Top 10 Köln, najboljše destinacije mesta ob reki Ren

Pogled na mesto Köln osvetljeno z lučmi, na sredini je Kölnska katedrala
Foto: herbert2512 iz Pixabay

Mesto ob reki Ren je eno izmed najpomembnejših komercialnih in kulturnih središč v zahodni Nemčiji. Köln je tudi četrto največje mesto v državi in šteje okoli milijon prebivalcev. Njegova zgodovina sega v čase Rimskega cesarstva, o čemer pričajo številne arheološke najdbe. Poleg zgodovinskih muzejev si v mestu lahko ogledaš zanimive stavbe, galerije, živalski in botanični vrt ter uživaš v pogledih na reko Ren.

Köln – Hrana, pijača in nasveti

Ob obisku mesta si privošči hladno pivo, ki je med najbolj priljubljenimi pijačami v Kölnu. Njihovo tipično pivo se imenuje »Kölsch«, servirajo pa ga v 0, 2 L kozarčkih »Stangen«. Če ti je okus všeč, ga lahko kupiš tudi v steklenici. Med tipično kölnsko hrano pa sodijo kuhane ali na žaru pečene svinjske tačke, kuhan bel fižol s koščki slanine in ocvrte krompirjeve tortice z različnimi nadevi. Ob obisku mesta veljajo podobni nasveti glede varnosti kot za ostala večja mesta. Na splošno bodi nekoliko previden, pazljiv v nočnih klubih, izogibaj pa se pretepom, vinjenim ljudem in določenim soseskam.

Kozarec piva in kölnske znamenitosti v ozadju
Foto: Carola68 iz Pixabay

Dogajanje v Kölnu

Čeprav je najugodnejši čas za obisk mesta že pred začetkom poletja, ko temperature še niso tako visoke, so različni dogodki in festivali lahko pika na i, zaradi katere se splača mesto obiskati tudi v drugih letnih časih. Najbolj prepoznaven festival v Kölnu je Zimski karneval, ki se odvija februarja, letos pa od 1. septembra tam poteka EuroBasket 2022. Že 1. septembra se bo na prizorišču proti Latvijcem spopadla slovenska ekipa. Slovenci bodo nato v Kölnu igrali še 3. septembra proti Madžarski, 4. septembra proti Bosni in Hercegovini, 6. septembra proti Nemčiji in 7. septembra proti Franciji.

Spodaj si preberi, katerih znamenitosti ob obisku mesta ne smeš izpustiti!

Kölnska katedrala (Kölner Dom)

Je najbolj prepoznavna znamenitost mesta, ki se uvršča na UNESCO-v seznam svetovne dediščine. Uradno se imenuje Katedrala sv. Petra in sv. Marije (Hohe Domkirche Sankt Petrus) in je med največjimi katedralami v Evropi. Njena gradnja se je začela leta 1248 in s tem postala najbolj ambiciozen gradbeni projekt srednjega veka. Streho s površino več kot 6.000 kvadratnih metrov podpira 56 stolpov. Njena notranjost je prav tako impresivna kot dvojni 157-metrski stolp. Krasijo jo reliefi in starodavne relikvije, skriva pa tudi starodavne rokopise. Notranjost in streho si lahko ogledaš tudi v sklopu kakovostnega vodenega izleta v angleškem jeziku.

Katedrala z dvojnim stolpom
Foto: Sebel-Design iz Pixabay

Kölnsko staro mestno jedro

Ob sprehodu skozi staro mestno jedro (Altstadt) boš poleg starih cerkva lahko opazoval tradicionalne stare hiše. Mnoge med njimi danes gostijo butične trgovinice, galerije, kavarne in restavracije. Prijetne poti so speljane neposredno ob reki Ren, od koder se odpirajo številni lepi pogledi. Ta predel mesta dodatno popestrijo spomeniki in fontane. V starem mestnem jedru se nahaja tudi arheološka cona z mnogimi starodavnimi ruševinami in artefakti, predvsem iz časov Rimskega cesarstva.

Hiše različnih barv (oranžna, bela, rumena, roza)
Foto: stefan_bernsmann iz Pixabay

Kölnska mestna hiša (Rathaus)

Posebna znamenitost starega mestnega jedra je zgodovinska mestna hiša. Spada med najstarejše tovrstne javne zgradbe v Nemčiji, saj je bila zgrajena že leta 1573. Kot osrednja točka vladajoče elite v srednjeveških časih, zgradba odraža različne arhitekturne vplive. Osrednja stavba je namreč zgrajena v slogu 14. stoletja, stolp sodi v 15. stoletje, križni hodnik pa ima značilnosti renesančnega sloga. V atriju so opazni celo vplivi arhitekture 20. stoletja.

