Top 10: cool ženske iz filmov

Brave woman keeps arms on hips, smiling confident, casting a superhero with cape shadow on the wall. Ambition and business success concept. Leadership hero power, motivation and inner strength symbol.
Foto: Bulat Silvia iz iStock

Kot obljubljeno bomo danes govorili o kul stvareh. Natančneje, o kul ženskah v filmih. In obljuba, da vam jutri predstavimo še ženski pogled na kul moške iz filmov, še vedno drži.

Preden se poglobimo v dejanski seznam naj vam še na hitro razložim pravila, po katerih sva izbirala. Nujen a ne zadosten pogoj je, da je ženska v filmu vizualno zanimiva oziroma vsaj nenavadna. Drugi pogoj je, da ima ženska v filmu kul vlogo. In tretji pogoj je, da že v samem začetku daje kul vtis. Cameron Diaz torej odpade v trenutku. Za moške veljajo podobni a ne povsem isti pogoji. Predvsem je manj pomemben njihov izgled.

1.)    Ellen Page (http://www.imdb.com/name/nm0680983/)

Priznam, subjektivna izbira. Ampak vam jo lahko utemeljim. Večina žensk na našem seznamu je vizualno hudo preprečljivih. Ampak jim to ne pomaga, saj čisto prehitro postanejo dolgočasne za razliko od Ellen. Poleg tega lepote ne ocenjujemo, saj je različna od malarja do malarja. Sicer pa jo poglejte v Hard Candy. Še posebno njen izraz, ko kastrira svojega soigralca v filmu. Neprecenljivo. In bejba je takrat imela 18(!) let. Bolj kul od tega ne gre! Še en podatek, ki ji govori v prid. Dejansko ni Američanka temveč Kanadčanka.

..

..tako, sedaj imamo prvo na seznamu – Ellen Page..

..

..in potem dolgo nič

In potem pride naslednja:

2.)    Scarlett Johansson (http://www.imdb.com/name/nm0424060/)

Neverjetno, koliko seksapila premore ta mala zverca. Opazili smo jo sicer že v Šepetati konjem, saj je bila ena redkih svetlih točk tega filma (poleg konjev seveda), bolj v ospredje pa je prišla z Izgubljeno v prevodu. Ampak vse to se zdi kar soliden opus, dokler jo ne vidite izvajati nekih mehiških kung-fu akcij v Iron Man 2. Ker tisto je pa vroče. Huh.

3.)    Chloe Moretz (http://www.imdb.com/name/nm1631269/)

Najmlajši deklič na našem seznamu. Punca je stara komaj 13 let vendar nas je prepričala z vlogo v novem akcijskem filmu Kick Ass. Po pravici, film ni slab. Ampak brez nje bi bil porazen. Je kul in ima nadkul potencial.

4.)    Uma Thurman (http://www.imdb.com/name/nm0000235/)

Ne bi mogla bolj zadeti pri očitni navezi s Tarantinom, saj ji je ponudil kar nekaj odličnih filmov. In Tarantino ni mogel bolj zadeti z Umo, saj se je vedno izkazala kot prava izbira. Nevarna ženska. Najbolj zaseka v Ubila bom Billa, čeprav tudi v Šundu ni slaba. Komaj čakam na Kill Bill 3.

5.)    Angelina Jolie (http://www.imdb.com/name/nm0001401/)

Njo tako ali tako vsi poznamo. Žnablji za dva golaža, huda postava, napačna odločitev da izbere Brada Pitta pred mano. Ampak ji oprostimo. Najbolj všečna je v Girl, Interrupted (blond ji sede) in pa v Original Sin (ta celoten film je na meji vrelišča). Najbolj očitnih – Mr. And Ms. Smith ter Tomb Rider ne priporočam.

6.)    Natalie Portman (http://www.imdb.com/name/nm0000204/)

Sicer je v zadnjem času imela kar nekaj vidnejši vlog ampak v nobeni ni tako kul, kot je bila v vlogi Mathilde iz Leon, The Professional. Očitno je nekaj na prikupnih 13-letnicah, ki se igrajo z orožjem in kot za šalo pobijajo kriminalce. Če kdo trdi, da to ni kul lahko kar v tem trenutku odsurfa stran.

7.)    Monica Bellucci (http://www.imdb.com/name/nm0000899/)

Lahko bi rekli, da je bila kul v Matrici. Ampak ne moremo, ker smo jo videli v Maleni. Huh, vroča mačka, ni kaj.

8.)     Catherine Zeta-Jones (http://www.imdb.com/name/nm0001876/)

Preprosto zato, ker nam ne gre iz glave scena iz filma Entrapment. Tista, ko v oprijeti obleki izvaja seksi gibe med laserji. Tista, ki je verjetno povzročila obsežno število mokrih sanj s hormoni nabildanih najstnikov.

9.)    Helena Bonham Carter (http://www.imdb.com/name/nm0000307/)

Odkar je skupaj z Burtonom dobiva same nore vloge. In ženska je edina prava zanje! Pozdravljam. Sicer pa je verjetno njena najboljša vloga iz Fight Cluba ali pa Sweeney Todda. Verjetno zato, ker je delala pite iz človeškega mesa. Okličite me za bolnega ampak tisto je bilo precej noro.

10.) Gwyneth Paltrow (http://www.imdb.com/name/nm0000569/)

Sicer izjemno simpatična vendar precej spregledana igralka. Mene je dokončno prepričala v Iron Manu s svojo izjavo (za katero si upam trditi, da bo še opevana): »I do anything and everything Mr. Stark requires. Including occasionally taking out the trash. Will that be all?« Srčkano bitje.

Ker sva seznam omejila na deset oseb sem moral zunaj pustiti izjemno lepoto Liv Tyler (še vedno ne razumem, kako je lahko njen oče v bistvu prava grdoba). Na žalost Liv nima nobene kul vloge (razen mogoče vilinka iz LOTR?). Za zaključek lahko še izrazim svoje razočaranje nad patriarhalno naravo dodeljevanja kul vlog v Hollywoodu, kar je milo rečeno krivično. Imamo namreč ravno toliko kvalitetnih igralk, kot imamo igralcev. Če ne še več. Zaradi tega sem imel precej težko delo in verjamem, da je bilo seznam kul moških precej lažje sestaviti.

Upam, da bo poln Sean Conneryjev, v nasprotnem primeru sem si zastonj pustil brado. =) Bomo videli jutri.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.