Podeljene Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik je danes skupaj z direktorico Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja (LUI) dr. Lidijo Honzak in prorektorico Univerze v Ljubljani Majo Makovec Brenčič podelil Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani za leto 2015. Nagrado za najboljšo inovacijo je prejel projekt z naslovom ‘Tiskarska barva za ireverzibilne temperaturne indikatorje z nizko temperaturo aktivacije’. Avtorji vseh treh zmagovalnih inovacij so prejeli podporo pri komercializaciji inovacije in denarno nagrado iz Rektorjevega sklada.

 

Natečaj za Rektorjevo nagrado za naj inovacijo v letu 2015 je Univerza v Ljubljani, skupaj z Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem, organizirala že peto leto zapored. Odziv mladih je bil tudi tokrat velik. Natečaj predstavlja spodbudo za trženje vseh tehnoloških in netehnoloških inovacij ter inovativnih podjetniških idej, nastalih na Univerzi v Ljubljani. Namen natečaja je vsako leto spodbuditi inovativne posameznike, da svoje inovacije komercializirajo – bodisi v obliki lastnega podjetja bodisi v kakšni drugi obliki (npr. v obliki patenta).

 

V letošnjem letu se je v okviru natečaja za Rektorjevo nagrado za naj inovacijo Univerze v Ljubljani nabralo 31 inovativnih idej. Strokovna komisija, v sestavi dr. Lidija Hoznak, mag. Primož Kunaver, prof. dr. Maja Makovec Brenčič in dr. Marjan Leban, je izmed prijavljenih izbrala devet finalistov. Izbor najboljših treh inovativnih idej je potekal 5. marca, kjer so finalisti predstavili svoje ideje in odgovarjali na vprašanja strokovne komisije. Izmed devetih finalistov je komisija izbrala tri zmagovalne inovacije in jih razglasila na današnjem dogodku, ki je potekal v Zbornični dvorani Univerze v Ljubljani:


1. mesto je pripadlo projektu Tiskarska barva za ireverzibilne temperaturne indikatorje z nizko temperaturo aktivacije;

2. mesto je zasedela inovacija LACEnano;

3. mesto pa projekt iTreeAssay. Avtorji vseh treh inovacij so prejeli podporo pri komercializaciji inovacije in denarno nagrado iz Rektorjevega sklada, v skupni vrednosti 6000 evrov.

 

Predstavitev finalistov in njihovih inovacij je na voljo na tej povezavi.

 

Strokovna komisija je zmagovalne inovacije izbrala na osnovi naslednjih kriterijev:

•          jasnost opisa ideje,

•          inovativnost projekta,

•          tehnološka perspektivnost proizvoda/storitve, ki je predmet projekta,

•          raven tveganja glede na ocenjen tržni izplen,

•          velikost tržnega potenciala,

•          izpostavljenost konkurenci in konkurenčne prednosti,

•          kakovost ekonomike projekta,

•          kakovost načrtovane organizacije izvedbe projekta,

•          primernost tima za izvedbo projekta,

•          kakovost razmerij do Univerze v Ljubljani,

•          razvitost inovacije,

•          vpliv na izboljšanje kvalitete življenja,

•          predstavitev skupine na intervjuju.

 

Predstavitev komisije

 

Prof. dr. Maja Makovec Brenčič je prorektorica za področje prenosa znanja na Univerzi v Ljubljani in redna profesorica na področju mednarodnega poslovanja. Na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani  in univerzah v tujini predava predmete Mednarodno poslovanje, Mednarodno trženje, Strateško trženje, Medorganizacijsko trženje. Raziskovalno se ukvarja s področji internacionalizacije podjetij, mednarodnega trženja in medorganizacijskih trgov. Je predsednica Evropskega združenja za trženje EMAC in do leta 2014 predsednica Društva za marketing Slovenije. Objavlja v uglednih tujih in domačih revijah s področja mednarodnega poslovanja in trženja. V svojem raziskovalnem in fakultetnem delovanju je vzpostavila številne oblike sodelovanj med študenti, podjetji in pedagogi.

