Koraki do prve zaposlitve po končanem študiju

Employment and recruitment. Human resources manager shaking hands with job applicants. Greeting and welcoming new employees.
Foto: AmnajKhetsamtip iz iStock

Končanje študija je velika prelomnica in trenutek, ki ga nekateri dolgo pričakujejo. Za številne mlade simbolično predstavlja neodvisnost in dokončno odraslost. Hkrati to pomeni, da je prišel čas, ko je treba poiskati prvo pravo zaposlitev – verjetno zaposlitev za nedoločen čas, ki ustreza tvoji izobrazbi in interesom. Šele ta ti namreč prinese redne prihodke in omogoča samostojnost. Poglej si 10 korakov, ki te bodo pripeljale do prve redne zaposlitve.

Z iskanjem začni čim prej

Najbolje je, da že med študijem začneš z iskanjem zaposlitve. Praksa ali študentsko delo v podjetju, ki bi te kasneje lahko zaposlilo je odlična priložnost. S tem ne boš pridobil le izkušenj (in poskrbel za privlačnejši življenjepis), ampak boš tudi sam ugotovil, če ti delo tam ustreza. Pri tem poskrbi, da študij ne bo šepal in boš vseeno uspel pravočasno izpolniti vse študijske obveznosti.

Iskanje naj postane bolj usmerjeno

Pri iskanju zaposlitve boš uspešnejši, če se tega lotiš bolj »organizirano«. Izpiši si svojo izobrazbo, certifikate, usposabljanja, izkušnje, hobije oziroma interese in sposobnosti. S temi informacijami boš lažje napisal dober življenjepis in ocenil, za katera delovna mesta si kvalificiran. Določi tudi kriterije, ki so tebi najpomembnejši. To so lahko višina plače, industrija, lokacija, delovna kultura in dodatne ugodnosti.

Išči na različnih mestih

Idealno službo boš lažje našel, če izkoristiš vse možne vire. To so lahko spletne strani za iskanje zaposlitve, spletne strani in blogi, ki se nanašajo na tvoje področje, oglasi za službe na socialnih omrežjih in univerzitetni karierni centri. Če si želiš delati pri določenem podjetju, ki nima odprtega delovnega mesta, jim vseeno lahko pošlješ e-mail. V njem izkaži interes za morebitne zaposlitvene priložnosti pri podjetju. Ne pozabi priložiti življenjepisa.

Napiši odličen življenjepis

Napiši življenjepis, ki čim bolje izpostavi tvojo izobrazbo, mehke veščine in talente. Preden se lotiš pisanja življenjepisa, si zapiši, kakšno službo iščeš in kakšni so tvoji karierni cilji. To imej pri pisanju življenjepisa ves čas pred seboj. Nekaj dodatnih nasvetov za pisanje življenjepisa te čaka v posnetku:

How to write a CV [Get noticed by employers]

Poskrbi za profesionalno prisotnost na spletu

Pred prijavo na delo s socialnih omrežij izbriši vse neprofesionalne fotografije ali pa spremeni nastavitve zasebnosti, da te ne bodo vidne zaposlovalcem. V brskalnik vpiši svoje ime in priimek in preveri, kateri rezultati se prikažejo. Potem lahko začneš z gradnjo svoje profesionalne podobe na spletu. Profesionalni uporabniški računi na družabnih omrežjih naj bodo ločeni od zasebnih.

Na njih lahko deliš članke s svojega področja. Lahko si ustvariš profil na LinkedIn-u ali podobni platformi za profesionalno mreženje. Glede na področje dela je morda smiselno, da začneš s pisanjem bloga, kjer deliš svoje ideje, mnenja ali strokovne nasvete. V nekaterih primerih je smiselna celo lastna spletna stran ali portfolio, preko katerega bodo potencialni delodajalci lahko izvedeli več o tebi. V vsakem primeru poskrbi, da bo profilna fotografija videti profesionalno. Selfiji s telefonom tu ne pridejo v poštev.

Izkoristi pomoč univerze

Pri iskanju zaposlitve se najprej obrni na karierne centre univerze. Morda se lahko odločiš za posvet s kariernim svetovalcem ali pa se lažje povežeš s posamezniki in delodajalci s tvojega področja.

Mreženje odpre številna vrata

Pogosto je, da službo dobiš preko poznanstev. Zato se poveži z ljudmi, ki delajo ali zaposlujejo v tvoji industriji. Za mreženje izkoristi različne strokovne dogodke in konference, skupine alumnov univerze, profesorje, spletne platforme za mreženje in socialna omrežja.

Portrait of two smiling women holding files and talking, standing in crowded lobby
Foto: Caiaimage/Sam Edwards iz iStock

Prijavi se na prakso

S prakso pridobiš dragocene izkušnje, pogosto pa vodijo tudi do zaposlitve za nedoločen čas. Priložnosti za prakse najdeš preko fakultete, lahko pa neposredno kontaktiraš podjetje, kjer bi si želel delati. Če si želiš povečati možnosti, da te kasneje pri podjetju tudi zaposlijo:

  • Na delo vedno pridi pravočasno.
  • Se obleci profesionalno.
  • Imej pozitiven odnos do dela, sodelavcev in podjetja.
  • Sprejmi dodatna opravila, odgovornosti in zadolžitve.
  • Se ne boj postavljati vprašanj.
  • Skušaj spoznati čim več ljudi v podjetju.
  • Si v podjetju poišči »mentorja«.
Heavy Industry Worker workman service team working in metal factory Portrait Happy smiling.
Foto: coffeekai iz iStock

Organiziraj svoje prijave

Da boš lažje sledil razpisom in prijavam na delovno mesto, lahko ključne podatke zbereš v tabeli. V posamezne stolpce lahko vneseš: ime podjetja, pozicijo, lokacijo, kontakt zaposlovalca, datum prijave, odgovor zaposlovalca, datum intervjuja, dodatne opombe. Tako boš tudi poskrbel, da boš pravočasno odgovoril na e-maile.

Učenje se ne konča z zaključkom študija

Naj te diploma v roki ne zavede: če boš želel ostati zanimiv za delodajalce, se moraš neprestano učiti in izpopolnjevati svoje veščine. Pri tem ti poleg strokovnih knjig in člankov lahko koristijo različne konference, predavanja, delavnice in online tečaji. Odlična priložnost so tudi plačane ali neplačane prakse oziroma prostovoljno delo.

VIRIndeed
Prejšnji članekKako pametni so bili dinozavri? Kot kokoši, krokodili ali celo ljudje
Naslednji članekŠtudentski bon inšpektor: HotSpot

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.