Univerza v Ljubljani dobila novega rektorja

Radovan Stanislav Pejovnik je po neuradnih rezultatih izvoljen za novega rektorja Univerze v Ljubljani.
V drugem krogu volitev je po zaenkrat neuradnih podatkih zanj glasovalo 985 volilnih upravičencev, medtem ko je njegov protikandidat Rudi Rizman prejel 850 glasov. Uradni rezultati volitev bodo znani v sredo ob 10. uri. Radovan Stanislav Pejovnik je po neuradnih rezultatih izvoljen za novega rektorja Univerze v Ljubljani. V drugem krogu volitev je po zaenkrat neuradnih podatkih zanj glasovalo 985 volilnih upravičencev, medtem ko je njegov protikandidat Rudi Rizman prejel 850 glasov. Uradni rezultati volitev bodo znani v sredo ob 10. uri.

Dr. Stanislav Pejovnik
Radovan Stanislav Pejovnik je bil danes po neuradnih rezultatih izvoljen za novega rektorja Univerze v Ljubljani. Sicer pa je Pejovnik v preteklosti opravljal različne funkcije, trenutno je dekan Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo in svetnik Mestne občine Ljubljana.
Novoizvoljeni rektor je leta 1970 diplomiral na področju kemije, magistrski študij je dokončal leta 1975, kot doktor kemijskih znanosti pa je bil promoviran leta 1978. Med leti 1976 in 1977 je kot gostujoči raziskovalec deloval na inštitutu Max Planck v Stuttgartu.
Za svoje strokovno delo je prejel številne nagrade. Med drugim je dobitnik Prešernove nagrade za študente, nagrade Sklada Borisa Kidriča za izume in iznajdbe in nagrade Sklada Borisa Kidriča za publikacije o sintranju v prisotnosti tekoče faze.
V svoji karieri je bil tudi dopisni in redni član Mednarodnega inštituta za znanost o sintranju (Beograd), ambasador Slovenije v znanosti, dopisni član Inženirske akademija Slovenije in Mednarodne inženirske akademije v Moskvi. Med leti 2000 in 2003 je zasedel stolček državnega sekretarja za visoko šolstvo, bil je tudi direktor Kemijskega inštituta v Ljubljani.
Hkrati je bil Pejovnik član nadzornih svetov različnih slovenskih podjetij, član upravnega odbora Univerze v Ljubljani ter upravnega odbora Univerze v Mariboru, član odborov za sodelovanje v znanosti, 1999. in 2000. leta je bil tudi predsednik vladnega sveta za znanost in tehnologijo.
Med leti 1978 in 1982 je bil docent na ljubljanski univerzi, potem pa se je zaposlil kot izredni profesor. V svoji karieri je štiri mesece predaval gostujoči profesor na univerzi v Severni Karolini (ZDA) in sedem mesecev v univerzi v Gradcu. Od leta 2005 naprej je dekan Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, pred tem je na isti fakulteti opravljal delo prodekana. V svojem pedagoškem delu je bil mentor 60 diplomantom, 10 magistrantom in 16 doktorantom.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.