Na današnji dan: Otvoritev Eifflovega stolpa

Aerial view of Paris, France, overlooking the famous Eiffel Tower, sunrise in the background.
Foto: Brastock Images iz iStock

Eifflov stolp je simbol Pariza in Francije, odkar je bil dokončan oziroma zgrajen leta 31. marca leta 1889. Visok je impresivnih 324 metrov, zaradi česar je tudi najvišja zgradba v Parizu in ena najbolj prepoznavnih zgradb na svetu. Stolp je priljubljena turistična destinacija in je postal simbol ljubezni, romantike in dosežkov. Kaj pa nam pove njegova zgodovina?

Kratka zgodovina Eifflovega stolpa

Ob 100. obletnici francoske revolucije, je francoska vlada načrtovala mednarodni sejem, da bi prikazala industrijski napredek 19. stoletja. V središču Pariza je potekalo tekmovanje v oblikovanju in več kot 100 umetnikov je predalo svoje zamisli.

empty antique french postcard from paris with eiffel tower and blue sky. vintage sentimental retro style paper background
Eifflov stolp praznuje 135. obletnico Foto: LiliGraphie iz iStock

Med sodelujočimi je bil Gustave Eiffel, ki je podal idejo za železni stolp z odprto rešetko, ki bi bil višji od 300 metrov. Z veliko izkušnjami (ki so vključevale tudi Kip svobode), mu je uspelo prepričati odbor, da je ta podvig mogoč. Leta 1887 mu je bila izročena pogodba za gradnjo stolpa. Januarja 1887 se je lotil projekta, ki ga je uspešno dokončal malo več kot dve leti kasneje.

Gustavova vizija je vdahnila novo življenje ulicam Pariza in ga spremenila v mesto ljubezni, kot ga poznamo, čeprav to ni bil prvotni namen. Po lastnih besedah je Gustave želel, da bi bil stolp simbol “velikega znanstvenega gibanja 18. stoletja in revolucije leta 1789”.

Danes stolp stoji v središču Evrope, vsako leto pa ga obišče na milijone obiskovalcev. 31. marca torej slavimo genija in njegovo neprecenljivo darilo svetu.

Časovni trak Eifflovega stolpa

Paris, Eiffel Tower and river Seine at sunrise. Paris, France.
Foto: SCStock iz iStock

1887 → Začetek gradnje Eifflovega stolpa

Pod vodstvom Gustava Eiffla se v Parizu v Franciji 26. januarja 1887 uradno začne gradnja Eifflovega stolpa. Gradnja stolpa je trajala dve leti, dva meseca in pet dni.

1889 → Uradna otvoritev Eifflovega stolpa

Eifflov stolp je 31. marca uradno dokončan in odprt za javnost, kar sovpada z razstavo Universelle leta 1889.

1909 → Preobrazba radijskega stolpa

Eifflov stolp je rešen pred rušenjem in preurejen v radijski oddajniški stolp.

1981 → Obnova stolpa

Začnejo se velika obnovitvena dela na Eifflovem stolpu, da bi ga vrnili v prvotno stanje.

2000 → Dodane luči

V začetku novega tisočletja so Eifflovemu stolpu dodane bleščeče luči, zaradi česar je ikonična znamenitost še bolj spektakularna.

Zanimiva dejstva o Eifflovem stolpu

  1. Slikar Gustave Eiffel pravzaprav ni oblikoval Eifflovega stolpa. Začetni dizajn sta ustvarila Maurice Koechlin in Émile Nouguier, dva Eifflova zaposlena.
  2. Eifflov stolp je bil nekoč najvišja zgradba na svetu, ki jo je naredil človek. Ko je bil dokončan leta 1889 je s svojo višino presegel Washingtonski spomenik in postal najvišja umetna zgradba na svetu. Ta naziv je držav kar 41 let, dokler ga ni leta 1930 prehitela Chryslerjeva stavba v New Yorku.
  3. Eifflov stolp se lahko skrči ali poveča do 6 centimetrov, zaradi širjenja ali krčenja železa, ki ga povzroči vroče ali hladno vreme.
  4. Čeprav je Eifflov stolp znan po svojih razglednih ploščadih, ima tudi dva apartmaja. Gustave Eiffel je hranil enega za zabavo gostov, zdaj je postal muzej. Drugi apartma, ki se nahaja na vrhu pa se občasno uporablja za znanstvene poskuse.
  5. Stolp ni nikoli temen. Ima 20.000 žarnic, ki svetijo vsako uro, ko je zunaj temno, ter ponujajo osupljiv večerni spektakel.
Tree Framed Eiffel Tower in Paris, France
Foto: jazzmxx iz iStock

Junior novinar

Prejšnji članek6 aplikacij za optimizacijo življenja in zdravja
Naslednji članekZakaj obstaja zveza NATO?

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.