Kako se prevažati v času koronavirusa?

Osnovni napotki za uporabo javnih prevozov

Ljudje lahko sami največ naredimo za preprečitev širjenja novega koronavirusa. Pri vožnji z javnim potniškim prometom je tako še vedno obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza, prav tako je obvezno razkuževanje rok.

Strokovnjaki priporočajo tudi, da se zagotavlja medosebna razdalja vsaj 1,5 metra, saj večina kužnih kapljic v tem dometu pade na tla in/ali izhlapi. Če je razdalja manjša, se tveganje za okužbo poveča.

Kaj zdaj, ko bo naval dijakov in študentov?

Vozniki mestnih avtobusov, najpogosteje uporabljanega javnega prevoznega sredstva, so v poletnih mesecih opazili, da je potnikov manj, zato so se ti lahko držali varnostne razdalje.

Vendar se glavni del potnikov v večjih mestih, torej dijaki in študenti, zdaj vrača vsaj približno v stare tirnice. Zaenkrat kaže, da bomo vsaj delno fizično obiskovali fakultete, to pa pomeni naval na mestne avtobuse.

Odgovornost je tako na nas. Če se prevažaš z javnim prevoznim sredstvom, se drži zdravstvenih smernic. Če vidiš, da ne moreš zagotoviti varnostne razdalje do drugih potnikov in voznika, se raje ne povzpni na ta avtobus ali vlak.

Ker na ta način ni zagotovljeno, da dobiš mesto in se do cilja pripelješ pravočasno, razmisli o alternativah javnemu prometu.

Ko potuješ na daljše razdalje, pa izberi termin prevoza, ko po navadi ni gneče. Četudi moraš zato nekaj ur prej na pot, lahko s tem narediš veliko dobrega in se obenem izogneš stresu zamujanja.

Skoči raje na kolo ali skiro

V večjih mestih so alternative včasih optimalna izbira. Za avto težko najdeš parkirišče, avtobusi pa so zaradi ustavljanja počasni. Najbolje je, da se odpraviš peš ali z alternativnim prevoznim sredstvom.

V kolikor to dopušča položen relief, je kolo vedno dobra izbira. Je hitro, vendar ne težavno. V bolj hribovitih krajih pa ti lahko pomaga električno kolo.

Če nimaš svojega kolesa, se je že v več mestih po Sloveniji vzpostavil sistem izposoje javnih koles. Včasih je to še boljše kot uporaba lastnega kolesa, saj lahko s kolesom narediš le del svoje poti in ne skrbiš za to, da ga boš moral pripeljati tudi domov.

Med drugim je v Ljubljani vzpostavljen sistem Bicikelj, v Celju KolesCE, na Ptuju Pecikl, v Piranu Piranko, v Velenju Bicy, podobno je v Postojni in v še nekaterih drugih krajih.

V zadnjem letu so vse bolj popularni tudi električni skiroji, ki so prav tako praktični. V nekaj mestih si jih lahko tudi izposodiš na podoben način kot javna kolesa.ženska z zaščitno masko

Kaj pa prevozi.org?

Kaj pa vedno bolj priljubljeni »prevozi«? Ker uradno ne gre za javni prevoz, ne veljajo pravila, ki določajo obnašanje v avtobusu ali na vlaku. A tudi pri tej obliki prevoza je potrebna odgovornost vsakega posameznika. Tako bi tudi v avtu morali nositi zaščitne maske in razkuževati roke.

Če ponujaš ali iščeš prevoz z drugimi potniki, vnaprej določi pravila igre. Če želiš, da se v tvojem avtu nosi maska, to povej in zahtevaj od sopotnikov.

Ker je v avtu nemogoče zagotoviti ustrezno varnostno razdaljo, kot ponudnik prevoza ne poskušaj zapolniti vseh sedežev. Naj bo vsaj en prosti sedež med dvema potnikoma.

Čeprav so prevozi dober način sodelovanja in sožitja, morda niso najboljša izbira v trenutnih razmerah. Večji avtobusi lahko zagotovijo ustrezno varnostno razdaljo, ki je avti ne morejo. Zato premisli in se na pot podaj odgovorno.

Prejšnji članekKako so koroški študenti uspeli navdušiti tudi starejše generacije
Naslednji članekSi želiš dobro obvladati tuje jezike?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.