Za žrtve potresa v Nepalu

Nepal si še vedno ni opomogel od hude katastrofe, ki je državo prizadela v petek, 24. aprila, ko je močan potres z magnitudo 7.9 po Rihterjevi lestvici stresel tla pod nogami tamkajšnjih prebivalcev. Po neuradnih podatkih je prizadetih približno 8 milijonov ljudi, od katerih jih je premnogo ostalo brez strehe nad glavo. Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU v Ljubljani) tako skupaj s Fundacijo Študentski tolar organizira humanitarno akcijo, s katero zbiramo sredstva za žrtve potresa.

 

Veliko družin je ostalo brez domov, zato je potrebna takojšnja pomoč, da se prepreči možnost epidemij in omili posledice nesreče, predvsem na najbolj prizadetih območjih na podeželju. Z akcijo bosta ŠOU v Ljubljani in Fundacija Študentski tolar nudila direktno pomoč žrtvam potresa in jim priskrbela nujne življenjske potrebščine, ki jih v teh časih hudo primanjkuje. Vsa sredstva bodo namenjena pomoči prebivalcem vasi Jyamrung, kjer živi 4800 ljudi, ki so v minuti ostali brez varnega zavetja doma. V vasici je približno 95 % hiš tako poškodovanih, da v njih ni mogoče živeti, mnoge izmed njih pa so popolnoma porušene. Večina ljudi je zaenkrat zgolj srečna, da so živi.

 

Iz Jyamrunga prihaja tudi v Katmanduju živeči Rajesh Itani, čigar družina je utrpela hude posledice, zdaj pa želi preko svoje turistične agencije in prijateljev pomagati prizadetim domačinom. K njegovi akciji, ki bo v naslednjih dneh oskrbela vas z najnujnejšimi potrebščinami, sta se pridružila tudi slovenska prostovoljca Eva Pivač in Matjaž Pinter, mlad par, ki je v državi opravljal antropološko raziskavo. Takoj po potresu, ki sta ga k sreči preživela brez poškodb, sta priskočila na pomoč domačinom, zdaj pa pozivata vse, da tudi sami pripomorejo po svojih močeh. »Večina prebivalcev vasi je sedaj brez doma, spijo na odprtem, velik problem jim predstavlja tudi oskrba s pitno vodo in hrano. Radi bi pomagali družinam in prijateljem«, je Matjaž povedal za Fundacijo Študentski tolar. Včeraj, 30. aprila, sta že dostavila prve pakete osnovnih potrebščin in zdravil 59 družinam Jyamrunga, o dogajanju pa redno poročata preko svojih Facebook profilov.

 

Vse, ki želite tudi sami priskočiti na pomoč žrtvam potresa v Nepalu, pozivamo, da sredstva nakažete Fundaciji Študentski tolar, prostovoljne prispevke pa bomo zbirali tudi po fakultetah preko posameznih študentskih organizacij visokošolskih zavodov (ŠOVZ).

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.