Top 10 Moldavija: najlepše znamenitosti odročne vzhodnoevropske države

Zastava (od leve proti desni: modra, rumena, rdeča; na sredini grb) plapola v zraku
Foto: Iuri Gagarin iz iStock

Večini precej nepoznana država je lahko odličen popotniški cilj, če iščeš nekaj novega. Čeprav je država precej odročna in redko obiskana, je to dežela prijaznih in odprtih ljudi. To boš dodobra lahko izkusil ob obisku katere izmed tamkajšnjih vasi, kjer prebivalci še vedno živijo preprosto življenje v sožitju z naravo. Majhna država med Ukrajino in Romunijo je še do 2. svetovne vojne spadala pod Romunijo, zato sta kulturi obeh držav še danes zelo podobni. Nato je bila do leta 1991 del Sovjetske zveze, kar je ravno tako pustilo močan pečat. Danes je poznana predvsem po pridelavi vrhunskih vin.

Najlepši čas za obisk Moldavije

Najboljši čas za obisk te vzhodnoevropske države je med aprilom in septembrom. Pozimi so odročni kraji pogosto težko dostopni zaradi slabo vzdrževanih cest. Za potovanja do 90 dni ne potrebuješ vizuma. V državo lahko prideš preko Romunije ali Ukrajine, lahko pa se odločiš tudi za let iz Dunaja ali katere izmed držav Vzhodne Evrope. Hrana in javni prevoz sta v Moldaviji zelo poceni, saj so cene avtobusnih prevozov med 10 centi in dvema evroma. Za prenočišče z zajtrkom boš v večjih mestih odštel le okoli sedem evrov. Ta odročna država na vzhodu celine je poleg tega tudi zelo varna in gostoljubna.

Moški v izvezenih tradiciionalnih oblačilih nosi pladenj z glinenimi lončki in vrčem
Foto: intek1 iz iStock

Če te zamika raziskovanje Vzhodne Evrope si spodaj preberi, katere so top znamenitosti Moldavije, ki jih je vredno obiskati!

Prestolnica Moldavije: Kišinjev

Za ogled glavnega mesta, ki šteje nekaj več kot 700.000 prebivalcev in je največje v državi, si vzemi dan do dva časa. Moderno mesto ima veliko zelenih površin, parkov in zgodovinsko pomembnih stavb. Ne manjka niti restavracij, umetniških galerij, nočnih klubov, zdravilišč in igralnic. Kristusova katedrala se ponaša s čudovitimi freskami, moderno umetnost pa najdeš na stojnicah lokalnih umetnikov na umetniški tržnici. Sprehodi se tudi po Puškinovem parku in si oglej oranžno piramido pri spomeniku 2. svetovne vojne.

Trg, na koncu katerega stoji stolp katedrale (zvonik)
Kristusova katedrala
Foto: Leonid Andronov iz iStock

Vinska klet Cricova

Le 30 minut vožnje iz glavnega mesta se nahaja druga največja podzemna vinska klet na svetu. Ker država slovi po pridelavi vrhunskih vin, je obisk vinske kleti na potovanju po Moldaviji obvezen. Pod zemljo se že od 15. stoletja razpreda izpopolnjen tunelski sistem. »Vinsko mesto« vključuje skladišča, podzemne sobe za okušanje vin in možnost vodenih ogledov celotnega kompleksa. Med ogledom se boš spustil 100 metrov pod površje in na lastne oči videl 1,25 milijonov steklenic vina. Po ogledu lahko kot spomin ali darilo kupiš kako steklenico ali dve žlahtne kapljice.

Nekaj temnih steklenic vina z belo etiketo
Steklenice moldavskega vina
Foto: Vera Cires iz Unsplash

Samostan Tipova

Samostan se skriva v prelepem in nekoliko odročnem predelu Moldavije, izkopan v skale rečnih bregov reke Dnester. Sestavljajo ga trije glavni kompleksi, med katerimi je najstarejša Cerkev povišanja svetega Križa iz 11. stoletja. Cerkev svetega Nikolaja je bila zgrajena v 14. stoletju, najmlajši kompleks Horodiste pa izhaja iz 16. stoletja. Znotraj vsake jame v samostanu so meniške celice, ki skupno lahko gostijo do 700 menihov. Kljub temu danes v samostanu živi manj kot 20 menihov. Ob obisku samostana se lahko sprehodiš po urejeni poti mimo meniških jam, ki se konča ob slapu. Pri tem vseskozi poleg samostana lahko opazuješ še naravo, ki obdaja samostan.

Najlepši kraj v Moldaviji: Vas Saharna

Majhna vasica je eden izmed krajev, ki turiste v Moldaviji tako prevzame, da bi se tja še kdaj vrnili. V vasici vlada posebno vzdušje tišine in miru, ki kmalu prevzame tudi vse obiskovalce. Tudi tu se nahaja samostan, prevzele pa te bodo predvsem okoliške naravne lepote. Reka Saharna ima namreč kar 22 slapov, najbolj znan med njimi pa je tako imenovan »Gipsy Hole«. Saharna je odlično izhodišče za pohod s prelepimi razgledi na okoliško pokrajino in samostan.

