Težava pri študentskem delu, ki je trn v peti delodajalcem

Težave pri študentskem delu
Težave pri študentskem delu Foto: jacoblund iz iStock

Poletje se preveša v drugo polovico in morda še vedno razmišljaš o študentskem delu. To je zlasti med počitnicami priljubljeno tudi med dijaki, ki pa so povečini mladoletni. Zanje veljajo posebna pravila, ki so v določenih pogledih nekonsistentna in problematična. Kakšna je torej situacija glede dela mladoletnih in študentskega dela nasploh?

Tobačni izdelki sporni, alkohol očitno ne

Študentsko delo lahko opravljajo dijaki po zaključeni osnovni šoli, ko dopolnijo 15 let. Vendar do svojega 18. rojstnega dne po zakonu ne smejo prodajati tobačnih izdelkov. Podobno prepoved bi pričakovali tudi glede strežbe in prodaje alkohola, a jasno pravilo tu ne obstaja. Ker je največ ponudbe del za mlade ravno s področja gostinstva in trgovine, je težava toliko pomembnejša.

Brez jasnega odgovora pristojnih

Ministrstvo za delo se na problem ni odzvalo s konkretnim odgovorom, delovna inšpekcija naj za nadzor študentskega dela ne bi bila pristojna. Predstavnica delovne inšpekcije Tanja Smrečnjak Pelicon tako le pojasnjuje, da mladoletni ne smejo opravljati del, ki presegajo njihove telesne in psihološke sposobnosti: »Dela, kjer bi bile strupene snovi, kancerogene, sevanja, ali pa tam, kjer je višje tveganje zaradi nezgod, ali pa delo, kjer so ekstremne razmere – npr. izjemen mraz, vročina, hrup.«

Carmen Zajc z e-študentskega servisa pa pri težavi cilja na odgovornost delodajalca: »Zdaj zakonsko to striktno ni prepovedano, vendar tukaj mi delodajalcem svetujemo, da jim dajo priložnost, a da imajo ob sebi mentorja.«

Prodaje določenih izdelkov ne sme izvrševati mladoletni študentski delavec
Prodaje določenih izdelkov ne sme izvrševati mladoletni študentski delavec Foto: vadimguzhva iz iStock

Dijake zanimajo predvsem enostavna dela, študentje lotijo tudi strokovnih del

Med dijaki so najbolj priljubljena enostavna dela, kot sta deklariranje in pakiranje. Dekleta zanima delo v administraciji in delo hostes, fantje se odločajo tudi za težja fizična dela, kot so selitve. Študentje svoje znanje izkoristijo za opravljanje strokovnih del z različnih področij: projektiranje, prevajanje, digitalni marketing, elektrotehnična dela, računalništvo in programiranje. Odločajo pa se tudi za dela v gostinstvu in turizmu. V povprečju so dijaki zaslužili 97 evrov mesečno, študentje pa 248 evrov. Povprečno si tako pridobijo 2 meseca in 17 dni pokojninske dobe na leto. Dobra novica za mlade je, da se je v zadnjih dveh letih povprečna urna postavka zvišala za 25 odstotkov in sedaj znaša osem evrov bruto.

Kaj je aktualno poleti?

V času počitnic je več ponudbe za delo v turističnih središčih. Delodajalci iščejo učitelje plavanja, animatorje, reševalce iz vode in podobno. Povečano je tudi povpraševanje po strežbi. Če rad delaš z ljudmi in preživljaš čas v naravi, te bo morda zanimalo delo v kateri izmed gorskih koč v Sloveniji.

Študentsko delo, ki je priljubljeno poleti
Študentsko delo, ki je priljubljeno poleti Foto: Sviatlana Lazarenka iz iStock
VIRRTV SLO
Prejšnji članekNove raziskave roverja Curiosity na Marsu spet razkrile nove zanimivosti Rdečega planeta
Naslednji članek3 veje oblasti v Sloveniji: Kaj so in kaj narekujejo?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.