Subvencionirana prehrana za študente

Študentska prehrana je sofinanciran obrok s strani Republike Slovenije. Namenjen je študentom v času študija, ki zaradi študijskih obveznosti bivajo v študijskih središčih.

Na tak način se jim zagotovi vsaj en topel obrok dnevno.

 

Potreben je status študenta

Študentsko prehrano lahko koristijo študentje, ki imajo urejen status in se izobražujejo na višjih strokovnih šolah ali visokošolskih zavodih v Republiki Sloveniji. Do nje niso upravičeni zaposleni študentje oziroma tisti, ki so na Zavodu RS za zaposlovanje vpisani v evidenco brezposelnih oseb.

 

Del subvencionira država, del je potrebno doplačati

Vsak obrok je sestavljen s subvencioniranega dela in doplačila, ki ga je vsak študent dolžan poravnati sam. Subvencija s strani države trenutno znaša 2,63 evra. Usklajuje se na način in v roku, ki ga določa zakon, ki ureja usklajevanje transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji. Višina doplačila se tako spreminja vsako leto v mesecu januarju in juliju.

Subvencioniranje študentske prehrane se zagotavlja z odobritvijo posameznih obrokov prehrane pri ponudniku subvencionirane študentske prehrane v posameznem mesecu. Izvaja se v obliki tiskanih bonov ali elektronskega zapisa z računalniško podprtim sistemom na način, ki zagotavlja učinkovitost, preglednost in nadzor.

Število subvencij, do katerih ima študent v posameznem mesecu pravico, je odvisno od števila delovnih dni v posameznem mesecu. Dodatne subvencije lahko koristijo le študentje starši. 

Študentje svoje subvencije enostavno unovčujejo preko vmesnika, ki ga ima vsak ponudnik subvencionirane prehrane, s pomočjo svojega mobilnega telefona ali brezkontaktne čip kartice.

 

Vsestransko uporaben portal Študentska prehrana

Portal študentska prehrana (www.studentska-prehrana.si) ponuja možnost vpisa v sistem prehrane, pa tudi veliko drugih pomembnih informacij, povezanih s prehrano. V zavihku Novice najdete vse najnovejše informacije s področja subvencionirane prehrane, sistema in morebitnih sprememb. Pod Točke SŠP najdete seznam točk in njihovih delovnih časov, kjer študentje lahko uredijo svoj status v sistemu prehrane in odpravijo morebitne težave. Eden najpomembnejših zavihkov je Imenik lokalov, kjer so navedeni vsi lokali, kjer lahko študent koristi subvencijo.

Zapisani so tudi vsi ponudniki dostave hrane na dom za študente. Lokal najdete hitro in enostavno glede na kriterije, ki jih izberete. Poseben zavihek je Pregled stanja, kjer lahko s svojim geslom preverite stanje svojega unovčevanja subvencij, kje so bile koriščene subvencije, kolikšno je bilo doplačilo, koliko subvencij je še na voljo in drugo.

Študent ob prvem vpisu v sistem najprej opravi prijavo. Na podlagi številke te prijavnice se na Info točkah vpiše v sistem. Za podaljševanje statusa v sistemu prehrane študent enkrat letno predloži svoje potrdilo o šolanju. Takoj po vpisu v sistem subvencionirane prehrane lahko začne koristiti subvencije.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.