Amazon kupil iRobot za več milijard

Črn robotski sesalnik na lesenem parketu
Foto: Kindel Media iz Pexels

Amazon je podpisal pogodbo, s katero bo kupil podjetje iRobot za 1,7 milijarde ameriških dolarjev. V poslu bo Amazon za posamezno delnico odštel 61 dolarjev. To je del vizije, ki so jo pri Amazonu zasnovali leta 2021. Kot je novinarjem povedal podpredsednik Amazona, Dave Limp, je njihov cilj, da bo v naslednjih 5 do 10 letih vsako gospodinjstvo imelo vsaj enega robota, ki bo del njihovega vsakdanjika. Tudi izvršni direktor podjetja iRobot, Colin Angle, meni, da bodo v prihodnosti roboti, ki brez težav komunicirajo med sabo, postali del doma in pomagali premagovati socialne izzive, na primer skrb za starejše.

Večmilijardni posel Amazona za iRobot čistilce

Pri Amazonu zagotavljajo, da bodo robotske sesalnike še naprej dobavljali ostalim trgovcem in ohranjali njihovo kompatibilnost z glasovnim upravljanjem ostalih podjetij. Zaenkrat sicer še ni znano, kako bo iRobot integriran v podjetje Amazon, a naj bi na vodilnem položaju pri iRobotu ostal Colin Angle.

Ob tem mnogi kritiki opozarjajo na nevarnosti, ki jih prinaša pametni dom s kopico robotov, naprav in rabo umetne inteligence. Robotski sesalniki namreč poleg čiščenja umazanije uspešno zbirajo tudi prostorske podatke posameznih gospodinjstev, ki bi v prihodnosti lahko koristili razvoju tehnologije pametnih domov. Hkrati bi to povečalo število osebnih informacij o domu, ki so na voljo trgovcem. Pri Amazonu trdijo, da skrbijo za varnost svojih uporabnikov in ne prodajajo njihovih osebnih informacij.

A na srečo dogovor med Amazonom in iRobotom za potrošnike nima zgolj negativnih posledic. Danes robotski sesalniki podjetja iRobot niso ravno cenovno ugodni. Podjetja kot so Roborock in Ecovacs ponujajo primerljive robote po nižjih cenah. To bi se lahko v bližnji prihodnosti spemenilo, saj bo Amazon lahko prevzel del stroškov oblikovanja, testiranja in proizvodnje robotov ter jih s tem naredil dostopnejše. Do sedaj tudi znižanja pri podjetju iRobot niso bila pretirano pogosta, saj razen na black friday večjih popustov niso ponujali. Amazon je na tem področju precej aktivnejši, saj je že valentinovo in novo šolsko leto zadosten razlog za znižanje cen njihovih naprav. Pričakuje se tudi enotnejši sistem upravljanja Roombe s pomočjo Alexe, za kar ne bosta več potrebni dve ločeni aplikaciji.

Bela naprava v obliki valja z napisom amazon
Foto: Nicolas J Leclercq iz Unsplash

Podjetje iRobot je vse bolj priljubljeno

Podjetje iRobot, ki izdeluje najrazličnejše robote za čiščenje tal, učenje robotike in programiranja ter čistilce zraka, je najbolj poznano po robotskih sesalnikih Roomba. Njihov najnovejši model skupaj s postajo za samodejno praznjenje koška stane 999,99 ameriških dolarjev. Njegovo ceno upravičujejo številne napredne funkcije, kot so samodejno praznjenje koška (na prah in ostalo umazanijo lahko popolnoma pozabiš do 60 dni), pametni zemljevidi doma in povezljivost prek Wi-Fi-ja z aplikacijo iRobot Home. To omogoča tudi odlično kompatibilnost z njihovim modelom Braava, ki po končanem sesanju poskrbi še za pomivanje tal. Tako Roombo kot Braavo je že sedaj mogoče glasovno upravljati s pomočjo Amazonove Alexe, kar si lahko ogledaš na spodnjem video posnetku.

Control iRobot Roomba With YOUR Voice Using Amazon Alexa

 

VIRreuters
Prejšnji članekBranko Grims: »Ustavno sodišče je degradiralo zakonsko zvezo in družino«
Naslednji članekTop 10 Estonija: Destinacije, ki jih ob obisku države ne smeš izpustiti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.