Ideja za izlet: Trst

Italijansko mesto Trst je popolno za nedeljski izlet v vseh letnih časih. Predstavil ti bom nekaj turističnih točk, ki jih lahko vidiš v tem mestu.

Razgledna točka v Opčinah

Na razgledni točki na Opčinah je čudovit razgled na Trst in Tržaški zaliv. Če greš v Italijo čez mejni prehod Fernetiči, pot samo nadaljuj proti Opčinam.

Grad Miramare

Grad leži 15 minut od centra mesta in je danes urejen v muzej, v lasti pa ga je imel nadvojvoda Ferdinand Maksimilian I. Habsburško-Lotarinški.

Grad Miramare
Grad Miramare.

Trg Unità

To je center Trsta. Na trgu lahko vidiš Karlov stolp in Fontano štirih celin. Prvi je nastal, ko je leta 1728 cesarski kurir najavil obisk Karla VI. in so mestni upravitelji ugotovili, da še niso postavili spomenika svojemu dobrotniku. V veliki naglici je Giorgio Sailer izdelal leseni kip cesarja. Druga pa je bila postavljena leta 1751 v središče trga kot zaključek mestnega vodovoda, ki ga je dala zgraditi Marija Terezija na podlagi stare rimske kanalizacije za pitno vodo.

Fontana štirih celin
Fontana štirih celin.

Stolnica Sv. Justa

Iz 1. stoletja obstajajo ostanki rimske civilne bazilike, ki jih lahko vidimo na odprtem nedaleč od zvonika. To je bilo veliko podolgovato poslopje, zgrajeno v smeri sever-jug.

Stolnica Sv. Justa
Stolnica Sv. Justa.

Grad Sv. Justa

Grad je danes muzej, včasih pa je bil dom Habsburžanov in Benečanov. V grad vodi skromen dvižni most, ki pa ni prvotni srednjeveški dostop. Tega lahko vidimo takoj na levi ob vhodu. Grad je prepoln raznih spominskih kamnov in plošč in že v vhodnem prostoru  med nekaterimi vojaškimi grbi opazimo skupino grbov tržaških plemiških družin.

Grad Sv. Justa
Grad Sv. Justa.

Svetilnik zmage

Svetilnik je bil projektiran in zgrajen takoj po koncu prve svetovne vojne, da bi razsvetljeval tržaški zaliv in slavil prehod mesta pod italijansko kraljevino. Originalno zamisel pripisujejo tržaškemu arhitektu Arduinu Berlamu in kiparju Giovanniju Mayerju.

Svetilnik zmage
Svetilnik zmage.

Rižarna

Rižarna je velika stavba pri Sv. Soboti, v kateri so najprej luščili riž, leta 1943 pa so jo nacisti spremenili v koncentracijsko taborišče. Leta 1944 so v notranjosti zgradili krematorijsko peč, v kateri so sežgali okrog 4000 do 5000 ljudi. Žrtve so bili po večini Slovenci, Hrvati, italijanski protifašisti in Judje.

Rižarna
Rižarna.
Prejšnji članekPostani kripto pismen
Naslednji članekOcena filma: Strašljive zgodbe

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.