Top 10 Estonija: Destinacije, ki jih ob obisku države ne smeš izpustiti

Pogled z neba na zasneženo mesto
Foto: PuhkusEestis iz Pixabay

Še ena izmed baltskih držav, ki pa bolj spominja na Finsko kot na Litvo in Latvijo. Drugačen je že estonski jezik, država je bogatejša in posledično so tudi cene višje. Država je precej varna za turiste, nekaj previdnosti v Talinu pa ne bo odveč (kar velja za vsa večja mesta po svetu). Je del Evropske unije in od leta 2011 kot plačilno sredstvo uporablja evro. Estonija je zelo raznolika, zato bo vsak našel nekaj zase. Poleg bogate zgodovine je odlikuje tudi slikovita pokrajina, ki ponuja neskončno možnosti za fotografiranje. Estonijo je najbolje obiskati v poletnih mesecih, od maja do poznega avgusta. V suhih in toplih mesecih boš tudi najbolj užival na baltskih plažah in celinskih jezerih. Med obiskom izkoristi tudi priložnosti za spoznavanje estonske kulinarike in poskusi njihovo najbolj znano tradicionalno jed Räim.

Estonska prestolnica: Talin

Turistično mesto s številnimi kulturnimi in zgodovinskimi znamenitostmi ter pestrim nočnim dogajanjem, kjer vsak najde nekaj zase. Nujno si vzemi dovolj časa za ogled srednjeveškega centra, kjer si lahko privoščiš tudi odlično večerjo v eni izmed avtentičnih estonskih restavracij. Med zgodovinskimi znamenitostmi izstopajo še grad Toompea, stolnica Aleksandra Nevskega, palača Kadriorg in Hotel Viru. Za adrenalinske navdušence Talinski televizijski stolp ponuja unikatno doživetje: »Walk on the Edge experience« na višini 175 metrov. Sladkosnedci pa bodo na svoj račun prišli v čokoladnici Kalev, ki je tesno povezana z izumom marcipana. Mlade vabi tudi Telliskivi Creative City, urbani kompleks, ki gosti številne kulturne dogodke in daje prostor umetnosti in kreativnim idejam.

Pogled z neba na cerkve in ostale zgradbe v mestu
Foto: NSTomlinson iz Pixabay

Narodni park Soomaa

Narodni park Soomaa obsega mokrišče, ki je poznano po tako imenovanem petem letnem času, ko voda iz talečega se snega in močnih nalivov popolnoma poplavi nižinske gozdove, ceste in dvorišča. Tradicionalno obdelovanje zemlje je rečne bregove spremenilo v pestre poplavljene in gozdnate travnike, z visoko biotsko raznovrstnostjo. V parku domujejo večje in manjše ptice, losi, jeleni, divje svinje, risi, volkovi in medvedi. Najbolj priljubljeni med občudovalci živalskega sveta v parku pa so bobri, po katerih se imenuje tudi priljubljena pot The Beaver Trail. Ljudje so na tem področju živeli že v kameni dobi, za stare kulture pa so značilni posebni čolni, ki so jih izdelali iz drevesnih debel. V sklopu parka mokrišče lahko raziskuješ peš, v kanuju ali s krpljami.

Jeleni se pasejo na travniku
Foto: rickhouchin iz Pixabay

Narodni park Matsalu

Če te je neokrnjena narava narodnega parka Soomaa prepričala, moraš obiskati še narodni park Matsalu. Ta obsega zaliv Matsalu skupaj z delto reke Kasari in s tem več kot 50 otokov. Tudi v tem parku prevladuje mokriščni ekosistem z veliko biotsko raznovrstnostjo. Park je zanimiv predvsem za opazovalce ptic, saj na tem območju najdemo več kot 270 različnih vrst. To je tudi razlog, da je park najbolje obiskati spomladi ali jeseni, v času selitev mnogih ptičjih vrst. Takrat te čakajo nepozabni pogledi na velikanske jate na nebu ter zbiranja rac, labodov, gosi in žerjavov na kopnem. Matsalu je namreč del vzhodnoatlantske selitvene poti, ki jo letno ubereta več kot dva milijona ptic. Pri opazovanju ptic ti lahko pomagajo lokalni vodiči, sicer pa se v parku nahajajo tri pohodniške poti različnih dolžin in šest razglednih stolpov. Park je mogoče raziskovati tudi s kanuji, SUP-i, kolesi in krpljami.

Tri velike ptice letijo na nebu
Foto: Bonsens-Tono iz Pixabay

Parnu: estonski resort, ki ga lahko obiščeš tudi pozimi

Parnu je obalno mesto, ki se nahaja ob izlivu reke Parnu v Riški zaliv. Njegova glavna atrakcija je peščena plaža, znana po prelepih sipinah iz belega peska. Večina Estoncev se tja poleti odpravi na dopust, zato si mesto upravičeno zasluži naziv poletne prestolnice. Zaradi notranjega vodnega parka v področju tako imenovanega Vee Parka pa je Parnu ena izmed najbolj priljubljenih destinacij tudi pozimi.