 

Dr. Lidija Honzak je izkušena managerka, saj je vzpostavila in uspešno vodila tudi že Javni sklad AdFutura, kasneje Javni sklad za razvoj kadrov in štipendije. Doktorirala je na Medicinski fakulteti in diplomirala na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo. Po doktoratu je ubrala raziskovalno pot in se kasneje preizkusila tudi v podjetništvu. Skupaj s kolegi iz IJS je razvila nove produkte za Lek in francoski L’Oreal. Sedaj kot mentorica mladim podjetjem sledi cilju, da bo »drugi Google« prišel iz Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja.

 

Mag. Primož Kunaver ima večletne izkušnje s poslovnim svetovanjem na področju racionalizacije in optimizacije, strateškega svetovanja in analiz in pridobivanja sredstev za razvojne projekte. Deluje tudi kot svetovalec visoko tehnološkim start-up podjetjem, svetuje na področju prenosa razvojno raziskovalnih dosežkov na svetovno tržišče ter pri ustanavljanju raziskovalno razvojnih spin-off in spin-out podjetij. Razen tega je tudi sam inovator ter deluje na področju tehnološkega razvoja.

 

Dr. Marijan Leban je vodja Univerzitetne službe za raziskave, razvoj in intelektualno lastnino na Univerzi v Ljubljani. Ta nudi podporo raziskovalcem in članicam univerze na področju raziskovalne dejavnosti in upravljanja z intelektualno lastnino ter prenosom izumov in tehnologije v prakso. Diplomiral, magistriral in doktoriral je na Fakulteti za elektrotehniko, kjer je bil do leta 2004 raziskovalec na evropskih projektih s področja prenosa in upravljanja multimedijskih vsebin preko interneta. Nekajletne izkušnje ima tudi iz gospodarstva kot razvojni inženir na področju avtomobilske elektronike, kasneje pa še kot računalniški inženir programske opreme.

 

K strokovni komisiji so bili povabljeni tudi predstavniki investitorjev oziroma skladov tveganega kapitala in podpornih inštitucij: Branko Drobnak (Poslovni angeli Slovenije), Daniel Eyer (Eduart d.o.o.), Tatjana Fink (Demt d.o.o.), Ladeja Godina Košir (Giacomelli media), Matej Golob (30lean d.o.o.), dr. Klemen Grošelj (UIL), Davor Jakulin (Atech d.o.o.), mag. Sabina Koleša (MGRT), Duško Kos (Studio Moderna d.o.o.), Metka Lampe (Kadrovski inženiring Lampe s.p.), mag. Nina Mazgan (Meta Group d.o.o.), Andrej Muževič (Interbora d.o.o.), Dušan Olaj (Duol d.o.o.), dr. Igor Papič (Univerza v Ljubljani), Miha Petek (Ecosplet d.o.o.), Borut Potočnik (BPMC d.o.o.), Igor Smirnov (Netica d.o.o.), Tone Stanovnik (Špica International d.o.o.), Jure Šumi (Knauf Insulation d.o.o.), dr. Rok Uršič (Instrumentation Technologies d.o.o.), dr. Peter Venturini (Helios d.o.o.), Benjamin Wakounig KommR (Slovenska gosp zveza v Celovcu), Rok Zalar (Visionect d.o.o.), Blaž Zupan (Optiprint d.o.o.), Marta Žitko (Apollo plus d.o.o.), mag. Gorazd Mihelič (Spirit), dr. Andrej Kos (Univerza v Ljubljani), Ludvik Kumar (Kolektor group d.o.o.), Katja Geršak (Poslovni angeli Slovenije). Slednji so imeli zgolj svetovalno vlogo, odločitev pa je sprejela strokovna komisija.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.