Nasveti za odličen prvi vtis v novi službi: Kako se predstaviti na novem delovnem mestu

Nasveti za prvo službo
Nasveti za prvo službo Foto: nicoletaionescu iz iStock

Prvi dan v novi službi je že sam po sebi stresen. Poleg novih zadolžitev in nepoznanega okolja se boš že na začetku moral predstaviti novim sodelavcem. Pripravi se, da boš pri spoznavanju ljudi na delovnem mestu bolj sproščen, hkrati pa boš ustvaril dober prvi vtis. S tem si na dobri poti, da počasi zgradiš pozitivne, prijateljske odnose s sodelavci – to je na dolgi rok lahko zelo pomembno.

Postavljaj vprašanja

Ko se novim sodelavcem predstaviš, lahko z vprašanji vzpostaviš dvosmerno komunikacijo. Tako se z njimi lažje povežeš, kar lahko vodi do pozitivnih odnosov v prihodnosti. Začel boš verjetno predvsem z vprašanji, vezanimi na delo. Vprašaš lahko, s čim v podjetju se oni ukvarjajo, kako dolgo že delajo tu in morda ugotoviš, da bosta v prihodnosti veliko delala skupaj.

Bodi pozitiven

To ne pomeni, da moraš biti ves čas nasmejan in umetno optimističen. Pazi pa na izbor besed, ko se predstaviš drugim. Pri tem ne omenjaj česarkoli negativnega. Ker si želiš pozitivnega prvega vtisa, moraš ostati pozitiven.

Thumbs up, businesswoman portrait and manager success, support and trust in modern office. Happy female leader celebrate win, motivation and thank you feedback for goal, like emoji and yes sign hands
Foto: PeopleImages iz iStock

Svoj pristop prilagodi delovnemu okolju

Nekatera delovna okolja so bolj formalna, druga bolj sproščena. Ko se predstaviš vedno povej svoje ime in delovni naziv. Vse ostalo je odvisno od situacije, delovnega okolja, tvoje vloge in ciljne publike. V nekaterih primerih je tako predstavitev lahko tudi nekoliko daljša.

Česa raje ne omenjaj

Čeprav je vsebina zelo odvisna od delovnega okolja, obstajajo teme, ki se jim je običajno bolje izogniti. Vsaj prvikrat zato ne omenjaj:

  • ničesar preveč osebnega,
  • negativnih dejstev o bivših sodelavcih ali delodajalcu,
  • kontroverznih tem in stališč,
  • česarkoli, kar bi lahko bilo neprimerno ali žaljivo.
VIRIndeed
Prejšnji članekZaradi tega nastane 38 bilijonov dolarjev škode vsako leto
Naslednji članekNačin, kako preprečiti radovedne poglede na svoje osebne podatke

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.