Kje v Evropi je divje kampiranje dovoljeno?

Patrick Hendry - Annika's Yuki
Foto: Patrick Hendry iz Unsplash

Te mika avanturistično potovanje z nahrbtnikom in šotorom, v naravi, stran od mest, gneče turistov in družinskih resortov? V večini držav, tudi v Sloveniji, moraš vseeno poiskati urejen kamp. Ponekod pa se vendarle lahko ustaviš (skoraj) kjerkoli želiš, postaviš šotor in prenočiš sredi neokrnjene narave. Temu se reče divje kampiranje. Poglej si, kje v Evropi je dovoljeno.

Nordijske države

So za divje kampiranje pravi raj. Ne le, da je divje kampiranje dovoljeno, celo spodbujajo ga. Kljub temu obstajajo pravila, ki se jih moraš držati. Na Švedskem lahko kampiraš kjerkoli, celo na privatnih zemljiščih (vendar ne v bližini zgradb ali na vrtu). Zelo podobna pravila veljajo tudi na Norveškem in Finskem.

Lofoten islands in Norway are well known for their scenic wild-camping spots. Camping place near village A i Lofoten
Divje kampiranje na Norveškem
Foto: Harvepino iz iStock

Estonija

Divje kampiranje v Estoniji je skoraj tako enostavno kot v Nordijskih državah. Razlika je, da na privatnih zemljiščih kampiranje ni dovoljeno. Dokler ne zahajaš preblizu civilizacije to sploh ni ovira, saj večina podeželja ni napolnjena s kmetijami in privatnimi zemljišči.

Škotska

Na Škotskem je divje kampiranje dovoljeno in zanimivo zaradi čudovite pokrajine in razgledov. Obstajajo pa tudi območja na Škotskem, kjer divje kampiranje ni dovoljeno. Pred odhodom zato preveri, kje točno želiš prenočiti in kakšna pravila veljajo na tem območju.

tent, scotland, camping
Kampiranje v prelepi pokrajini na Škotskem Foto: hunt-er iz Pixabay

Francija

Celo v Franciji je divje kampiranje dovoljeno, vendar nekoliko bolj zapleteno kot v zgoraj omenjenih državah. Za različne situacije namreč veljajo različna pravila. Najbolje je, da v lokalni turistični pisarni preveriš, katera pravila se nanašajo na izbrano pokrajino v Franciji. Generalno pa velja, da šotora ne smeš postaviti ob morju ali v bližini 200 metrov od vodnega vira, ki se uporablja za pitje. Izogibati se moraš tudi zgodovinskih spomenikov. Tudi privatna zemljišča in območje, neposredno ob cesti, ne pridejo v poštev.

Španija

Tudi v Španiji so pravila bolj zapletena: postavljena so namreč na lokalni, ne na nacionalni ravni. Za kampiranje, kjer to ni dovoljeno, boš hitro prejel kazen lokalne policije. Po celotni državi pa velja prepoved kampiranja v narodnih in naravnih parkih, na privatnih zemljiščih, ob zgodovinskih spomenikih, znotraj vojaških con in urbanih območij in v bližini 100 metrov od morja. Prav tako je divje kampiranje prepovedano za skupine z več kot 10 člani ali več kot tremi šotori.

Albanija

Divje kampiranje je v Albaniji dovoljeno in široko sprejeto. Izogibati se moraš le narodnim parkom in naravnim rezervatom. Prav tako šotora ne postavi na privatnem zemljišču in v bližini javnih zgradb.

Bosna in Hercegovina

Divje kampiranje je tu dovoljeno, nanj pa se ne nanaša veliko pravil. Poskrbi pa za lastno varnost, saj te v tej državi še vedno čakajo minska polja. Nanje te bodo opozorile table!

Ciper

Divje kampiranje na Cipru je dovoljeno, razen znotraj nekaterih zaščitenih področij. Spremljaj pa pravila glede odprtega ognja. Predvsem v vročih poletnih mesecih namreč ti lahko povzročijo ogromno škodo.

Slovaška

Ne kampiraj v narodnih parkih in znotraj zaščitenih območij. Drugod je divje kampiranje dovoljeno. Ker odprti ogenj ni dovoljen, poskrbi tudi za primeren način priprave hrane.

Turčija

Divje kampiranje je v Turčiji dovoljeno brez posebnih izjem in pravil. Država turistom ponuja tudi veliko informacij o divjem kampiranju. Najbolje je, da se izogibaš urbanim območjem, saj boš imel tako največ miru in zasebnosti.

Preden se odpraviš na prvo divjo pustolovščino, poskrbi, da imaš ustrezno opremo in znanje:

WILD CAMPING TIPS For Beginners UK - EVERYTHING You NEED To KNOW 2023
VIRRidestore
Prejšnji članekSkrivnosti mesta nacistov v Argentini
Naslednji članekEdinstvene slušalke za modne navdušence

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.