Top 10 Dortmund: Najlepše destinacije mesta nogometa in piva

Najlepše destinacije v Dortmundu
Najlepše destinacije v Dortmundu Foto: Mattias Westphal iz iStock

Kaj ti pade na misel, ko slišiš za mesto Dortmund? Nogometna ekipa, pivska kultura in bogata industrijska dediščina so le nekateri izmed možnih odgovorov. Glede na to, da bo letos v Dortmundu potekalo evropsko nogometno prvenstvo, EURO 2024, si poglej, kaj vse ti mesto še lahko ponudi.

Po drugi svetovni vojni so Dortmund v celoti zgradili na novo. Postalo je inovativno mesto, ki se ozira predvsem na prihodnost. Velja za »zeleno metropolo« in je bilo izglasovano kot eno najbolj trajnostnih mest v Nemčiji. Številna industrijska poslopja so namreč že nadomestili muzeji in druge priložnosti za sproščen oddih. Ob obisku boš izkusil tudi sproščeno in zabavljaško kulturo prebivalcev, ki se odraža v večini pivnic v samem centru mesta.

Nemški muzej nogometa

Če se odpravljaš na EURO 2024 ali ne, muzeja nogometa ne smeš izpustiti. Nahaja se blizu železniške postaje in prikazuje zgodovino najbolj priljubljenega športa v Nemčiji. Predstavi tudi vpliv zgodovinskih dogodkov na razvoj športa: od narodnega socializma v 40-ih in 50-ih letih prejšnjega stoletja do komunističnega režima nemške demokratične republike (GDR). Muzej je sodoben in interaktiven, zato bo zanimiv tudi za tiste, ki ne poznajo prav nobene nemške nogometne ekipe. V njem so predstavljeni ekonomski, kulturni in socialni pomen tega športa, naučil pa se boš veliko o nogometni kulturi in celo o povezavi med nogometom in prehrano. Centralna točka muzeja je originalna žoga iz finala 1954, ki je Nemčiji prinesla zmago na svetovnem prvenstvu. Po obisku muzeja se lahko okrepčaš v Fan Bistro in N11 baru in restavraciji.

Westfalenpark

Največji park v Dortmundu leži na južnem delu mesta in pokriva kar 500.000 kvadratnih metrov površine. Če potuješ v paru, je sprehod po Westfalenparku lahko lepo presenečenje, v katerem bosta uživala oba. Cvetlični vrtovi, živali, otroški muzej in otroško igrišče ter kavarne in restavracije so razpršeni po parku ob manjših jezercih. Ena glavnih atrakcij parka je 212 metrov visok televizijski stolp, ki ga lokalni prebivalci poznajo pod imenom Florianturm (Florjanov stolp). Del stolpa je tudi restavracija, ki s 138 metrov ponuja odličen razgled na mesto. Po parku se lahko zapelješ tudi z manjšim vlakom. V bližini so tudi hoteli z razgledom.

Florianturm or Florian Tower telecommunications tower and Westfalenpark in Dortmund, Germany
Foto: saiko3p iz iStock

V Dortmundu na Alten Markt

Alten Markt oziroma stari trg je bil ustanovljen že v 12. stoletju. Nahaja se v zgodovinskem centru Dortmunda, obdajajo pa ga sodobna nakupovalna središča in restavracije. Pridih zgodovine lahko občutiš le na severovzhodnem vogalu, kjer najdeš lekarno Adler Apotheke. Ta je svoja vrata odprla že leta 1392 in se je kasneje preobrazila v muzej. Poglej si še staro mestno hišo oziroma Altes Stadthaus, lepo zgradbo v neo-renesančnem slogu iz leta 1899. Na njeni fasadi boš opazil velikega orla, ki je zaščitni znak Dortmunda. Zgodovinskega pomena je tudi fontana iz leta 1901, ki je prvotno služila napajanju živine. Na lep sončen dan si privošči kavo na terasi katere izmed restavracij (kot sta Cotton’s ali Maximilian) in uživaj v vzdušju mesta.

Westenhellweg

Trgovin ne najdeš le okoli starega trga. Najboljši kraj za nakupovanje je 750-metrska ulica, Westenhellweg, v osrčju Dortmunda. Velja za eno najbolj pisanih ulic v Nemčiji. Obdajajo jo 5-nadstropne zgradbe, kjer v butičnih trgovinicah prodajajo od nakita in modnih oblačil, do športne opreme in oblačil. Poleg priljubljenih nemških veleblagovnic tu najdeš tudi svetovno znane blagovne znamke H&M, Esprit in Rolex.

