Pravljični škotski gradovi

Škotska se lahko pohvali s prečudovitimi, manjšimi gradovi. Kar veliko jih je še vedno v zasebni lasti klanov in turistični vodiči, ki te vodijo po njih, to povedo s ponosom. Srednjeveške zgradbe kar kričijo od krvave preteklosti, marsikatera pa se lahko pohvali tudi z lastnim duhom.

Balmoral

Kraljica Viktorija je oboževala svoj škotski grad, ki še do danes ostaja kraljeva rezidenca. Posebej zanimiva je plesna dvorana, ki iskreno niti ni tako velika. Zelo lepi so tudi vrtovi, še posebej zanimivo pa je pokopališče za hišne ljubljenčke.

Grad Balmoral

Inveraray

Če se ti ta grad zdi znan, si ga mogoče že videl v seriji Downton Abbey. Ko se je slavna družina Crawley odpravljala na izlet na Škotsko, so namreč stanovali prav v tem gradu. Je zelo romantičen in ne tako razkošen, zaradi česar deluje bolj domače, kot je pač grad lahko topel in domač.

Grad Inverary

Eilean Donan

Ta grad je eden najpogosteje fotografiranih. Nahaja se namreč ob jezeru in se zato kar cedi od fotogeničnosti. V njem si lahko ogledaš številne spominke Jakobitov, ki so se borili za škotsko neodvisnost in bili na žalost krvavo premagani s strani Angležev.

Grad Eilean Donan

Dunnottar

Za ogled tega gradu potrebuješ lepo vreme. Meni ga žal ni uspelo videti, ker je bila ravno takrat taka megla, da se ni videlo čisto nič. Od tega gradu so ostale sicer samo ruševine, ker pa se nagaja na manjši vzpetini ob morju, je še toliko bolj veličasten in čaroben.

Grad Dunnotar

Glamis

Če iščeš tipičen lovski grad, je tale ravno pravi. Najbolj znan je po tem, da je Shakespeare svojo dramo Macbeth postavil ravno tja. Je pa tudi kraj, kjer je odraščala kraljica Elizabeta II. Grad Glamis se lahko pohvali s številnimi sprehajalnimi poti, na katerih si lahko ogledaš prelepo škotsko podeželje.

Grad Glamis

Urednica revije Študent

Prejšnji članekDjerba vs. Grčija vs. Turčija: troboj destinacij
Naslednji članekMust-have izdelki, ki jih moraš imeti vedno s seboj: winter edition
Katja Stojić

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.