Zapustili sestanek

“Zaradi konceptualnega nestrinjanja glede ureditve študentskega dela” so predstavniki študentske organizacije zapustili sejo sveta vlade za študentska vprašanja.

Na dnevnem redu je bila razprava o zakonu o malem delu, študentje pa so vztrajali pri zahtevi, da se študentsko delo uredi v posebnem zakonu, saj, tako predsednica Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Katja Šoba, je treba položaj študentov urediti celostno.

Predsednik sveta in minister za visoko šolstvo Gregor Golobič je pojasnil, da so sejo zapustili po predstavitvi te zahteve. Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik pa je poudaril, da je malo delo usklajeno tudi z drugimi socialnimi partnerji, delodajalci in sindikati, “ki pri pripravi zakona tvorno sodelujejo”.

“Študente jemljemo kot partnerje”
Dejal je še, da študente jemljejo kot partnerje, študentje pa medtem trdijo, da pogovori o predlogu zakona niso več konstruktivni. Kot pravijo, argumenti, ki jih navaja ministrstvo za delo, temeljijo na nerealnih podatkih, predlog v predstavljeni obliki pa pomeni prikrito ukinitev študentskega dela, elitizacijo visokega šolstva in ukinitev avtonomnega študentskega organiziranja.

Svetlik medtem obžaluje, da se študentje niso vključili v skupino za pripravo zakona in dodaja, da od njih konkretnih rešitev niso dobili. Izpostavil je še, da so še vedno odprti za konstruktiven dialog in za rešitve, ki bi jih poslali posamezni partnerji.

Po odhodu s sestanka pa je predsednica ŠOS-a sporočila, da zahteva sestanek s predsednikom vlade Borutom Pahorjem in vsemi partnerji, ki jih študentsko delo kakor koli zadeva. Hkrati je napovedala demonstracije, če vlada ne bo imela posluha za njihove zahteve.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.