Države brez letališč: V kateri državi ne moreš pristati z letalom?

Empty airport terminal lounge with airplane on background. 3d illustration
Foto: dmitriymoroz iz iStock

Si mislil, da te letalo popelje kamorkoli na svetu? Še danes obstajajo države brez letališč, kar pomeni, da boš v državo lahko vstopil le preko katere izmed sosednjih držav. Se sprašuješ, kako je to mogoče? Nekatere so tako majhne, da prostora za letališče ni dovolj. Poglej si, katere so edine države na svetu brez letališč:

5Vatikan

velik okrogel trg s spomenikom na sredini in številnimi zgodovinskimi stavbami

Najmanjša država na svetu z le 800 prebivalci preprosto nima izbire. V njej za pristanek letala ni dovolj prostora, ker nima niti reke ali morja, tudi alternativnih oblik transporta v državo ni veliko. Spada tudi med redke države, ki jih v celoti lahko raziščeš kar peš. Kljub vsemu letališče ni daleč, v bližini jih je pravzaprav celo več. Ciampino in Fiumicino sta oddaljena le 30 minut vožnje z vlakom.

4Monako

Stunning sunset under a wonderful sky in Montecarlo, Principate of Monaco.

Še ena žepna država brez letališča, in sicer druga najmanjša na svetu. S treh strani jo obdaja Francija, zato je za prevoz od francoskega letališča Nice Côte d’Azur treba najeti taksi. Še ena možnost je vstop v državo s čolnom.

3San Marino

grad na vrhu hriba in mesto v ozadju

Nedaleč od Vatikana se skriva ena najstarejših držav na svetu, ki je z vseh strani obdana z Italijo. To med drugim pomeni, da majhna državica nima niti dostopa do morja. Na srečo prebivalcev je San Marino ravna državica z dobrimi cestnimi povezavami, ki jim omogočajo vstop v Italijo v vse smeri. Blizu je precej majhno letališče Rimini, v nekoliko širši okolici pa tudi bolj znana letališče, kot so Benetke, Pisa, Bologna in Firence.

2Lihtenštajn

Landscape view on Balzers village with saint Nicholas church in Liechtenstein
Foto: RossHelen iz iStock

Obseg celotne državne meje meri zgolj 75 kilometrov, zato odsotnost letališča niti ne preseneča. Lokalno prebivalstvo tako za transport do 120 kilometrov oddaljenega letališča v Zürichu najpogosteje uporablja avto ali avtobus.

1Andora

Kamnita hišica v hribovju

Nekoliko večja od preostalih držav na seznamu je Andora. Njena površina bi sicer lahko zadostovala za nekaj letališč, a problem predstavljajo gore. Država se nahaja na meji med Francijo in Španijo, kar pomeni, da jo popolnoma obdajajo Pireneji. Skoraj 3.000 kilometrov visoki vrhovi onemogočajo varen let letal, zato se je država odločila, da izgradnja letališča ne bi bila smiselna. Znotraj radija 200 kilometrov se nahajajo mesta Barcelona, Lérida in Girona, ki imajo tudi svoja letališča.

Na svetu je torej le pet držav, ki nimajo svojega letališča. Je pa res, da bi imel v praksi zaradi političnih razmer in neaktivnosti letališč v nekaterih državah precej otežen pristanek tudi na nekaterih drugih destinacijah.

VIRtimes of india
Prejšnji članekVstopnice za Škisovo tržnico 2023 že v prodaji
Naslednji članek10 vrst slavne cheesecake tortice

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.