Kateri poklici bodo najbolj zaželeni v letu 2024?

Smart law, legal advice icons and lawyer working tools in the lawyers office showing concept of digital law and online technology of astute law and regulations .
Foto: NanoStockk iz iStock

V naslednjem letu v Sloveniji napovedujejo 109 deficitarnih poklicev na trgu dela, kar predstavlja deset poklicev več kot prejšnje napovedi za letošnje leto. Glede na raziskavo zavoda za zaposlovanje, ki je bila izvedena v okviru Poklicnega barometra 2023, naj bi bilo v ravnovesju 39 poklicev (sedem manj), medtem ko naj bi bilo 35 poklicev v presežku (dva manj).

Med analiziranimi poklici je najbolj izstopajoča sprememba v primerjavi s prejšnjimi napovedmi povezana s poklici s področja telekomunikacij. Prejšnje napovedi so namreč napovedovale presežek tehničnih strokovnjakov za telekomunikacije, vendar letošnje napovedi kažejo primanjkljaj v tem poklicu, kot izhaja iz raziskave, ki analizira razmerje med ponudbo in povpraševanjem na trgu dela.

Raziskava hkrati tudi kaže na predviden presežek v poklicih, kot so menedžerji za trženje in prodajo, tehnični strokovnjaki za informacijsko-komunikacijsko tehnologijo, kozmetiki ter vrtnarji in drevesničarji.

V prihodnjem letu načrtujejo primanjkljaj učiteljev na osnovnih in srednjih šolah, svetovalnih delavcev ter vzgojiteljev v vrtcih, kar je trend, ki se nadaljuje iz prejšnjih napovedi. Prav tako se predvideva primanjkljaj v različnih strokovnih kategorijah, kot so inženirji kemije, veterinarji, strokovnjaki za razvoj kadrov in karierno svetovanje, sistemski administratorji, mehaniki in serviserji elektronskih naprav. Prejšnje napovedi so za te poklice nakazovale ravnovesje med ponudbo in povpraševanjem na trgu dela.

Po ugotovitvah najnovejše raziskave pa se bo primanjkljaj obrnil v ravnovesje za inženirje elektronike, tehnične strokovnjake za elektrotehniko, knjigovodje ter strokovne sodelavce v računovodstvu, gasilce ter upravljavce procesnih strojev in naprav za kemijsko predelavo in proizvodnjo kemijskih izdelkov.

Prejšnji članekLjubezenski horoskop za december 2023
Naslednji članekGTA 6 s prvim napovednikom, ki je zrušil internet

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.