Želim se prepisati, pa ne vem kako?! Prepis na drugo fakulteto

Prepis na drugo fakulteto
Prepis na drugo fakulteto Foto: witsarut sakorn iz iStock

Kaj storiti, ko ugotoviš, da ti izbrana fakulteta oz. izbran študijski program ni všeč? Se želiš prepisati, pa ne veš kako? Ne skrbi, prepis je možen, toda kot vse druge stvari ima tudi ta določene omejitve!

Prepis na drugo fakulteto

Po zakonu vsakemu študentu pripada pravica do prepisa, torej pravica do spremembe študija ali le študijske smeri. Če ti študij dela preglavice, se ti zdi, da ti ni pisan na kožo, ali pa si se začel/a zanimati za druge stvari, potem imaš še vedno na voljo prepis na želeno področje. Tekom študija imaš možnost do dveh rednih vpisov v prvi letnik, s čimer mislimo na prepis oz. zamenjavo študija. Poleg tega pa imaš tudi možnost do enega rednega vpisa in enega ponavljanja, nikakor pa ne do dveh rednih vpisov in do enega ponavljanja. Izbira je torej tvoja – ali dva redna vpisa ali en vpis in eno ponavljanje.

Kako se to odraža v praksi?

Torej, če kar naenkrat ugotoviš, da ti študij ne odgovarja, se ti zdi pretežak oz. se iz kateregakoli osebnega razloga želiš s sedanje fakultete izpisati ter se lotiti drugega študija, se to lahko odločiš kadarkoli. Na voljo imaš kot rečeno dva bonusa, ki ju vedno lahko izkoristiš. Pri prepisu med sorodnimi fakultetami se ti del že opravljenih obveznosti s prve fakultete navadno prizna, zato se o tem vsekakor še podrobneje informiraj.

Prepis NI ENAKO prehodu med programi!

Veliko študentov je v zmoti glede prepisa in prehoda. Pri prehodu se boš torej vpisal/a v višji letnik, pri prepisu pa boš ponovno študentka prvega letnika, tokrat na drugi fakulteti. Pred prepisom se moramo s prve fakultete – logično – najprej izpisati, preden se lahko vpišemo drugam. Tu pa POZOR! Najbolje za vas bo, da se s sedanje fakultete izpišete na koncu študijskega leta, saj boste v nasprotnem primeru ostali brez statusa študenta.

Postopek prepisa oz. ponovnega vpisa na drugo fakulteto

Drugi vpis oz. prepis je popolnoma enak prvemu. In sicer, univerza šest mesecev pred začetkom novega študijskega leta objavi razpis za vpis dodiplomskih študijskih programov. Posameznik se za vpis lahko prijavi v treh rokih. Vsak kandidat pošlje vedno le po eno prvo prijavo. Obrazec boste kot vsako leto tudi prihodnje leto našli v vseh večjih papirnicah in knjigarnah po vsej Sloveniji. Prijavo pošlješ na visokošolsko prijavno-informacijsko službo univerze, lahko pa jo oddaš tudi preko spleta.

Če ste se tik pred to veliko življenjsko odločitvijo glede prepisa in vam stvari še vedno niso najbolj jasne, potem si lahko vse podrobnosti preberete tudi na http://www.vpis.uni-lj.si, z veseljem pa ti bodo pomagali tudi na ŠOU študentski svetovalnici – http://www.svetovalnica.com.

Tjaša Kržišnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.