Ideja za izlet: Jame v Sloveniji

Če bi se rad na vroč dan ohladil in si ogledal kaj ti domovina nudi, ti svetujem jame. Če pa se bojiš teme in netopirjev, je to obenem odlična priložnost, da preženeš ta strah. S prijatelji, družino ali sam se odpravi v eno od mnogih lepot slovenskega jamarstva.

Jama Pekel

Notranjost jame Pekel

Hodiš po gozdu, ko se začne iz luknje v tleh kaditi. In nato prideš do skalnatega vhoda v obliki hudiča. Strah in trepet naših predhodnikov je jama Pekel. Leži v bližini Šempetra v Savinjski dolini. Vstopnina za študente je 5 €. Ogled jame pa traja približno eno uro.

Postojnska jama

Verjetno sploh ne potrebuje opisa pa vseeno. Najbolj atraktivna in največja jama v Evropi. 24 kilometrov dolgo jamo si lahko ogledaš z vlakcem. V njihovem vivariju si oglej še prečudovite človeške ribice. Ob vhodu pa lahko vidiš največji predjamski grad na svetu. Vstopnice so od 25 € do 45 €, odvisno od stvari, ki bi si jih ogledal.

Tirnica vlaka v Postojnski jami

Škocjanske jame

Malo več kot 6 kilometrov dolgi rovi, ki jih je izdolbla reka Reka. Posebnost teh jam je Martelova dvorana, ki je z 2,2 milijona m³ ena največjih na svetu. Pomembnost in veličino jam opisuje že sam Homer v grški zgodovini. Cena vstopnic je od 12 € do 18 € za študente.

Veličina Škocjanskih jam

Jama Vilenica

Blizu Sežane je prva turistična jama v Evropi. Dolga je malo več kot kilometer, a njena lepota je v dvoranah. Rov se prevesi v kar pet dvoran: Vilinska dvorana, Rdeča dvorana, Drevored kapnikov, Plesna dvorana in Velika dvorana. Vstopnina za ogled jame je 10 €.

Pot v jami Vilenica

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekSan Diego Comic-Con
Naslednji članekPolaroidni fotoaparati – že imaš svojega?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.