Sponzorirano

10 najbolj znanih kolesarskih poti na svetu

Kolesarja na makadamski poti vozita ob reki
Foto: Pixabay iz Pexels
Sponzorirano

Kolesarjenje je precej več kot le oblika gibanja ali transporta od točke A do točke B. Poleg vseh koristi za tvoje zdravje in zdravje našega planeta je eden izmed najboljših načinov za raziskovanje sveta. Spoznaj najbolj znane kolesarske poti na svetu, ki kolesarjenje spremenijo v nepozabno doživetje.

The Great Ocean Road – Avstralija

Kolesarska pot na jugovzhodu Avstralije je poznana po čudovitih razgledih. Razteza se med krajema Torquay in Allansford. Primerna je za nekoliko izkušenejše kolesarje, ki jo lahko prekolesarijo kar za nekoliko podaljšan vikend. Če se ti kolesarjenje po cesti ne zdi preveč zanimivo, poišči traile za gorsko kolesarjenje, ki se skrivajo poleg glavne ceste.

The Great Ocean Road
Foto: Jonny_Joka iz Pixabay

Carretera Austral – Čile

Sponzorirano

Dolga zapuščena pot poteka čez južni del Čila in Patagonijo. Deloma je neasfaltirana in kolesarjem predstavi bolj divje in podeželske znamenitosti. Pustolovske kolesarje navdušujejo predvsem neokrnjeni gozdovi, velika jezera, gore in ledeniki.

Pot od Udaipur-ja do Taj Mahala – Indija

Po poti odkrivaš barve in lepoto Indije, ko kolesariš po regiji Rajasthan. Udaipur imenujejo tudi Benetke Vzhoda ter Mesto Jezer, saj je mesto polno jezer in spleta rek ter potokov, skriva pa tudi starodavne templje, palače in utrdbe.

Jezero Pichola, Udaipur
Foto: veetrag iz Pixabay

La Farola – Kuba

La Farola je ena izmed najpomembnejših kubanskih poti, ki povezuje vrh gora Baracoa in kubansko južno obalo. Čeprav se 56 kilometrov ne sliši ogromno, pot poteka po gorskem terenu, ki poskrbi za njeno zahtevnost. Tako vključuje serpentine na robu pečin, strma pobočja in ravno tako strme in zanimive spuste. Dinamična pot poteka v tropskih predelih, ob apnenčastih pečinah, globokih soteskah in oceanu.

Polotok Otago – Nova Zelandija

Pokrajina ob kolesarski poti na polotoku Otago je dih jemajoča. Pot se začne z nekaj mestne vožnje v kraju Dunedin, nato pa vijuga ob obali. Nasvet vsem kolesarjem: prihrani moči za drugo polovico vožnje. Prva polovica poti je namreč precej nezahtevna, nato pa se pot spremeni v divjo vožnjo po strmih cestah.

Cabot Trail – Kanada

Pot v provinci Nova Škotska je svetovno priznana kot ena najlepših kolesarskih poti. Gre za 305 kilometrov, ki vseskozi ponujajo čudovite obalne razglede skalnatih plaž, valovitega terena in visokih vrhov. Poteka skozi rustikalne ribiške vasice francosko-škotskega porekla in divjino. Kljub nekaj težjim odsekom je pot povsem primerna za povprečne kolesarje.

Cabot Trail
Foto: Tim Foster iz Unsplash

North Sea Cycle Route – Evropa

Kot mnoge druge, tudi ta pot prečka številne evropske države. Speljana je skozi osem držav okrog Severnega morja in zaradi dolžine 4.400 kilometrov mnogi ne odvozijo celotne poti naenkrat. Dodaten izziv predstavljajo vremenske razmere in razmere cestišča, ki se med gorskimi predeli Norveške in depresijami Nizozemske krepko razlikujejo. Razmere za kolesarski izlet po celotni trasi so najugodnejše poleti.

Dolina Salzach – Avstrija

Nedaleč stran se nahaja ena izmed najbolj znanih kolesarskih poti na svetu! Z nje lahko občuduješ goro Grossglockner, narodni park Hohe Tauern in najvišji slap v Evropi. 240 kilometrov dolga pot, ki nabere tudi precej višinskih metrov vzpona, se začne na prelazu Gerlos in konča v Salzburgu.

Grossglockner
Foto: shogun iz Pixabay

Otoki San Juan – Združene države Amerike

V zvezni državi Washington se poleg glavnega mesta Združenih držav Amerike nahajajo tudi otoki San Juan, ki jih brez težav raziskuješ s kolesom. Znani so po lepih gozdovih, zalivčkih in plažah, ki se jih vidi kar s kolesarske poti. Med kolesarjenjem po valovitih vzponih lahko opazuješ panoramske razglede na Pacifiški ocean ter floro in favno tamkajšnje divjine.

Kolesarska pot Van Gogh-Roosegaarde – Nizozemska

Pot, ustanovljena na 125-letnico smrti umetnika Vincenta van Gogha, vsebuje zanimiv atribut van Goghovega dela Zvezdna noč (angleško The Starry Night). Ponoči namreč sveti v vzorcu zvezd, podnevi pa se napaja s sončno energijo. Sestavljajo jo tisoči svetlečih kamenčkov, ki poleg inspiraciji skrbijo tudi za varnost kolesarjev ponoči. Pot povezuje dve točki van Goghove dediščine v mestu Eindhoven na Nizozemskem.

Sponzorirano

NI KOMENTARJEV

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

Exit mobile version