Zlato palmo prejel režiser Abdellatif Kechiche za film LA VIE D’ADÈLE – CHAPITRE 1 & 2 (BLUE IS THE WARMEST COLOUR)

Francoskega režiserja, tunizijskega rodu, Abdellatifa Kechicheja so včeraj, 26. 05. 2013 nagradili z Zlato palmo 2013. Zmagovalec 66. filmskega festivala v Cannesu je nagrado prevzel v družbi obeh glavnih igralk v filmu, Adele Exarchopoulos in Lée Seydoux.

Drama o iskanju spolne identitete junakinje, sedemnajstletne Adele, traja tri ure. Po nekaj hipnih zvezah s fanti Adele ljubezen in srečo najde v objemu nadarjene slikarke Emme. Adelina in Emmina zveza je kmalu na preizkušnji, ker jo pogojujejo njune razredne razlike in profesionalne ambicije.

Občinstvo je predvsem  navdušila glavna igralka Adele Exarchopoulos.  Veliko je govora o 15-minutnih zelo intimnih prizorih med junakinjama. Kljub temu, da gre za temo lezbične ljubezni, Kechichejevega dela ni mogoče zreducirati na nivo provokacije ali le na prizore spolnosti, ampak gre za univerzalno zgodbo o veliki ljubezni.

Predsednik žirije oskarjevec Steven Spielberg je ob razglasitvi nagrade dejal, da se je žirija letos odločila za neobičajen korak, da počasti trojico – Kechicheja, Exarchopoulosovo in njeno soigralko Léo Seydoux.

Veliko nagrado žirije (Grand Prix) sta prejela brata Joel in Ethan Coen za fim “Inside Llewyn Davis” (V Llewynu Davisu), v katerem sta zaigrala Justin Timberlake in Carey Mulligan.

Nagrado žirije (Prix du jury) si je prislužil japonski film “Soshite Chichi Ni Naru” (Kakršen oče, takšen sin), ki ga je zrežiral Kore-Eda Hirokazu.

Nagrado za najboljšo žensko vlogo je prejela Berenice Bejo, ki je zaigrala v filmu Asgharja Farhadija “Le Passe” (Preteklost). Bejo, ki je zaslovela predvsem z vlogo v filmu Umetnik, je v drami, ki je postavljena v Pariz, upodobila ženo, ki svojega moža prosi, da se vrne iz Irana, da dokončata njuno ločitev.

Nagrada za moško vlogo pa je šla v roke Brucea Derna za vlogo v filmu Alexandra Paynea “Nebraska”. Dern v filmu upodobi moškega, ki se odpravi v Nebrasko, da bi bi prevzel milijon dolarjev, ki jih je priigral s stavo.

Nagrado za scenarij je prejel Jia Zhangke za film “Tian Zhu” Ding (Ščepec greha), nagrado za režijo pa si je prislužil mehiški režiser Amat Escalante za film “Heli”, brutalno dramo o mehiških mamilarskih vojnah. Režiser je v filmu prikazal družino, ujeto v brutalen ciklus zločina in maščevanja.

Zlata kamera (Camera d’or) je za najboljši celovečerni prvenec, prikazan v kateri od uradnih ali spremljevalnih sekcij, pripadla singapurskemu režiserju Anthonyju Cheno za film “Ilo Ilo”.

Žiriji letošnjega festivala je predsedoval ameriški režiser in trikratni oskarjevec Steven Spielberg. V njej so bili še indijska igralka Vidya Balan, japonska režiserka Naomi Kawase, avstralska igralka Nicole Kidman, britanska režiserka in scenaristka Lynne Ramsay, francoski režiser Daniel Auteuil, tajvanski režiser in scenarist Ang Lee, romunski režiser in scenarist Cristian Mungiu in avstrijski igralec Christoph Waltz.

Festival v Cannesu se je začel 15. maja in se je s podelitvijo nagrad sklenil včeraj. Podelitev nagrad je vodila igralka Audrey Tautou, verjetno najbolj prepoznavna po vlogi Amelie.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.