Tujina ponuja številne zaposlitvene priložnosti, smo pripravljeni nanjo?

Tujina je bila za mlade vedno privlačna, tako za popotovanje in raziskovanje, spoznavanje novega in drugačnega, danes pa vse bolj tudi za zaposlitev in delo. Vse več mladih Slovencev se odloča, da bo poskusilo poiskati svojo zaposlitev drugje. Delo v razvitejših evropskih državah prinese praviloma višje plačilo, osebno rast in napredek na delovnem mestu. Vendar obstajajo tudi negativne plati zaposlitve v tujini, ki jih je prav tako treba poznati in upoštevati.

 

Tujina: da

Delo v tujini mladim poleg spoznavanja tujih držav, kulture in učenja jezika omogoča pridobivanje novih znanj, delovnih spretnosti in izkušenj v mednarodnem okolju. Delodajalci izven Slovenije dajejo pogosto prednost pred formalno izobrazbo znanju in referencam.

Zaposlitev v tujini je ob pomanjkanju prostih delovnih mest doma vse bolj zanimivo tudi za Slovence. Tradicionalno so nam najbolj zanimive sosednje države, Avstrija, Italija in Nemčija.

Prednosti dela v tujini je več: pridobite lahko nove strokovne in osebnostne veščine, razvijete svoje sposobnosti, samozavest in zmožnost komuniciranja, razširite svoja kulturna obzorja, se naučite tujega jezika ali izboljšate njegovo znanje.

Priložnost za prvo nabiranje delovnih izkušenj v tujini je poletno delo, nadgrajevanje znanja tujih jezikov, spoznavanje novih kultur in ljudi. Izkušnje, pridobljene na ta način, ti lahko pridejo zelo prav pri iskanju poznejših zaposlitev doma in v tujini. V tujini lahko opravljaš tudi pripravništva.

 

Tujina: ne

Treba je poznati tudi slabe strani zaposlitve v tujini oziroma se jih zavedati in se jim prilagoditi. Nekateri doživijo v tujini kulturni šok, zaradi oddaljenosti od družine domotožje, zaradi nepoznavanja lokalne kulture, navad in jezika, drugačnih delovnih navad in zahtev po znanju. Začetno navdušenje lahko kaj hitro zasenči občutek nelagodja. Največji problem predstavlja slabo komuniciranje in nevključenost v družbo. Priporočljivo je, da se naučite jezik države, kamor se odpravljate. Povprašajte znance ali koga, ki vam bo iz prve roke znal povedati, kakšno je življenje v tujini, s čim se je soočal, kaj je bilo drugačno. Najboljši nasvet za delo v tujini na splošno je, da se čimbolj skušate prilagoditi novim okoliščinam.

 

Pogoji za delo v tujini

Slovenski iskalci zaposlitve imajo prost dostop na trg dela držav članic EU in EGP. Izjema sta zaposlovanje na Hrvaškem in v Švici. Do 30. junija 2015 slovenski delavci za zaposlitev na Hrvaškem potrebujete delovno dovoljenje. Prosti pretok delavcev je ena od štirih svoboščin evropskih državljanov. To pomeni, da imate pravico do gibanja in stalnega prebivališča, pravico do vstopa in stalnega prebivališča vaših družinskih članov ter pravico do dela v drugi državi članici.

 

Preden se odpravite v tujino, se kritično samoocenite

Prvi korak na poti do dela v tujini je kritična samoocena. Realno je treba oceniti svoje sposobnosti, znanja, izkušnje, interese in želje, predvsem pa svojo pripravljenost na delo in življenje v tujini ter znanje tujih jezikov. Za znanje tujih jezikov, ki jih že govorite, lahko v jezikovnih šolah pridobite uradni certifikati. Velika prednost pa je tudi znanje uradnega jezika države, v kateri želite delati.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.