Peticija proti uničevanju javnega visokega šolstva in znanosti

Vlada je prejšnji teden zaustavila odobritev razpisa za vpis v visokošolske zavode in inštitute. Premier Janez Janša je bil deležen številnih nasprotovanj, oblikovala pa se je tudi peticija. Ta se bori proti političnemu vmešavanju v razpise, proti blokadam zaposlitev na javnih visokošolskih zavodih in inštitutih in je proti širjenju samoplačniškega študija. Prav tako se zavzemajo za kritično razpravo o slabostih sistema zunaj strankarske politike in zasebnih interesov.

Vsi do sedaj podpisani člani in članice akademske skupnosti ostro protestirajo proti vladnim posegom v visoko šolstvo in znanost. Trdijo, da gre za nerazumno potezo in poudarjajo pomembnost intelektualnega razvoja in položaja visokega šolstva. Vladna koalicija se vmešava v visoko šolstvo na več ravneh, najbolj izstopa ravno potrditev razpisa za vpis v visokošolske zavode, ki je bil tako kot prejšnja leta usklajen s pristojnim ministrstvom.

Protestirajoči otroci v rokah držijo napise

Peticijo so podpisali že številni akademski zavodi in univerze, med drugim tudi Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem in Študentska organizacija Slovenije. Spletno peticijo lahko podpišeš tudi ti in tako izraziš podporo avtonomnosti visokega študija. Poleg podpisa peticije lahko pošlješ tudi elektronsko sporočilo v Državni zbor, vladi in ministrstvu.

Peticijo je do zdaj podpisalo že dobrih 10 000 ljudi, med njimi so številni profesorji in raziskovalci visokega šolstva. Se jim boš pridružil?

Urednica revije Študent

VIRAkademska skupnost
Prejšnji članekObjavljen je prvi razpis v letu 2021 za subvencionirane jezikovne tečaje za študente v stiski
Naslednji članekFakulteta, ki zdravje postavlja na prvo mesto

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.