Dortmund, Germany - August 2, 2019: Crowd Of People Walk Down The Westenhellweg Street In The Dortmund.
Foto: artas iz iStock

Binarium Dortmund

Ta nekoliko nenavaden muzej je posvečen video igricam, njihovi kulturi in zgodovini. Nahaja se na severozahodu mesta v veliki, a skromni opečnati stavbi. V muzeju prikazujejo večino video iger, ki so bile ustvarjene od 1970 naprej, vključno z igro Pong. Tudi legendarne igralne konzole Nintendo in Sega, Playstation ter Xbox so vse del muzeja. Muzej je v ponedeljkih zaprt.

BINARIUM - Computer Konsolen Museum Dortmund

LWL industrijski muzej Zollern

Muzej, poznan tudi kot premogovnik Zollern, se sicer nahaja 10 kilometrov iz mestnega središča, a ga je vredno obiskati. Gre za velik industrijski kompleks, ki so ga preuredili v muzej. Zanj je značilen arhitekturni slog zgodnjega 20. stoletja, Art Nouveau: železno ogrodje in rdeče opeke. Ob obisku boš pobliže spoznal skromno življenje in težke delovne razmere rudarjev in njihovih družin. Lahko se odločiš tudi za voden ogled v angleškem jeziku.

Zeche Zollern is a decommissioned hard coal mine complex in the northwest of Dortmund city in Germany
Foto: saiko3p iz iStock

Dortmunda ni brez Westfalna

Dortmund letos gosti evropsko prvenstvo v nogometu. Če si tekem ne moreš (ali ne želiš) ogledati, pa si vzemi čas vsaj za obisk tamkajšnjega stadiona Westfalenhalle. Tu trenira nemška ekipa Ballspielverein Borussia 09 e.V. Dortmund (znana kot Borussia Dortmund), ena glavnih ekip nemške Bundeslige. Ustanovljena je bila leta 1909, ekipi na čast pa so postavili tudi muzej Borusseum.

Westfalenstadion (Signal Iduna Park), home stadium for Borussia Dortmund BVB 09. Dortmund / Germany - October 2021
Foto: taranchic iz iStock

Rombergpark

Nedaleč stran od Westfalenparka se nahaja še en park, vreden ogleda. Rombergpark je v 20-ih letih 19. stoletja ustanovila premožna družina. Mesto Dortmund je živalski vrt prevzelo šele leta 1927 in ga odprlo kot javni park. Za ogled si vzemi cel dan, saj ga sestavljata Dortmundski živalski vrt (Zoo Dortmund) in botanični vrt Rombergpark. Živalski vrt sicer ni med največjimi svoje vrste, a si je pridobil ime z vzrejnim programom nekaterih južnoameriških živalskih vrst. Poleg tega je znan po velikih mačkah, ki vključujejo leve in tigre. Tudi botanični vrt je zanimiva kombinacija avtohtonih in tujerodnih dreves na skoraj 170 akrih površine. V njem so tudi štirje zgodovinski rastlinjaki, eden med njimi ima tudi odlično kavarno. Glavna atrakcija botaničnega vrta pa ostaja pokrajina, ki je zasnovana v slogu angleškega vrta. Raziskuješ lahko tudi dve jezeri. V večjem najdeš različne vrste rib in celo želve. Poleti se  v parku odvijajo tudi koncerti in različni dogodki, zato preveri program!

A shallow focus of pink flamingos in the Rombergpark in Dortmund, Germany
Foto: Wirestock iz iStock

Muzej transporta v Dortmundu

Če te zanimajo starodobna vozila, si oglej zbirko starih tramvajev v Muzeju transporta v Dortmundu. Najstarejši med njimi sega v sam začetek 20. stoletja, ko so prvič vzpostavili tovrsten sistem javnega prevoza v Dortmundu. V zgodovini je bila naloga teh tramvajev tudi dnevni prevoz delavcev iz mesta globoko v dolino Rhur, kjer so se nahajali glavni rudniki, koksarne in jeklarne.

Pivski muzej Dortmund

Ravno Dortmund proizvede največjo količino piva v državi. Ne preseneča torej, da so v mestu odprli muzej piva. V njem so razstavljene steklenice (piva), glinene skodelice, redki soparniki in druge naprave. Ob obisku boš seveda lahko tudi poskusil različna piva in produkte ter jih na koncu tudi kupil, če te bodo prepričali.

Prejšnji članekTrajnost v modni industriji: izzivi in prioritete potrošnikov
Naslednji članekMesečni horoskop: Marec 2024

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.