Veš, da so čez deset dni volitve?

Big audience of people raising their hands to vote in favor of some topic.
Foto: MichaelJay iz iStock

V sredo, 12. oktobra, bodo med 9. in 18. uro bodo potekale volitve v študentski zbor Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU), in sicer na vseh fakultetah Univerze v Ljubljani, Šoli za risanje in slikanje, Šolskem centru za pošto, ekonomijo in telekomunikacije ter Fakulteti za evropske in državne študije.

Kaj volimo?

Čez deset dni bodo potekale volitve v študentski zbor, ki je najvišji organ ŠOU. Študentje bodo kandidirali za 43 poslanskih mest. Voliš lahko za kandidate svoje fakultete. Vsak kandidat je del liste (kakor so poslanci državnega zbora npr. del stranke). Na posamezni fakulteti torej lahko študentje glasujejo za tisto listo, ki ima na fakulteti predstavnika.logotip ŠPU v Ljubljani

Obenem volimo člane upravnih odborov Študentskih organizacij visokošolskih zavodov (ŠOVZ), ki delujejo na posameznih fakultetah in za izvajanje obštudijskih dejavnosti prejmejo od ŠOU določena finančna sredstva.

Volitve potekajo na dve leti, tokrat torej volimo za obdobje med 2022 in 2024.

Kaj dela študentski zbor ŠOU?

Študentski zbor sprejema letni proračun, ki letos znaša štiri milijone evrov, in deli sredstva med svoje zavode, resorje in ostalo. Velik del sredstev ŠOU pridobi iz dajatev na študentsko delo.

Poslanci volijo funkcionarje, kot so predsednik študentskega zbora, direktor in predsednik ŠOU, ter komisije, na primer volilno komisijo. Volijo tudi vodje petih resorjev ŠOU, ki so resor za ŠOVZ, resor za študijsko problematiko, resor za mednarodno sodelovanje, resor za obštudijske dejavnosti ter resor za socialo in zdravstvo.

Zakaj je pomembno, da voliš

ŠOU razpolaga s sredstvi, ki jim jih s svojim študentskim delom prispevaš tudi ti. Pomembno je, da imaš besedo pri izbiri študentskih poslancev, ki bodo sprejemali proračun.

ŠOU med drugim financira svojih osem zavodov, med njimi Radio Študent, ki mu je lani grozil propad, saj mu je organizacija v proračunu namenila zelo malo sredstev.

ŠOU naj bi zastopala pravice in interese študentov Univerze v Ljubljani. Poleg tega pripravlja različne dogodke in obštudijske dejavnosti.

Ptičja perspektiva dvorišča Kampusa z mizami
Kampus je med zavodi ŠOU v Ljubljani l Vir: kampus.si

Dolgoletni monopol določenih klubov

Poslanci študentskega zbora tvorijo poslanske klube, trenutno jih deluje štiri. Največja sta Modro za študente (12 poslancev) in Povezani (10 poslancev), ki imata že desetletje večino poslancev.

Iz vrst Modrih prihajata tudi aktualni predsednik Študentskega zbora Rok Dolenc in predsednik ŠOU v Ljubljani Klemen Petek.

V opoziciji sta kluba Konstruktivni in Zagon s po sedem poslanci. Ostane še sedem uradno neopredeljenih poslancev. Konstruktivni sicer izhajajo iz Povezanih, od katerih so se odcepili lani.

Letos bodo kandidirali kandirati iz vrst teh štirih klubov, na nekaterih fakultetah pa bodo lahko študentje oddali glas tudi za druge, manjše liste. Na Radiu Študent so preverili, kdo so letošnji kandidati in kakšne so njihove predvolilne kampanje.

Prejšnji članekMesečni horoskop: Oktober 2022
Naslednji članekSkrivnost islandskega vulkana je razkrita

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.