Katere spremembe pri štipendiranju se obetajo z letom 2024?

Prispevki
Prispevki študentskega dela v letu 2024 Foto: Delpixart iz iStock

Štipendije so v zadnjih mesecih prešle kar nekaj turbulentnih trenutkov. Nazadnje je kazalo, da bodo štipendije utrpele padec zaradi odločitve vlade, da se socialni transferji ne bodo usklajevali z inflacijo. No, zdaj ne kaže več tako. Poslanci in poslanke so sprejeli novelo Zakona o štipendiranju, ki bo spremenila dve ključni zadevi. In ti bosta razveselili študente, četudi bi lahko bili sprejeti že nekaj časa nazaj.

Zoisovo in državno bo moč prejemati hkrati

Novela, ki je bila sprejeta 24. novembra, omogoča istočasno prejemanje državne in Zoisove štipendije. Dijaku in študentu iz socialno šibkejšega okolja, ki dosega izjemne dosežke, bo to omogočeno z novim šolskim letom 2024/2025. Kot navajajo, naj bi bilo takih primerov okoli 4000. Več o odločitvi sočasnega prejemanja štipendij v našem prispevku.

money, banknotes, euro
Državno in Zoisovo štipendijo bo s študijskim letom 2024/25 mogoče prejemati hkrati Foto: moerschy iz Pixabay

Kar pa zanima še mnoge druge dijake in študente, je višina štipendije v letu 2024. Tudi to spreminja novela. Novela zakona določa, da državne štipendije s 1. januarjem 2024 ostanejo na enaki višini, kot bodo znašale konec leta 2023.

Štipendistke in štipendisti bodo v januarju 2024 prejeli nove odločbe, s katerimi bo odločeno o višini državne štipendije od 1. januarja 2024. Vlog ni treba oddajati, saj bodo centri za socialno delo izdajali odločbe po uradni dolžnosti.

Novela nagovarja še dve drugi zadevi. Prva je Ad futura štipendija, druga pa nov koncept izbora in sofinanciranja šolskih tekmovanj.

A pile of Euro (EUR) banknotes that include 20, 100, and 200 notes. (Part IV)
Foto: Ibrahim Boran iz Unsplash

Novela tudi o štipendiji Ad futura in šolskih tekmovanjih

Ena izmed novosti je tudi prenos Ad futura štipendije na ministrstvo, pristojno za visoko šolstvo ter na ministrstvo, pristojno za vzgojo in izobraževanje. Trenutno je izvajanje v pristojnosti Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, za katerega postopke na prvi stopnji vodi Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad. Ker gre predvsem za spodbujanje študija v tujini, se z novelo financiranje in pristojnost za to vrsto štipendij prenaša na Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije in Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje.

Novela zakona je poenotila tudi poimenovanje in uskladitve zakonodaje z novim konceptom izbora in sofinanciranja šolskih tekmovanj, ki ga je maja 2021 sprejelo takratno Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Takrat sprejeti Pravilnik o sofinanciranju šolskih tekmovanj je tekmovanja razvrstil na selekcijska in interesna, kar pa je bilo v neskladju s terminologijo, določeno v Zakonu o štipendiranju.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

VIRgov
Prejšnji članekVinko Gorenak o delu koalicije: »Tako je v Svobodnih Butalah.«
Naslednji članekKaj je eTorba? Vse o uporabi brezplačne učne platforme
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.