Jagala: najvišji slap v Estoniji

Jagala je še en naravni biser Estonije, ki je od mestnega središča Talina oddaljen le 30 minut vožnje. Je najvišji naravni slap v državi. Njegov ogled je posebej zanimiv jeseni, ko drevesno listje s svojimi barvami poskrbi za prelepe poglede, in pozimi, ko slap lahko celo zamrzne.

Otok Saaremaa

Otok Saaremaa definitivno spada med najzanimivejše destinacije v Estoniji. Njegova zgodovina sega preko 8000 let v preteklost, v različnih obdobjih pa so mu vladali Švedi, Danci, Rusi in Nemci. Obiskovalci čas na otoku najpogosteje preživijo v mestu Kuressaare, kjer si lahko ogledaš dobro ohranjene srednjeveške gradove. Če te bolj kot zgodovina zanima neokrnjena narava, pa se lahko odpraviš na pohod, opazovanje ptic in fotografiranje pokrajine. Za spektakularno fotografijo ali pa zgolj lep razgled obišči 32 kilometrov dolg polotok Sorve na jugu otoka.

Podeželska pokrajina z mlinom na veter
Foto: Makalu iz Pixabay

Jezero Peipus

Je peto največje jezero v Evropi in se nahaja na meji med Estonijo in Rusijo. Zaradi obilja rib in širokih podeželskih cest v bližini je jezero priljubljena dopustniška točka za domačine in tuje turiste. Čeprav je jezero zaradi agrikulture v sovjetskih časih doživelo nekaj okoljske degradacije, je precej čisto in urejeno. V bližini lahko raziskuješ graščine, svetilnike, tradicionalne tržnice in koče. Predvsem če potuješ s prijatelji, je jezero odlična lokacija za krajši premor in sproščen piknik na potovanju.

Grad Rakvere: ena izmed najprepoznavnejših znamenitosti Estonije

Območje mesta Rakvere , ki se nahaja v severnem delu Estonije, so ljudje poselili že pred 1500 leti. Danes je najpomembnejša atrakcija mesta grad Rakvere. Kostumi poskrbijo, da se med obiskom gradu preseliš v 16. stoletje. Med obiskom lahko opazuješ viteze, ki loščijo svoj bojni oklep, se udeležiš delavnice alkimije ali ogleda starodavne vinske kleti. V sklopu gradu najdeš tudi mučilnico, srednjeveški bordel, brivnico in ulico Red Lanterns Street. Za starodavno zgodovinsko obarvano večerjo obišči gostilno Shenkenberg (Shenkenberg Tavern).

Travnik z gradom
Foto: hanswell iz Pixabay

Tartu: intelektualno središče Estonije

Mesto Tartu je najstarejše v Estoniji, zaradi česar je tudi izredno zanimivo za ogled. Že kmalu ob obisku mesta te bo na Klasicističnem mestnem trgu pozdravil kip študentov, ki se poljubljata. Kot intelektualno središče države je poznano predvsem po tamkajšnji univerzi, odlikuje pa ga tudi bogat nabor muzejev (med drugim tudi Estonski narodni muzej). Čeprav je Tartu drugo največje mesto v državi, je zaradi svoje kompaktnosti še bolj primerno za turistično raziskovanje. Večina znamenitosti, restavracij in nočnega življenja je namreč skoncentriranih na nekaj vzporednih ulic. Mestno središče ima klasičen izgled s stavbami iz 18. stoletja. Precej bolj odštekana je jušna četrt, kjer so ulice poimenovane po jušnih sestavinah, kot je fižol.

Trg in mestna hiša
Foto: Makalu iz Pixabay

Viljandi

Viljandi je majhno mestece na jugu Estonije z bogato zgodovino, ki sega 2600 let v preteklost. Nekateri primerki zgodovinske arhitekture so se ohranili do danes in postali priljubljene turistične znamenitosti. Med njimi so glavna atrakcija razvaline gradu Viljandi Order Castle iz 16. stoletja. Zaradi vojn med Švedsko Poljsko in Rusijo je od gradu ostalo zgolj nekaj kamnitih sten. Ker se razvaline nahajajo na vzpetini, se ti od tu odpira lep razgled na jezero Viljandi. Julija mesto vsako leto obišče dodatnih 20.000 ljudi, ki se udeležijo letnega festivala ljudske glasbe in različnih koncertov. S tem mesto Viljandi gosti največji glasbeni festival v Estoniji.

Prejšnji članekAmazon kupil iRobot za več milijard
Naslednji članekJe bilo perje razlog, da so dinozavri preživeli množično izumrtje?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.