S tutorjem gre lažje: Vse, kar moraš vedeti o tutorstvu

Če si malo prestrašen bruc na začetku študijske poti, bi ti gotovo zelo prav prišla oseba, na katero se lahko obrneš s kupom vprašanj, ki se kopičijo v tvoji glavi. Z vprašanji o tvojem faksu, posebnostih tvoje študijske smeri, urniku, profesorjih, literaturi, izpitih, fakultetnem načinu dela ali pa kar o študentskem življenju nasploh. V mislih imaš kakšnega starejšega študenta, ki bi ti bil pripravljen nesebično priskočiti na pomoč s pravimi odgovori in uporabnimi nasveti.

Taka oseba obstaja. Imenuje se tutor in gotovo že imaš svojega. Če se ti še ni oglasil, ga boš verjetno kmalu spoznal na kakšnem študentskem druženju.

Tutorstvo

… je po definiciji sistematično in organizirano nudenje pomoči študentom pri študiju in pri njihovem akademskem razvoju.

Tutorji s(m)o torej študentje višjih letnikov, ki si prizadevamo, da bi brucem čim bolj olajšali prehod s srednješolskega na fakultetni način dela. Zapomni si, da ti je tutor vedno na voljo za kakršnakoli vprašanja, pa najsi bodo povezana s študijem ali preprosto s študentskim življenjem (glede študentskih bonov, javnega potniškega prometa, študentskih domov, raznih popustov …).

Ti, novopečeni študent, si njegov tutorant – prejemnik tutorjeve pomoči oz. svetovanja.

Vrste tutorsva

Na članicah UL se izvaja več vrst tutorstva. Najbolj razširjeno je uvajalno tutorstvo, možno pa je tudi predmetno tutorstvo, tutorstvo za študente s posebnimi potrebami, tutorstvo za tuje študente, pa tudi druge vrste tutorstva. Preveri, katere oblike tutorstva se izvajajo na tvojem faksu. Če si bruc, pride zate v poštev uvajalno tutorstvo, ki je namenjeno pomoči študentom novincem pri prilagajanju na novo življenjsko in izobraževalno okolje.

Avla faksa, študentje sedijo na stopnicah.

Česa tvoj tutor ne bo počel?

Tvoj tutor je tu, da ti olajša tvoje prvo študijsko leto, a vedi, da ne bo delal stvari namesto tebe. Če boš potreboval kakšno informacijo, te bo usmeril do nje, poiskati pa jo boš moral sam. Prav tako od tutorja ne pričakuj nasvetov o plonkanju na izpitih in gossipa o profesorjih. Po pravilniku tutorstva na Univerzi v Ljubljani tutor študenta prav tako ne sme oskrbovati z zapiski ali pisati seminarskih nalog in poročil namesto študenta.

Postani tutor!

Če pa nisi več bruc in bi rad novim generacijam študentom pomagal pri navajanju na novo življenjsko in izobraževalno okolje, lahko tudi ti postaneš tutor. Vsako leto, praviloma ob koncu letnega semestra, na fakultetah potekajo razpisi za prosta mesta tutorjev študentov. Merila za izbor med kandidati oblikuje koordinator za tutorstvo na tvojem faksu. Pozanimaj se na spletni strani svojega faksa in se prijavi! Če si izbran za tutorja, se moraš pred začetkom študijskega leta udeležiti usposabljanja za tutorje študente. Na večini fakultet lahko tutorstvo uveljavljaš tudi kot izbirni predmet za kreditne točke. Več o temeljnih nalogah tutorja si lahko prebereš na spletni strani Univerze v Ljubljani.

Če želiš postati tutor, je pomembno, da si komunikativna oseba, ki sprejema in upošteva mnenje drugih ter z veseljem nudi pomoč. Moraš pa znati tudi postaviti meje pri komunikaciji s svojimi tutoranti.

Dve študentki, ki si dajeta "kepco".

Tutorska izkušnja

Tutorstvo je pomembna študentska dejavnost, iz katere lahko kot tutor potegneš veliko pozitivnih izkušenj. Mednje gotovo spadajo poznanstva in prijateljske vezi, ki jih stkeš s svojimi tutoranti ali drugimi sotutorji. Kot tutor si vedno na tekočem z dogajanjem na faksu in v središču utripa tvojega oddelka. S tutorsko dejavnostjo pa pridobiš pomembne komunikativne in organizacijske kompetence, ki jih lahko v prihodnosti tudi vključiš v svoj CV. Da je tutorstvo dejavnost, s katero lahko širiš svoja obzorja, se lahko prepričaš na spletni strani Fakultete za upravo, kjer je zbranih nekaj študentskih vtisov o tutorstvu.

Prejšnji članek5 nasvetov za uspešno zvezo na daljavo
Naslednji članekNajlepše plaže na Malti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.