Trend Eko – Bio

Vedno bolj se srečujemo z oznakami bio – eko. Kaj vse to sploh pomeni ?

Vedno bolj posegamo po ekoloških živilih. Ekološko oziroma bio postaja neke vrste modna muha. Ali pa smo se mogoče dejansko začeli zavedati bolj zdravega načina življenja? 

Na predelavo hrane in na okolje vpliva mnogo dejavnikov. Predvsem so to podnebne spremembe, višje koncentracije toplogrednih plinov, višje povprečne globalne temperature, spremembe količine padavin. Vse to je sklenjeno v nekakšen krog, saj to vpliva tudi na razpoložljivost vodnih virov, pojav škodljivcev in bolezni in na tla. To pa vse skupaj spreminja pogoje kmetovanja. 

Eko izdelki so po definiciji tisti izdelki, ki kar najmanj škodujejo okolju na vseh stopnjah svoje pojavnosti. Od nastanka do uničenja. Ekološko kmetijstvo prideluje živila največje kakovosti ob skrbnem ravnanju z zemljo, živalmi in energijo. Predvsem se pojem eko oz. bio že dolgo ne nanaša le na živilske pridelke in proizvode. Poznamo namreč tudi ekološka čistilna sredstva, ekološke hiše, ekološko hišno tehniko, ekološke sanitarije, ekološke gospodinjske aparate, ekološke barve in ekološko notranjo opremo. Prav tako pa se vedno bolj pojavljajo tudi ekološka oblačila in obutev. 

V Sloveniji se trend ekološkega kmetovanja povečuje. Med vsemi oblikami obdelovanja zemlje je ekološki način najbolj prijazen do okolja. Vendar če želimo eko kmetovati to lahko traja kar nekaj let, da se zemlja pripravi. Ekološko pomeni, da zemljo obdelujemo tako, da ohranjamo rodovitnost tal. Pri pridelovanju eko izdelkov poteka nadzor nad njimi od predelave na njivi in vse do prihoda na police. Pridelovalci eko oz. bio izdelkov ne uporabljajo pesticidov, konzervansov, umetnih ojačevalcev okusa, barvil, stabilizatorjev in gensko spremenjenih organizmov. 

Ekološki kmetovalci skrbijo za naravne vire, kot sta zemlja in voda, da bi jih ohranili za prihodnje generacije. Pomembno je tudi kolobarjenje, škodljivce pa preganjajo na okolju prijazne načine. Kmetje skrbno porabijo tudi naravne odpadke, ki se zbirajo na kmetiji. Kompost in hlevski gnoj porabijo namreč za gnojenje rastlin. Pridelovalci eko oz. bio izdelkov ne uporabljajo pesticidov, konzervansov, umetnih ojačevalcev okusa, barvil, stabilizatorjev in gensko spremenjenih organizmov. 

Pomembno je dejstvo, da izdelke kot eko ali bio lahko označi samo tisti pridelovalec, ki ima ekološke proizvode.  Vključen mora biti v kontrolo ekološke pridelave in predelave pri eni izmed kontrolnih organizacij, ki je akreditirana po mednarodnem standardu. Oznaka za eko/bio se lahko uporablja samo za proizvode, ki imajo več kot 95 odstotkov ekoloških sestavin.

V Sloveniji smo leta 2005 sprejeli Akcijski načrt razvoja ekološkega kmetijstva v Sloveniji do leta 2015. Namen tega je opisati in ovrednotiti položaj ekološkega kmetijstva pri nas, določiti glavne strateške cilje razvoja, opredeliti vlogo v prihodnosti, identificirati najpomembnejša področja sektorja ekološkega kmetijstva in živil. S pomočjo tega načrta naj bi pospešili razvoj ekološkega kmetijstva, združevali interese različnih sektorjev za ekološko kmetovanje ter prodajo in promocijo eko živil. 

Čeprav je eko/ bio za nekoga le trend, pa je nek smisel v temu. Namreč približati se harmoniji narave, varovanju okolja, ohranjanju delovnih mest na podeželju, zagotavljanju živega in zdravega podeželja in sodoben način kmetovanja, ki temelji na sonaravnih metodah. Ekološka predelava in pridelava zahteva veliko znanja, vztrajnosti in volje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.