Kako izgleda Erasmus izmenjava v Litvi?

Kljub temu, da je po raziskavah udeležba slovenskih študentov v program Erasmus + zelo nizka, se v zadnjih letih povečuje. O zanimivi destinaciji za študij, Vilni, glavnemu mestu Litve, smo se pogovarjali z Boštjanom, 22-letnim študentom ekonomije na Ekonomski fakulteti v Ljubljani.

Kateri so bili razlogi, da si se odločil za študij v Litvi? 

Litvo sem izbral, ker sem si želel v državo, ki ni mainstream oziroma ni destinacija, kamor gredo študirat skoraj vsi. Življenjski standard je tam podoben slovenskemu, tako da moj bančni račun na ta račun ni preveč trpel.

Kako izgleda študij v Litvi?

V času izmenjave sem obiskoval University of management and economics v Vilni. Fakulteta je zasebna, kar je opaziti tudi pri študiranju. Zdi se mi, da je študij na višjem nivoju kot pri nas. Zaposleni so ti bolj na voljo tudi izven delovnega časa, če imaš težave, so zelo dostopni. Profesorji so se mi zdeli boljši kot na domači fakulteti, vendar pa se mi zdijo zahteve na izpitih in kolokvijih občutno nižje kot na domači fakulteti. Na primer, za pozitivno oceno je potrebno le 50% in ne 60% kot pri večini predmetov na Ekonomski fakulteti v Ljubljani.

Kakšno pa je življenje in stroški v Litvi? 

Nekatere reči so cenejše, nekatere pa predrage. Težko je na primer najti dobro kavo izpod 2,5€. Stanovanja tu niso draga kot tudi niso dragi življenjski stroški v primerjavi s Slovenijo. Stanovanje se zlahka dobi že za 120-200€ na mesec, je pa težava, da stanovanja neradi oddajajo tujcem. Sam sem stanovanje začel iskati prepozno. Kolegi, ki so ga začeli iskati že prej, so ga tudi dobili precej bližje fakultete.

Država ne subvencionira študentskega življenja, kar pomeni, da so študentski domovi dražji kot pri nas. Za sobo v študentskem domu je potrebno odšteti 130-190€. Kar se je meni osebno najbolj poznalo pri mesečnih stroških je bilo dejstvo, da nimajo študentskih bonov.

Cene alkohola so primerljive z našimi. Lokali  so lokali večinoma v stilu pivnic, kar mi j bilo zelo všeč. Imajo tudi precej specifičnih klubov, na primer tudi za erazmovce, česar v Sloveniji zaenkrat še ni.

Opazil sem, da je znanje angleščine kar težava. Če so bile osebe starejše od cca. 25 let, niso znale angleško.

Kako si se ujel s sostanovalci?

S cimri sem imel srečo. V sobi sem bil skupaj s Špancem, v sosednji sobi pa sta bila dva Turka. S Špancem sva se razumela in veliko družila, z ostalima dvema pa ne toliko, saj so bile kulturne razlike kar velike. Žal se nismo uspeli toliko poštekati, ampak težav nismo imeli.

Bi Vilno kot destinacijo za izmenjavo priporočil tudi ostalim študentom, ki se odločajo, kam bi šli? 

Litvo bi priporočal vsem, ki jih ne zanimajo zahodne države. Bi pa svetoval, da jo izberejo v poletnem semestru. Vreme je pozimi tam zelo megleno in deževno, pa tudi destinacije v bližini so lepše spomladi.

Mesto Vilna
Foto: osebni arhiv
Praznični december v Vilni
Foto: osebni arhiv
Vilna pozimi
Foto: osebni arhiv
Prejšnji članek9. Tarantinov film
Naslednji članekPopoln telefon za prijazno ceno!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.