Djerba vs. Grčija vs. Turčija: troboj destinacij

Ali tudi ti že sanjaš o osvežujočem skoku v morje, sanjskih plažah iz filmov in koktajlu na dosegu roke? Nekateri že pred novim letom načrtujejo poletne dopuste, čas po novem letu pa je za nekatere že čas za rezervacijo letov in hotelov. Med ugodnimi ponudbami, ki obljubljajo rajski dopust, definitivno kraljujejo 3 mediteranske lepotice. Ti pa imaš že dovolj Hrvaške …

Otok Djerba (Tunizija)

Otok DjerbaKo sem tam leta 2014 preživljala počitnice, še ni nič dišalo po terorističnih napadih, ki so se zgodili leto za tem na tunizijski celini. Čeprav je letos vrsta letovišč zopet odprla vrata za turiste, teroristična nevarnost v neki meri ostaja, a so pristojni varnostni organi baje ves čas na preži.

»Teroristični trend« pa je v muslimanskih državah (kot sta Tunizija in Turčija) seveda povzročil strmoglav padec cen za preživljanje počitnic na teh območjih – slovenski turisti lahko preko domačih agencij 7 dni dopustujejo v luksuznem hotelu s 4 zvezdicami z all inclusive storitvijo že za 400 € na osebo.

Če iščeš neskončno dolge rajske peščene plaže, ki gostijo čarobne poletne sončne zahode, je teh insta fotogeničnih prizorov na Djerbi oziroma v Tuniziji na pretek. Morje je »mlakuža« (blizu 30 stopinj Celzija), sprehajanje po razbeljeni mivki na plaži pa žal ni možno brez japonk.

Na poti v morje te bo zagotovo ustavil prijazen domačin, oblečen v avtohtona tunizijska oblačila (itak, za turiste!) in ti ponudil sprehod po plaži na hrbtu njegove kamele. Sprejmi ponudbo, razveseli domačina z napitnino (z njo se da v Tuniziji doseči nemogoče!) in uživaj v sultanskem razgledu z hrbta luštne kamele.

Vsaj enkrat moraš obiskati eno izmed tunizijskih tržnic, kjer lahko pokažeš vse svoje sposobnosti barantanja, ki je na tunizijskih bazarjih pričakovano in zaželeno.

Aja, seveda, kaj pa alkohol? Čeprav je Tunizija muslimanska država, je zaradi potreb turizma alkohol možno piti in dobiti skoraj povsod.

Travel tip

  • V tej bivši francoski koloniji se lahko marsikaj zmeniš, če znaš vsaj osnove francoščine, ki jo večina Tunizijcev govori tekoče, saj se je učijo že v osnovni šoli. No, razen če obvladaš tunizijsko arabščino. Angleščina namreč v Tuniziji kar hitro odpove.
  • Premikaj se s taksijem – poceni, hitro in zabavno, pa namesto taprave imajo »bosansko« klimo.

Grčija

Slavna plaža v GrčijiZa razliko od muslimanskih konkurentk evropska Grčija kljub težavam v svojem gospodarstvu ostaja ena izmed dražjih poletnih destinacij. Po 3 obiskanih grških otokih (Kreta, Zakintos, Rodos) nikakor ne morem reči, da »hotel s 3 zvezdicami« na vseh otokih pomeni isto stvar. Grške 3 zvezdice so mnogo slabše od turških 3 zvezdic. Za enako ceno, kot dobiš v Grčiji hotel s 3 zvezdicami, dobiš v Tuniziji ali Turčiji tistega s 4 ali celo 5 zvezdicami. Grška hotelska ponudba (sploh ponudba hrane) se res težko primerja z gurmanskimi doživetji iz hotelskih restavracij Turčije ali Tunizije.

Grška starodavna slava pa še vedno zelo prodorno odmeva skozi njihove mnoge zgodovinske znamenitosti, katerim moraš nameniti vsaj 1 dan svojega dopusta. V tem pogledu je izmed treh otokov moja favoritka Kreta, ki na svojih tleh hrani najstarejše sledi evropske civilizacije.

Mitska Kreta prednjači tudi kar se tiče plaž, ki so dolge, široke in peščene in ob katere ves dan butajo razburkani valovi; zame zabava, za nekoga, ki je hotel sprobat svojega novega napihljivega flamingota, pa nočna mora.

Najmanj točk z moje strani dobi Zakintos, ki ima najmanj (nič!) zgodovinskih znamenitosti, s katerimi bi se lahko pohvalil, pa še plaže so ozke, strme in plitvine polne morske trave.

Sanjaš o tistih belih hiškah iz razglednic turističnih agencij? Na omenjenih otokih lahko pozabiš na tovrstno arhitekturo. Če želiš to pristno grško belino in modrino, je prava destinacija vedno bolj priljubljeni otok Santorini.

Travel tip

Ko rezerviraš hotel, se prepričaj, da ima ta svojo, hotelsko plažo, sicer te čaka 15 min hoje po vročini do najbližje javne plaže, kjer ti bodo gladko zaračunali za ležalnik, ki ga ne smeš zapustiti ves dan, če nočeš ostati brez njega.

Turčija

Turška plažaTeroristično manj ogrožena muslimanska država kot Tunizija še zmeraj ohranja ugodnost svojih cen in kot priljubljena počitniška destinacija vlaga v turistično infrastrukturo. Tako lahko za res majhen denar uživaš v luksuznih hotelskih kompleksih ob urejenih plažah z ogromno izbiro (tudi tradicionalne turške) hrane in prostočasnih aktivnosti.

Ko imaš dovolj čmarjenja na plaži, te reden in dokaj urejen javni avtobusni prevoz popelje do bližnjih turističnih znamenitosti in večjih bazarjev, po katerih odmevajo glasni kriki domačinov, ki vabijo na čaj v svoje trgovinice in upajo, da te prepričajo, da kaj kupiš. Ob soočenju s turškimi umetnostmi trgovanja je barantanje spet obvezna oprema.

Travel tip

  • Ko te prodajalec na bazarju povabi, da večerjaš v kebab restavraciji njegovega prijatelja, se ne upiraj. Čaka te tvoji denarnici prijazna in avtohtona kulinarična izkušnja.
  • When in Turkey – si moraš, ampak res moraš privoščiti hamam, t. i. turško kopel. Thank me later.

Torej – afriška Tunizija, evropska Grčija ali azijska Turčija? Katero boš osvojil najprej?

Prejšnji članekDokumentarec o Greti Thunberg, osebnosti leta 2019
Naslednji članekPravljični škotski gradovi

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.