Obvladaj mental breakdown med izpitnim obdobjem

obupano dekle za kupom knjig

Lovi te dead-line za oddajo seminarske naloge, čez dva dni imaš ubijalski izpit, od katerega zavisi tvoja prihodnost, na tista dva kolokvija čez en teden si sploh ne upaš pomislit, soba izgleda, kot da je v njej razsajal tornado, las pa si nisi počesal že od predčerajšnjim. ?dekle pod stresom

Poznano? Tako ponavadi izgledajo izpitna obdobja. Dobra novica je, da ne trajajo večno, slaba pa, da ti zagrenijo en mesec življenja vsak semester.

Ampak pozor, preden se sesuješ od stresa in škodiš sebi (ali komu od bližnjih ??), si vzemi minutko časa in najdi nasvet zase.

Učenja se loti sistematično

Ne laži si, pomisli realno, koliko lahko narediš v času, ki ti je preostal. Namesto sekiranja, kako ti ne bo uspelo, svoj čas pametno izkoristi. Z dobro organizacijo ti bo uspelo do maksimuma izkoristiti čas, ki je preostal. Naslednjič pa vseeno začni kakšen teden prej. ?

Vmesne prekinitvekava

Med učenjem delaj pavze. Krajše, za wc, prelet družabnih omrežij in kuhanje kave/čaja in tiste daljše, med katerimi si privošči sprehod, si skuhaj kaj toplega ali skoči do knjižnjice. Delo bo teklo lažje, ko boš imel fokus.

Študijski prostor

Odstrani moteče dejavnike, prostor redno zrači in ohranjaj nižjo temperaturo v prostoru. Če te zebe, raje obleci pulover. Če te ne moti, si prižgi radio. Glasba te bo spravila v dobro voljo.

Majhne nagradesprehod

Ko predelaš dolgo poglavje, si privošči košček čokolade. Nagrada je lahko tudi igranje s hišnim ljubljenčkom, osvežujoč sprehod ali nakup majice, ki si jo že dolgo želiš, po uspešno odpisanem kolokviju.

Zavedaj se svoje vrednosti

Potrebno je bilo veliko predanosti, dela in poguma, da si prišel do sem. Verjemi v svoje sposobnosti in se ne podcenjuj.

Pogovorprijateljstva

Tudi med izpitnim obdobjem ohrani socialne stike. Ne izoliraj se od družinskih članov. Zaupaj jim svoje težave, vendar ne jamraj! Pokliči prijatelja na kavo, ali se mu pridruži pri učenju v knjižnici. Dober poslušalec je lahko tudi kuža, pa nikomur ne bo povedal tvojih skrivnosti.

Topel obrok med izpitnim obdobjem, ki ti bo vzel le nekaj dragocenih minut najdeš v prispevku Večerja v 20 minutah: Brokolijeva kremna juha.

Srečno na izpitih! ?

Prejšnji članekAvast prodal podatke uporabnikov oglaševalcem
Naslednji članekPrijave na tekmovanje POPRI samo še do JUTRI!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.