Začetek zbiranja podpisov za referendum o zakonu o malem delu

Študentska organizacija Slovenije in Zveza svobodnih sindikatov Slovenije začenjata zbirati podpise za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o zakonu o malem delu.

Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je rok za zbiranje podpisov, ki je med 3. januarjem in 6. februarjem, določil 24. novembra lani. Pobudniki morajo v 35 dneh zbrati 40.000 podpisov, če pa jim bo uspelo, mora državni zbor referendum razpisati v sedmih dneh.

Poslanci so zakon o malem delu, ki je med študenti in sindikati zbudil precej negodovanja, prvič potrdili 26. oktobra lani. Poleg opozicije mu je nasprotoval tudi del koalicije, zato je bila usoda malega dela do konca negotova, nato pa je na zakon izglasoval veto še državni svet. A kljub temu je bil zakon 16. novembra z glasovi 47 poslancev potrjen še v drugo.

ŠOS in ZSSS, kjer menijo, da bo zakon le še spodbudil trend zaposlovanja v negotovih oblikah dela, sta podpise za začetek postopka za razpis referenduma vložila že 2. novembra, po prvi potrditvi zakona v državnem zboru.

Kaj prinaša novi zakon?
Zakon predvideva, da bodo malo delo v omejenem števlu ur lahko opravljali študenti, upokojenci in brezposelni. Določena je 30-odstotna obdavčitev dela in omejitev malih delavcev pri delodajalcu. Študentska organizacija bi na ta način izgubila polovico denarja iz študentskega dela, posredovanje takšnega dela pa bi postalo nepridobitno, kar bi pomenilo, da bi študentski servisi ostali brez zaslužka.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.