Top 10 Lanzarote: najboljše atrakcije vulkanskega otoka

Top 10 Lanzarote
Top 10 Lanzarote Foto: Balate Dorin iz iStock

Izmed Kanarskih otokov Lanzarote ni prva izbira večine turistov, a čeprav je otok manjši kot Tenerife ali Gran Canaria, ti ob njegovem obisku ne bo dolgčas. Zaradi osupljive vulkanske pokrajine se boš počutil kot na drugem planetu.

Lanzarote, severnjak med Kanarskimi otoki

Od severozahodne obale Afrike je oddaljen 125 kilometrov in je ima najbolj severno lego med Kanarskimi otoki. Manjša priljubljenost v primerjavi z nekaterimi drugimi otoki ti kot popotniku lahko predstavlja tudi prednost: pri raziskovanju 850 kvadratnih kilometrov lavinih polj in obale ti namreč slike ne bo skazil masovni turizem. Otok je privlačen tudi za športnike, predvsem kolesarje in tiste, ki uživajo v vodnih športih. Zanje je tudi infrastruktura na otoku odlično urejena.

Na Lanzarote uživaj v lokalni kulinariki Kanarskih otokov, ki jo sestavljajo predvsem ribe in zelenjava. Poskusi tradicionalni jedi papas arrugadas (soljen pečen krompir z omako) in sancocho (enolončnica z ribami in morskimi sadeži). Privošči si tudi hobotnico, ki jo najdeš v številnih tapas barih. Odlično je tudi kozje meso, ki je med drugim pogosta sestavina obar. Lanzarote je prejel tudi več nagrad za sire, najbolj so poznani lokalni kozji siri. Otok lahko zaradi suhega toplega podnebja obiščeš kadarkoli. Izkoristiš ga lahko za pobeg pred evropsko zimo. Spodaj najdeš le nekaj destinacij, ki te bodo navdušile na otoku Lanzarote.

Central old square with San Gines church in Arrecife city on Lanzarote island in Spain
Prestolnica Arrecife Foto: RossHelen iz iStock

Nekdanja prestolnica otoka Lanzarote: Teguise

Preden je njegovo mesto zavzelo mesto Arrecife, je imelo Teguise kar 450 let naziv glavnega mesta na otoku. Majhno mesto je posledično polno zgodovinskih stavb in ima poseben pomen. Ustanovljeno je bilo leta 1402 in je najstarejša naselbina na Kanarskih otokih. Danes njegov značilen izgled ustvarjajo atraktivne bele zgradbe in palme. Med tednom je precej mirno, zares pa zaživi vsako nedeljo. Takrat se namreč tam odvija sejem, na katerem lahko kupiš odličen lokalen sir. Če bi se raje le v miru sprehodil po mestu in izvedel kaj več o zgodovini otoka, obišči Teguise med tednom.

Narodni park Timanfaya

Spektakularno vulkansko pokrajino so ustvarili izbruhi preko 100 ognjenikov med leti 1730 in 1736. Zato približno četrtino otoka pokriva bazaltna podlaga, pokrajina pa je v veliki meri vključena v narodni park. A speči vulkani že od leta 1824 ne beležijo izbruha, zato ti ne bo treba bežati pred lavo. Kljub temu so nekateri predeli prenevarni, da bi jih raziskoval peš. Zato je bolje izbrati voden ogled, s katerim boš bolje spoznal pokrajino s 25 kraterji. Druga možnost je najem avtomobila Twizy, v katerem lahko dve osebi samostojno raziskujeta park. Si vedel, da v restavraciji El Diablo jedi kuhajo s pomočjo geotermalne toplote? Tudi če se ne boš odločil za kosilo, si oglej njihov žar, kjer piščanca pečejo na toploti, ki prihaja z vulkana.

Volcanic landscapes on Timanfaya Lanzarote Canary Islands Spain
Foto: underworld111 iz iStock

Museo Atlántico

Blizu Marina Rubicon te 12 metrov pod morsko gladino čaka zbirka skulptur. Gre za prvi podvodni muzej skulptur v Evropi. Cementne figure in skulpture, ki jih počasi že naseljujejo morski organizmi, je oblikoval umetnik Jason deCaires Taylor. Lanzarote je tudi sicer priljubljena potapljaška destinacija, ogled muzeja pa unikatno doživetje.

