Stoletnica prvega doktorata Univerze v Ljubljani

Današnji dan obeležuje prav posebno obletnico. 15. julija leta 1920 je bil namreč na Univerzi v Ljubljani podeljen prvi doktorat. Za doktorico filozofije je bila promovirana Anka Mayer. V naslednjem desetletju pa so na ljubljanski univerzi promovirale še štiri doktorandke.

Ženska doktorica znanosti

Prvi doktorat znanosti na slovenski univerzi je seveda ogromen dosežek, je pa še toliko večji, ker ga je dosegla ženska. Ana Mayer velja za eno prvih slovenskih znanstvenic na področju naravoslovja, bila je tudi ena od prvih deklet, ki so smele obiskovati gimnazijo.

Anka je v letih 1914-1918 na dunajski univerzi obiskovala filozofsko fakulteto, kjer je bil njen glavni predmet kemija, stranski pa fizika. Bila je nekaj posebnega, saj je bila prava upornica. Lase si je postrigla, kar je bilo za tisti čas znamenje upora, saj so ženske nosile dolge spletene lase.

Akademsko zaposlena na univerzi

Po razpadu avstro-ogrske monarhije je bila prisiljena zapustiti dunajsko univerzo, zato se je vpisala na takrat novo Univerzo v Ljubljani. Doktorirala je z disertacijo iz kemije, in sicer z naslovom O učinkovanju formalina na škrob. Bila je tudi prva ženska, ki se je na ljubljanski univerzi akademsko zaposlila.

Stavba Univerze v LjubljaniPo poroki s profesorjem in dolgoletnim dekanom medicinske fakultete Evgenom Kanskym se je lotila podjetništva in ustanovila podjetje Dr. A. Kansky – kemična tvornica. Podjetje je proizvajalo kakovostne kemijske preparate, in čeprav je imel njen mož v njem svoj laboratorij, ga je vodila Anka.

Podjetnica in znanstvenica

Kupila je tudi pogorelo oljarno v Podgradu pri Zalogu in namesto nje ustanovila kemično tovarno. Ta velja za temelj slovenske kemijske in farmacevtske industrije. Tovarno so med vojno sicer zaplenili Nemci, kasneje pa jo je oblast nacionalizirala.

Anka Mayer je bila izredno nadarjena in sposobna znanstvenica, ženska pred svojim časom, ki je navdihnila številne druge, da so ji sledile po akademskih stopinjah. Ni bila edina Slovenka, ki ji je uspelo doseči tako veliko, je pa zato toliko bolj žalostno, da se o njih premalo govori.

Urednica revije Študent

Prejšnji članekKronika vojne od leta 1914 do danes, zbirka največjih morij prejšnjega in tega stoletja
Naslednji članekSpotify končno tudi v Sloveniji!

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.