Rektorjeva nagrada 2022 za najboljše inovacije letos v treh kategorijah

Rektorjeva nagrada 2022
Rektorjeva nagrada 2022 Foto: Dilok Klaisataporn iz iStock

Univerza v Ljubljani tudi letos išče najboljše inovacije! Tradicionalno tekmovanje z nazivom Rektorjeva nagrada organizirata Univerza v Ljubljani (UL) in Ljubljanski univerzitetni inkubator (LUI). Letošnja velika novost in osvežitev je dodatek dveh kategorij. V nadaljevanju prispevka preberi vse o Rektorjevi nagradi 2022.

Razlogi za prijavo na tekmovanje za Rektorjevo nagrado

 • NAGRADNI SKLAD 18.000 € (6.000 € za posamezno kategorijo). Tekmovali boste v eni od treh kategoriji. Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič bo zmagovalcu vsake kategorije podelil nagrado 3.000 €, drugo uvrščenemu 2.000 € in tretjemu 1.000 €.
 • DELAVNICE oblikovanja poslovne ideje, zaščite intelektualne lastnine ter nastopanja in predstavitve vaše ideje pred komisijo (pitching).
 • OCENA komercialnega potenciala ideje.
 • Najboljše/najboljši boste imeli možnost vstopiti v program LUI, kjer vam bomo pomagali pri pridobitvi finančnih virov ter dostop do investitork/investitorjev in gospodarstvenic/gospodarstvenikov.

Prijaviteljice/prijavitelji se s prijavo zavežejo, da bodo sodelovali v obveznem izobraževalnem delu programa tekmovanja.

Rektorjeva nagrada 2022
Rektorjeva nagrada 2022 Foto: on lui

Rektorjeva nagrada 2022 prvič v treh kategorijah

Letošnja novost je, da so dvema kategorijama dodali še tretjo. Pod okrilje Rektorjeve nagrade se namreč seli lani pilotno izveden HUD razpis.

 1. Študentke, študenti, alumne, alumni, za katere velja, da od zaključka študija do datume prijave ni minilo več kot dve leti.
 2. Zaposlene/zaposleni, raziskovalke/raziskovalci in pedagoške delavke/delavci UL lahko na tekmovanje prijavijo inovacije, za katere velja, da je predstavljena inovacija v lasti UL oz. v vsaj 50 % (če sta solastnici/solastnika dva) oz. v vsaj 30 % (če je inovacija v solastništvu treh ali več organizacij).
 3. NOVO Družbene inovacije – ta kategorija je namenjena izključno študentkam in študentom 1. in 2. stopnje, ki želijo s svojo inovacijo rešiti katerega od perečih družbenih problemov. Lani pilotno izveden HUD razpis se torej seli pod okrilje Rektorjeve nagrade za naj inovacijo.

Članice/člani raziskovalnih skupin so lahko tudi zaposleni na drugih institucijah ali študentke/študenti, alumne/alumni drugih univerz, vendar mora v tem primeru vodja skupine izpolnjevati zgornje pogoje

Pomembni datumi Rektorjeve nagrade 2022

 • Do vključno 18. septembra (23:59) je rok za oddajo prijav.
 • Med 26. septembrom in 21. oktobrom bodo potekale pripravljalne delavnice na temo: Oblikuj poslovno idejo, Kratka predstavitev (pitch), Zaščita intelektualne lastnine in Trening predstavitve ideje ter za tekmovalce v 3. kategoriji delavnica iz področja družbenih inovacij.
 • Med 24. oktobrom in 31. oktobrom bo potekal izbor finalistk in finalistov – predstavitev tekmovalk/tekmovalcev pred ožjo strokovno komisijo (3-članska komisija).
 • 10. november 2022: predstavitev finalistk, finalistov, razglasitev zmagovalk, zmagovalcev in podelitev Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani.

Vse dodatne informacije najdeš na spletni strani Univerze v Ljubljani.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekMednarodna parlamentarna štipendija za Nemški parlament
Naslednji članekLačni znanja? Poskusite in doživite humanistiko v Kopru
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.