Amazing Underwater Museum Museo Atlantico

Arrieta

Vasica na severovzhodu otoka je odlična destinacija za preprosto, sproščeno kosilo. Na prvi pogled restavracija Marisqueria El Charcon sicer ni videti preveč prefinjeno: plastični stoli in »poceni« izgled. Jedi s svežimi ribami in krompirčkom pa so na koncu vendarle okusne. Nahaja se ob pristanišču. Sprehodi se po plaži Playa de La Garita in raziskuj pristanišče, ki ga napolnjujejo predvsem ribiški čolni.

Jame Jameos del Agua

Najbolj slaven umetnik na Lanzarote, César Manrique, je na otoku pustil svoj pečat. Med drugim se lahko o tem prepričaš na tej podzemni lokaciji. V jamah se nahaja restavracija, neobičajen bazen in dvorana, ki ima barske sedeže vklesane v skalo. Zvečer lahko tu pričakuješ živo glasbo in kulinarične dogodke. Pred jamami te čaka jezero s kristalno čisto vodo in albino rakovicami. Vstopnina znaša od 11 evrov dalje, atrakcija pa je odprta od desetih zjutraj do pol sedmih zvečer.

Cueva de los Verdes

Tako imenovane »zelene jame« se nahajajo severno od mesteca Haria. Ob izbruhu vulkana Monte Corona pred tisoči let je nastal osemkilometrski lavin tunel. Prelepa svetloba izpostavi posamezne votline in nenavadne stalaktite, ki so nastali zaradi zračnih mehurčkov v lavi. V jami se nahaja tudi impresivna koncertna dvorana, kjer občasno potekajo glasbeni dogodki. Iznajdljiv način za zagotovitev odlične akustike! Na nekaterih vodenih izletih je lahko precej gneče, zato je bolje rezervirati ogled pri ponudniku, ki ponuja ogled manjših skupin. Atrakcija je odprta od desetih zjutraj do šestih zvečer z zadnjim začetkom ogleda ob petih. Cena je odvisna od izbire ogleda, a običajno znaša približno 10 evrov.

Amazing lava tunnel that fills with water from the rains and sea level. It is located in Lanzarote.
Najboljše destinacije Lanzarote Foto: Jose Pascual Dominguez Munoz iz iStock

Kanjoni Las Grietas

Las Grietas je španski izraz za razpoke. Naravna formacija ob boku 600-metrov visokega ognjenika Montaña Blanca vključuje tri razpoke. Te sicer niso pretirano dolge, so pa precej ozke in spominjajo na pomanjšano različico kanjonov v ameriških zveznih državah Arizona in Utah. Ustvariš lahko čudovite fotografije in uživaš v razgledu na Puerto del Carmen in morje.

Puerto del Carmen

Največje in najbolj priljubljeno letovišče na otoku je znano tudi po pestrem nočnem življenju. Tamkajšnji bari, restavracije in klubi so namreč odprti do zgodnjih jutranjih ur. Kraj (predvsem področje Maragorda) je primerno tudi za družinske počitnice, saj poleg odličnih plaž ponuja tudi precej aktivnosti za otroke. Mesto se nahaja v bližini letališča, zato je enostavno dostopno z avtobusom, taksijem ali avtom. Ker se nahaja v sredini otoka, je tudi idealno izhodišče za dnevne ekskurzije po otoku.

Značilna podoba Lanzarote: El Golfo

Zeleno laguno ali Zeleno jezero boš videl na številnih fotografijah in letakih o otoku Lanzarote. Ta slikovit kraj pa je najbolje spoznati v živo. Barva vode se spreminja glede na čas v dnevu in osvetlitev, neposredna bližina jezera in oceana pa ustvarjata zanimiv kontrast.

Volcanic crater with a crater lake near El Golfo, Lanzarote island. Aerial view
Najboljše destinacije Lanzarote Foto: Nuture iz iStock

Los Hervideros

Po obisku El Golfa si oglej še en naravni biser na otoku. Los Hervideros ti najlepše pokaže sile, s katerimi ocean vpliva na podobo Lanzarote. Ta del obale na skrajnem zahodu otoka z neokrnjeno naravo je popolno nasprotje vtisu, ki ga boš dobil na priljubljenih turističnih letoviščih. Najbolje ga je obiskati ob plimi, saj so takrat vodni tokovi in valovi še izrazitejši. Iz tamkajšnje kavarne ali restavracije lahko opazuješ morske ptice, ki v močnih vetrovih lovijo ribe.

Prejšnji članekKako interaktivni zasloni pomagajo učencem?
Naslednji članekNastaja vojni film, ki bo presenetil vse

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.