Razpis za Erasmus+ študijske izmenjave

Objavljen je razpis za Erasmus+ študijske izmenjave v tujini. Prijavo za mobilnost oddaš na svoji članici (fakulteti) do roka, ki ga ta določi. Obvezno spremljaj spletno stran (obvestila) svoje fakultete, saj se roki med fakultetami razlikujejo.

Postopek prijave

Na Erasmus+ izmenjavo se lahko prijavljajo študentje, ki bodo v času izmenjave vpisani vsaj v drugi letnik prve stopnje in bodo imeli status študenta. Običajno se prijaviš s prijavnico, ki jo dobiš na svoji fakulteti (oziroma v elektronskem sistemu fakultete), dokazilom o povprečni oceni in motivacijskim pismom.

Če na trenutni stopnji še nimaš vpisanih ocen (recimo, da si v prvem letniku druge stopnje), oddaš dokazilo o povprečni oceni s prve stopnje. Motivacijsko pismo je navadno dolgo eno ali dve strani; v njem razložiš, zakaj bi rad šel na izmenjavo, zakaj prav na to univerzo in v ta kraj.

Na prijavnico lahko napišeš tri univerze/kraje, kamor bi rad šel: začneš s tisto, ki je tvoja prva želja. Ob prijavi in pisanju motivacijskih pisem (vsaj na FF moraš napisati motivacijsko pismo za vsako univerzo posebej) upoštevaj predmetnik in dolžino izmenjave.

fant s knjigo v knjižnici
Preden se prijaviš, razmisli o tem, kam si želiš, koliko časa bi rad tam prebil in na kakšno univerzo bi rad šel.

Trajanje in izpiti

Cilj je, da ti ustanova v tujini nudi čim več predmetov, ki so podobni tvojim. Tako ti jih ne bo potrebno še enkrat opravljati, ko se vrneš domov. Nekateri faksi ponujajo izmenjave za en semester, drugi pa za dva. Skratka, dobro moraš premisliti, česa točno si želiš ter nekako skombinirati mesto, program in trajanje izmenjave tako, da ti bodo odgovarjali.

Ne pozabi, da imaš na vsaki stopnji na voljo 12 mesecev za Erasmus+ izmenjave in prakse. Postopek prijave in prijavni roki so za prakse nekoliko drugačni. Če greš torej na izmenjavo za 6 mesecev, imaš potem na voljo še 6 mesecev.

Ko te tvoj faks izbere za eno od tvojih želja, je čas za študijski sporazum. To je zahtevno delo, saj vključuje dogovarjanje s profesorji/oddelkom in preračunavanje ECTS. Morda boš moral še kakšen izpit opraviti v Sloveniji po končani izmenjavi, a kljub temu se ti splača iti v tujino. Izkušnja bo zagotovo nepozabna!

Ne pozabi, da velikokrat pride do naknadnega razpisa (ko ostanejo prosta mesta). V tem primeru imaš ponavadi manj časa za prijavo.

dekle s kovčkom

Prejšnji članekDME je glavni vzrok slepote nad 20 let
Naslednji članekKdo bodo najboljši slovenski atleti?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.