Iščeš sanjsko službo? Tako ti lahko pomaga umetna inteligenca

dream job, application, job
Foto: geralt iz Pixabay

Pri izbiri študija si verjetno že zamišljaš, kako bo izgledala tvoja služba. Ko prvič vstopaš na trg dela pa se tvoji ideali in predstave o sanjski službi hitro podrejo.

V realnem življenju je težko najti delovno mesto z visoko plačo, prijetnim delovnim okoljem, dobrim work-life balance-om, ki te bo povrhu še izpopolnjevala in ti ponujala atraktivne možnosti za napredovanje.

Že sam proces iskanja in prijave na delovno mesto je tak, da pogosto ne prinese zaposlitve, ki si jo želiš. Po drugi strani tudi delodajalcem ni enostavno poiskati primernih kandidatov. Kakšne so težave in kako bi umetna inteligenca lahko izboljšala postopek?

Izzivi za iskalce zaposlitve

Pot do zaposlitve je običajno precej dolga: proces traja tedne ali celo mesece. Pripravi se, da odgovora delodajalca sploh ne dobiš ali pa ta pride precej kasneje. Drug problem so slabi, netočni in nepopolni opisi delovnega mesta ter neprilagodljivi urniki intervjujev. Da se ne znajdeš na napačnem položaju pa poskrbi tudi sam s točnim življenjepisom, ki kar najbolje odraža tvoje znanje in izkušnje.

Izzivi za delodajalce

Iskanje novega zaposlenega je tudi za zaposlovalce naporno, saj so ti pogosto pod časovnim pritiskom, ukvarjati pa se morajo še z birokratskimi postopki. Tako ostane premalo časa za interakcijo s kandidatom in razumevanjem njegovih želja (ki bi jih sicer morda lahko uresničili). Delodajalci si želijo, da bi bil proces za kandidate prijetnejši in manj stresen, a to težko uresničijo.

Young Woman in Business Attire Shaking Hands With Recruiting Manager After Job Interview
Foto: Resume Genius iz Unsplash

Kako bi umetna inteligenca lahko prinesla pozitivne spremembe

Nekatera orodja umetne inteligence ti že danes lahko priskočijo na pomoč v posameznih fazah iskanja zaposlitve, v prihodnosti pa bi to lahko postal nepogrešljiv del procesa.

  • Umetna inteligenca bi ti lahko pomagala pri pisanju prvega osnutka življenjepisa in motivacijskega pisma, ki bi bila prilagojena različnim delovnim mestom. To pomeni ogromen prihranek časa, če se prijavljaš pri več podjetjih hkrati.
  • Z umetno inteligenco bi lažje našel službo, ki ustreza tvojemu profilu. Orodje umetne inteligence bi ti lahko poiskalo oglase za delovna mesta glede na tvoje znanje, veščine, izkušnje, lokacijo, trende na trgu dela in še kaj.
  • V prihodnosti bi se lahko s pomočjo umetne inteligence pripravil tudi na intervju. Predstavljaj si orodje, ki bi ti na podlagi opisa delovnega mesta in želene zahtevnosti simuliralo različne kroge intervjujev. Tako bi dobil neposredno povratno informacijo in bi na pravem intervjuju lažje nastopil samozavestno.
  • Umetna inteligenca bi lahko postala tudi neke vrste osebni asistent in bi ti pomagala celo pri pridobivanju novih veščin in posledično izboljšani zaposljivosti. Glede na profile, ki jih trg potrebuje, bi ti na primer predlagala določene tečaje in certifikate, ki bi ti najbolj koristili.
This is a shot of the owner of New Zealand watch company - Hunters Race.
Foto: Hunters Race iz Unsplash
VIRIndeed
Prejšnji članekKako v hribe z dojenčkom in najmlajšimi?
Naslednji članekFinančni horoskop za maj 2024

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.