Kaj pričakovati kot študent Filofaksa

Filozofska fakulteta v Ljubljani je kot nekakšna univerza v malem, saj ima ogromno oddelkov in smeri, ki so si med seboj zelo različni. Ta članek pišem kot (bivša) študentka rusistike in anglistike; večina mojih izkušenj je torej s teh dveh oddelkov.

Nekatera predavanja se ti bodo prekrivala

To velja za študente dvopredmetnih študijev. Osebje se sicer trudi sestaviti urnike, ki bi ustrezali vsem, a pri tolikih smereh, kombinacijah in študentih to več kot očitno ni vedno mogoče. Če se ti vaje prekrivajo s predavanji, se načeloma na predavanjih lahko opravičiš. V primeru, da se ti prekrivajo predavanja na dveh oddelkih, se odloči, katera ti bodo bolj koristila, na drugih pa se opraviči. Vaje se ti načeloma ne bi smele prekrivati.

Morda se ti bodo prekrivali tudi izpiti

Se dogaja. Če ne bosta ravno ob isti uri, bosta na isti dan ali pa jih bo več na teden. Velikokrat se s profesorji da zmeniti za premestitev izpita. Sicer pa ti svetujem, da si, ko bodo objavljeni vsi roki, narediš seznam in premisliš, koliko časa boš potreboval za učenje. Predmeti na FF so zelo različni: obstajajo izpiti, za katere se je potrebno učiti le par dni, ter izpiti, za katere se je potrebno spraviti k zadevi veliko prej.

Ogromno predmetov in vsi izpiti na kupu

Pričakuj okoli 15 predmetov/izpitov na študijsko leto. Glede izpitov je bilo vsaj pri meni tako: pozimi je bilo izpitov bolj malo, junija pa dobesedno nisem imela življenja. Ni vedno mogoče vseh izpitov opraviti že v poletnem roku; včasih preprosto nimaš kdaj.

Mr. Bean

Za Majske igre boš imel kolokvije

Če je junij pekel, je maj uvod vanj. Maj je čas kolokvijev, zaradi česar se je težko udeleževati zadev, kot je dnevni program Majskih iger. Še vedno ti bo ostalo dovolj časa za večerne koncerte.

Domače naloge

Pa saj tega na faksu več ni, kajne? Na Filofaksu je. Vsak teden, vsaj če si na jezikovnih oddelkih. Toda s tem se tudi učiš, tako da se ti jih splača delati.

Kaj pa predstavitve, eseji, seminarske naloge?

Žal. Seminarskih nalog sicer ni veliko, krajše in daljše predstavitve, spisi ter eseji pa so obvezen del programa.

Ogromno je ljudi

Vsak dan vidiš koga novega. Še v višjih letnikih nisem bila prepričana, kdo so moji sošolci, vsaj na anglistiki ne. Če je na tvojem oddelku manj ljudi (kot recimo na rusistiki), ti bo to bolj jasno.

Predavalnica
Slika je simbolična, ampak približno tako izgledajo predavanja na anglistiki v 1. letniku (z drugačno vsebino na tabli seveda).

Zasedene učilnice in odpovedane ure brez obvestila

Včasih bo učilnica, v kateri naj bi imel predavanje, polna. Včasih boš prišel na uro, profesorja pa ne bo od nikoder. Velikokrat vlada zmeda. Takrat si pač rečeš »filofaks« in se ne sekiraš preveč.

Prejšnji članekSvetovni pokal v smučanju se vrača s stopničkami Žana Kranjca
Naslednji članekMeatless Monday: 3 zdravi veganski obroki

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.