Muzeja Wallraf-Richartz in Ludwig

Zanimiva bosta predvsem ljubiteljem umetnosti, saj gre pravzaprav za galeriji s številnimi pomembnimi evropskimi slikami. Omeniti velja predvsem dela Rembrandta, Maneta, Renoira, Leibla, Liebermanna in Slevogta. Medtem ko Muzej Walraf-Richardz prednjači po delih Kölnske šole, se Muzej Ludwig osredotoča na moderno in sodobno umetnost.

Rimsko-germanski muzej

Le nekaj minut hoje od Kölnske katedrale se nahaja Rimsko-germanski muzej (Römisch-Germanisches Museum). Ta ponuja fascinanten vpogled v bogato arheološko zapuščino mesta od paleolitika do zgodnjega srednjega veka. V njem so razstavljeni mozaiki, rimske čaše, lončeni izdelki in skulpture ter rimski in germanski nakit.

Kölnski muzej čokolade

Zgodovina Kölnskega muzeja čokolade sega v leto 1972, ko je Hans Imhoff prevzel tovarno čokolade Stollwerck. Pri tem je odkril koš za smeti napolnjen z nedelujočimi napravami, embalažo in drugimi ostanki proizvodnje čokolade. To ga je navdihnilo, da je začel tovrstne ostanke zbirati in restavrirati, kar je postala baza muzeja. Danes razstave sledijo celotnemu procesu proizvodnje čokolade: od kakavovega zrna do končnega zapakiranega produkta. Muzej popestrijo interaktivni zasloni, zbirka kalupov, starinske škatle čokolade in ovitki ter brezplačni vzorčki iz čokoladne fontane. Ogledaš si lahko celo delujočo linijo, kjer se izdelujejo čokoladice. Ali še bolje: oblikuješ lahko svojo tablico čokolade in jo odneseš domov. Mogoči so tudi vodeni ogledi.

Kölnski živalski vrt

Kölnski živalski vrt je bil ustanovljen leta 1860, s čimer je med starejšimi v Nemčiji. Med najzanimivejšimi atrakcijami so »Otok opic« z umetnim tropskim deževnim gozdom, dobro opremljen akvarij in odlična ograda za velike mačke. Kölnski živalski vrt je med drugim zanimiv, ker prikazuje zgodovino in različne vloge živalskih vrtov skozi leta. Od zgodovinskih zgradb z originalnimi zverinjaki do sodobnega živalskega vrta, ki med drugim skrbi za izobraževanje javnosti in ohranjanje ogroženih živalskih vrst.

Lev
Foto: Marcus Herzberg iz Pexels

Botanični vrt Köln

Botanični vrt Flora und Botanischer Garten Köln je bil ustanovljen v 19. stoletju v severnem predelu mesta. Danes na 11, 5 hektara veliki površini raste več kot 10.000 različnih rastlinskih vrst. Med sprehodom po javnem parku se lahko naučiš veliko novega o rastlinah ali pa zgolj uživaš v pogledih na urejene gredice pisanih rastlin (obisk je priporočljiv med rastno sezono). Po drugi strani sta rastlinjak in hiša palm odprta in zanimiva v vseh letnih časih. Del botaničnega vrta je tudi zgodovinska stavba, ki med letom gosti različne dogodke in koncerte.

Plovba po reki Ren

Škoda bi bilo obiskati tako lepo mesto in pri tem ne izkoristiti lepih razgledov, ki jih ponuja plovba s čolnom po reki Ren. V enourni plovbi z ogledom kölnskih znamenitosti boš izkusil neprimerljive poglede najpomembnejših znamenitosti, kot so Kölnska katedrala in slikovite zgradbe starega mestnega jedra. Zelo priljubljena je tudi večerna panoramska plovba, kjer dve uri lahko uživaš v pogledu na mesto v soju luči. Za gurmane je posebno privlačna triurna plovba po reki Ren z vključeno večerjo.

Široka reka, čez katero vodi osvetljen most, v ozadju je katedrala
Foto: Tama66 iz Pixabay

Köln s ptičje perspektive: Kölnska gondola

Ob postavitvi leta 1957 je bila to prva gondola v Evropi, ki je prečkala reko. Do danes je s prelepim razgledom na mesto postregla že več kot milijonu obiskovalcev. Spektakularen je predvsem razgled na staro mestno jedro in Kölnsko katedralo. Če si želiš še več lepih razgledov pa je vreden obisk Kölnskega telekomunikacijskega stolpa v severozahodno od starega mestnega jedra.

Prejšnji članekRupi Kaur izdaja novo knjigo
Naslednji članekBlejski strateški forum z otvoritvijo nakazal na glavne tematike

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.