Zaposlitvene priložnosti v Evropski uniji za mlade: predstavitev mreže EURES

Mladi so po končani izobraževalni poti soočeni z izzivom iskanja zaposlitve, kar od njih zahteva vrsto odločitev, ki pogosto odločilno vplivajo na njihovo nadaljnje življenje.

Sploh v časih, ko se Slovenija in tudi druge države v Evropski uniji srečujejo z gospodarsko krizo, ki je še poslabšala možnosti mladih pri iskanju zaposlitve, je takšne odločitve še težje sprejemati. Pri tem so ključne dileme mladih, kje poiskati delo, kako si zagotoviti vstop na trg dela ter kako zaposlitev, ki jo dobijo, tudi obdržati. Vsekakor so danes, ko so delovna mesta negotova in je zaposlitev največkrat časovno omejena, te dileme stresne in mladim povzročajo številne preglavice.

 

Težke situacije mladih se zaveda tudi Evropska unija, zato ne le mladim, temveč vsem, ki iščejo zaposlitev, ponuja nekatere možnosti in priložnosti, ki jih imajo posamezniki kot državljani Evropske unije. Za državljane Evropske unije je prost pretok delovne sile svoboščina, ki vsakemu državljanu Evropske unije omogoča prosto bivati, iskati zaposlitev, delati in se upokojiti v kateri koli drugi državi članici ter tudi v državah evropskega gospodarskega prostora (EGP; Norveška, Islandija, Liechtenstein) ter v Švici. Možnost zaposlitve v drugih državah je tako del državljanskih pravic, pri tem pa nobena država članica ne sme državljanom druge članice odreči dostopa do trga dela na podlagi njihovega državljanstva. Ob tem morajo biti vsi iskalci zaposlitve, ne glede na to, državljani katere države so, enako obravnavani, ko kandidirajo za zaposlitev v drugi državi članici. Mladi iskalci zaposlitev lahko zato najdejo priložnosti za zaposlitev tudi zunaj svojega neposrednega okolja.

Da bi iskalci zaposlitve lažje našli odprta delovna mesta v drugi državi članici, je Evropska komisija skupaj z javnimi službami za zaposlovanje in drugimi partnerskimi organizacijami (sindikati in delodajalske organizacije) v državah članicah leta 1993 ustanovila mrežo EURES, ki nudi svetovanje in posredovanje zaposlitev na evropskem trgu dela ter informacije o življenju in delu v državah članicah EU/EGP in Švici. Namen EURES-a je zagotoviti informacije ter ponuditi tako iskalcem zaposlitev kot tudi tistim, ki ponujajo delovna mesta, najbolj primerno možnost za njihove potrebe in želje. Cilji EURES-a so tako informirati ter zagotavljati svetovanje potencialnim mobilnim delavcem glede priložnosti dela, kot tudi ponuditi informacije o bivalnih in delovnih pogojih v EGP. V ta namen je Evropska komisija izdala tudi priročnik z naslovom Oglasili se vam bomo …, v katerem so ponujeni odgovori na vprašanje, kaj morate vedeti, ko se prijavljate na delovno mesto v drugi državi EGP. Priročnik je sicer dosegljiv tudi v elektronski obliki na spletnih straneh Evropske unije (http://bookshop.europa.eu/sl/).

 

Nadalje je cilj EURES-a nuditi tudi podporo zaposlovalcem, ki nameravajo zaposlovati delavce iz drugih držav članic EGP. EURES usmerja, koordinira in sofinancira Evropska komisija, Direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje. Svetovalci, ki delujejo pod okriljem EURES-a – teh jih je v vseh državah članicah preko 850 – preko osebnega stika nudijo informacije, pomoč in podporo. Svetovalci EURES-a so usposobljeni strokovnjaki, ki iskalcem zaposlitve in delodajalcem, ki jih zanima evropski trg dela, nudijo tri osnovne EURES-ove storitve, in sicer informiranje, svetovanje in napotitev na delo. V Sloveniji svetovalci EURES-a delujejo v okviru Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje, njihove kontaktne podatke pa lahko najdete na spletnih straneh Zavoda (http://www.ess.gov.si/eures/slovenski_eures/eures_svetovalci). V kolikor se torej odločite poiskati zaposlitev v tujini, lahko poiščete prve informacije kar na spletni strani EURES-a (https://ec.europa.eu/eures/home.jsp?lang=sl) ali pa kontaktirate EURES-ove svetovalce, ki vam bodo pomagali z nasveti in s koristnimi informacijami. Vsekakor pa je koristno, da preverite dodatne informacije o zaposlitvenih možnostih tudi na prenovljenem mladinskem portalu Evropske unije (http://europa.eu/youth/country/76/theme/56_sl).

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.