Gozdnata pokrajina v kateri se skriva nekaj stavb s stolpiči in turkizno modro streho
Samostan Saharna
Foto: Serg_Velusceac iz iStock

Republika znotraj Moldavije: Transdnester

Ozka zaplata zemlje, ki ga je tamkajšnja vlada razglasila za samostojno republiko, spada med najbolj nenavadne kraje v Vzhodni Evropi. Uradno republika ne obstaja nikjer in je le del Moldavije, a lokalno prebivalstvo je prepričano, da so si samostojnost priborili med državljansko vojno leta 1992. Transdnester ima svojo denarno valuto, policijo in meje. Še vedno močno spominja na sovjetske čase in med raziskovanjem nenavadnega kraja boš lahko opazil kopico Leninovih kipov. Neuradno mesto Transdnestra je Tiraspol, ki si ga prav tako oglej zaradi njegove nenavadnosti.

Bendery

Bendery je eno izmed treh mest Transdnestra. Za razliko od Tiraspola gre za zeleno mesto lepega izgleda. Čeprav v mestu še vedno vidiš luknje izstrelkov, ki opominjajo na državljansko vojno z Moldavijo, je mesto danes prijazno in prijetno. Ob obisku mesta si oglej trdnjavo, ki je bila zgrajena v 16. stoletju. Tekom zgodovine je večkrat zamenjala lastnike in je odlična odslikava zgodovine mesta.

Kamnita trdnjava na desni strani, ob kateri vodi tlakovana pot
Trdnjava Bendery
Foto: Yuriy Vinnicov iz Unsplash

Soroca

Zaradi lokacije ob reki Dnester je Soroca odigrala pomembno vlogo v zgodovini Moldavije. Med vojnami in obleganji je vojska uspešno branila ozemlje države s te razgledne točke. Glavna znamenitost je trdnjava Soroca, ki je le ena v verigi utrdb iz 14. stoletja. Te je postavila princesa, da bi utrdila svoj položaj pred okupatorji. Zaradi močne romske skupnosti je Soroca tudi neuradna prestolnica Romov. Sprehodi se mimo vil romske elite, ki obdajajo ulice mestnega središča.

Največji naravni rezervat v Moldaviji: Padurea Domneasca (Kraljevi gozd)

V regiji Glodeni se nahaja največji naravni rezervat v Moldaviji, ustanovljen leta 1993. V njem najdeš najstarejša hrastova drevesa v državi, med katerimi naj najstarejši dosegal starost kar 450 let. Ljubitelji narave rezervat obiščejo zaradi številnih ptičjih vrst, med katerimi so najbolj prepoznavne čaplje, ki gnezdijo ob reki. Razišči tudi območje »Stoterih hribov«, valovito pokrajino s številnimi grički, za katere nihče ne ve, kako so nastali. Padurea Domneasca je odličen kraj za preživljanje dneva v prelepi naravi na potovanju po Moldaviji.

Najbolj priljubljen naravni rezervat v Moldaviji: Codru

Najbolj priljubljen in tudi najstarejši naravni rezervat v Moldaviji se nahaja v središču države. Poznan je po številnih veličastnih soteskah in dolinah, ki dajejo dom preko 1000 vrstam zaščitenih rastlin, 145 vrstam ptic, 43 vrstam sesalcev, 7 vrstam plazilcev in drugim oblikam življenja. Če se odločiš za obisk rezervata, si vzemi čas še za obisk tamkajšnjega naravoslovnega muzeja. Ne glede na to, ali se odločiš za voden ogled ali samostojen sprehod po rezervatu, boš v rezervatu začutil svobodo narave.

Park Taul in dvorec Pommer

Največjega parka v Moldaviji ne boš našel v njeni prestolnici, ampak v vasi Taul. V njem stoji dvorec Ivana Pommerja, ki je bil zgrajen na začetku 20. stoletja. Ta biser krajinske arhitekture je bil svoje čase močno cenjen in je še danes vreden ogleda. Park je sestavljen iz dveh delov. V zgornjem najdeš dvorec in ogromno potk, ki jih obdajajo čudovite cvetlične gredice. Spodnji del parka bolj spominja na gozd. V njem so posadili različne skupine dreves, med katerimi je vsaka značilna za svojo geografsko enoto. Med sprehodom po poteh v skupni dolžini 12,5 kilometra boš tako lahko spoznal 150 različnih vrst dreves in grmovnic, med katerimi so tudi mnogi eksotični primerki.

Prejšnji članekInteligentni sistem EMUI 13 spodbuja povezovanje in sodelovanje
Naslednji članekOcena filma: Kit (33. Liffe)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.