Najbolj nenavadni muzeji na svetu (del 3)

Kot kaže, so klasični muzeji passé. Pod težnjo, da bi turistom ponudili nekaj novega in drugačnega, je klonila tudi muzejska ponudba, ki v svoji bizarnosti presega vse meje. Predstavljamo ti še pet skrajno nenavadnih muzejev, posejanih po vsem svetu. Presenetljivo ali ne, tokrat se je med njimi znašla tudi ekscentrična zbirka, doma iz Slovenije.

Vohunski muzej (Washington, D.C., ZDA)

Vohuni med nami. Foto: Spymuseum.org
Vohuni med nami. Foto: Spymuseum.org

Poplava akcijskih ameriških filmov nas je naučila, da so v zadnjem obdobju Američani s svojimi tajnimi službami na področju vohunstva prav zagotovo vodilni v svetu. Temu primerno v glavnem mestu stoji spomenik nekaterim slavnim vohunom in njihovim dejanjem, ki so nemalokrat obrnila tok zgodovine. Spy museum je edini muzej na planetu, ki obiskovalcu z globalne perspektive približa skrivnostno dejavnost vohunjenja in obveščanja. Ogledaš si lahko prek 700 različnih vohunskih pripomočkov, za katere se ti še sanja ne, da obstajajo.

Muzej kondomov (Bangkok, Tajska)

Morda ni nič nenavadnega v tem, da so se v razvpiti prestolnici seks turizma odločili postaviti muzej, ki je postal center ozaveščanja o zdravi in varni spolnosti. Nekoliko manj znano dejstvo je, da Tajska sodi med največje proizvajalke kondomov na svetu. V muzeju so ti na voljo v najrazličnejših velikostih, barvah in okusih. Med drugim se lahko med ogledom poučiš tudi o zgodovini razvoja in nastanka tega kontracepcijskega sredstva. Zabaven obisk v dvoje pa zagotavljajo še drugi zanimivi spolni pripomočki, vse od merilcev in tlačilk za penis, do lubrikantov, vibratorjev in še več.

Mednarodni muzej straniščnih školjk (New Delhi, Indija)

Poplava straniščnih školjk. Foto: Rereeti.org
Poplava straniščnih školjk. Foto: Rereeti.org

»Sanitarno-higienske razmere so pomembnejše od neodvisnosti.« Pod tem slavnim Gandhijevim rekom Indijci oglašujejo svoj Sulabh International, muzej straniščnih školjk. Muzej deluje že od leta 1992, v njem pa si je mogoče ogledati celotno zgodovino razvoja straniščne školjke od najstarejših časov pa vse do danes.

Kdor je že obiskal Indijo, dobro ve, da tamkajšnje pomanjkanje stranišč in s tem povezanih zdravstvenih tveganj predstavlja resen problem. Muzej je zato usmerjen k ozaveščanju o pomenu zagotavljanja ustreznih higienskih standardov v državah v razvoju.

Muzej nemške klobase (Berlin, Nemčija)

Nepogrešljiv nemški prigrizek. Foto: Currywurstmuseum.org
Nepogrešljiv nemški prigrizek. Foto: Currywurstmuseum.org

Tako priljubljena, da je dobila celo svoj muzej. Vonj dišeče klobase s karijem te na potovanju po Nemčiji spremlja tako rekoč na vsakem koraku. Svoj zmagoviti pohod je currywurst začel ob koncu štiridesetih let, ko ga je neka lastnica kioska s prigrizki vključila v svojo gostinsko ponudbo. Deutsches Currywurst Museum obiskovalce na interaktiven način seznani z nastankom tega prigrizka ter njegove svetovne distribucije. Med obiskom se lahko preizkusiš v virtualni pripravi currywursta, si odpočiješ na zofi v obliki currywursta ter prisluhneš ikonični glasbi na temo currywursta. V muzejski okrepčevalnici pa si lahko privoščiš različne vrste te okusne jedi.

Muzej, posvečen skupini Rolling Stones (Portorož, Slovenija)

Slavko Franca med svojo zbirko. Foto: Luka Cjuha
Slavko Franca med svojo zbirko. Foto: Luka Cjuha

Portal televizijskega in glasbenega programa VH1 je objavil seznam najbolj norih svetišč, ki jih svojim priljubljenim glasbenikom postavljajo njihovi oboževalci. Nanj se je uvrstila tudi zbirka navdušenca iz Slovenije. Tovrstni muzeji na prvi pogled morda ne dosegajo bizarnosti vseh zgoraj naštetih, a njihovi lastniki nemalokrat presežejo meje zdravega okusa. Slavko Franca iz Lucije je morda eden takih.

Zvesti poslušalec skupine Rolling Stones je namreč del svoje hiše predelal v muzej, posvečen legendarni skupini. Med drugim tam razstavlja trzalico, na katero ga veže prav poseben spomin. Med nekim koncertom mu jo je namreč naravnost v roke vrgel sam Keith Richards. V njegovem muzeju si lahko ogledaš še več tisoč ostalih spominkov, povezanih s skupino.

Preberi še ostale članke v seriji Najbolj nenavadni muzeji na svetu.

Prejšnji članekFakulteta uspešnih pravnikov
Naslednji članekGlasbeniki v Ljubljani ne bodo več vadili po zakloniščih

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.