Kraševci vabijo na teran in pršut

Prihajajoči konec tedna obeta dober predlog za izlet. V vasi Dutovlje v samem osrčju Krasa se bo namreč 10., 11. in 12. avgusta odvijal že 48. Praznik terana in pršuta. Tradicionalna etnološka prireditev se je do danes razvila v največji turistični praznik na Krasu, ki ima poleg druženja in zabave pomembno vlogo tudi pri promociji kraških značilnosti in pokrajine kot celote, tako njene slovenske kot tudi italijanske strani.

V petek bodo letošnji praznik organizatorji otvorili s kulinaričnim dogodkom Terra Carsus – kulinarika Krasa, ki bo potekal na Bunčetovi domačiji. Na voljo bodo številne kraške dobrote ter izbrana vinska ponudba vrhunskih lokalnih ponudnikov. Posebni gost večera pa bo chef Janez Bratovž.

Po sobotnem popoldnevu na Bunčetovi domačiji, kjer se boš na delavnicah lahko pobliže seznanil/-a s tradicionalnimi kraškimi obrtmi, se bo dogajanje v večernih urah preselilo na prireditveni prostor. Ob izbrani gostinski ponudbi bo potekal koncert, na katerem bodo nastopili Ines Erbus, Čuki ter Projektili.

Nedeljo bo zaznamovalo pestro dogajanje vse od jutranjih ur. Program bo vključeval razne športne dogodke, kot sta pohod po Teranovi krožni poti ter kolesarski izlet po okoliških vaseh. Popoldne bomo priča tradicionalni povorki voz skozi Dutovlje, čemur bo sledila podelitev priznanj za najboljše vozove ter najboljše vinarje. Dogodka se bosta udeležili tudi kraljica terana ter vinska kraljica Slovenije. Praznik se bo zaključil z večernim glasbenim programom, ki ga bodo popestrili Dejan Vunjak in Brendijeve barabe ter ansambel Zvita feltna.

Več o dogajanju si lahko prebereš v prazničnem programu ali na uradni spletni strani dogodka. Prevoz na Praznik terana in pršuta pa obljubljajo tudi Slovenske železnice. Na njihovi spletni strani lahko preveriš podrobnosti glede vožnje z vlakom do kraja prireditve ter vozni red.

Praznik terana in pršuta 2018. Foto: Vandraj.si
Praznik terana in pršuta 2018. Foto: Vandraj.si
Prejšnji članekVišje strokovno izobraževanje zagotavlja zaposljivost
Naslednji članekŠtudentje opravili veliko humanitarnih del v Gambiji

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.