Pogumno na izmenjavo v tujino

O izmenjavah študentov je bilo napisanega veliko. Večina verjetno najprej pomisli na izmenjavo Erasmus, ki ima najdaljšo tradicijo.

Njeni začetki segajo v leto 1987, ko so z organizacijo Erasmus Student Network začeli spodbujati študente, da del študija preživijo v tujini in si tako pridobijo nove izkušnje.

Na izmenjave iz različnih razlogov

Razlogi za študentske izmenjave v tujini so različni: od dejstva, da je to najugodnejši način spoznavanja novih dežel, kakovosti študija, širjenja poznanstev, dobrih žurov s študenti iz celega sveta, novih izkušenj in širšega pogleda na svet okoli nas, študentje pa na ta način pridobivajo tudi samostojnost v tujem okolju, spoznavajo nove kulture in navade, s tem pa tudi dokažejo, da se ne bojijo novih izzivov, ki jih nudi delo ali študij v tujini.

Kam v tujino

Mednarodna izmenjava študentov lahko poteka zaradi študija ali delovne prakse ter traja od najmanj treh do največ dvanajstih mesecev. Pogoj za izmenjavo študentov je podpisan bilateralni sporazum med matično in partnersko ustanovo. Minimalni kriteriji, ki jih mora študent izpolnjevati, so formalni status v RS in status študenta v času študijske prakse v tujini. V večini držav je pomembno aktivno znanje angleškega jezika. Dodatne zahteve so zadostna motiviranost, primernost prakse, znanje jezika države, v katero odhaja na prakso, mednarodna aktivnost študenta in drugo.

Kraj študija je ponavadi pogojen s tem, ali ponujajo program, ki ga študirate doma, in z uradnim jezikom študija. Pri iskanju kraja so v veliko pomoč spletne strani partnerskih organizacij, ki ponujajo ocene in preglede študija na različnih univerzah. Na Erasmusovi spletni strani uporabniki razvrščajo mesta in fakultete glede na številne dejavnike, tudi ocene in mnenja uporabnikov.

Kako do informacij

Informacije o študijskih izmenjavah dobijo študentje v mednarodni pisarni matične fakultete ali na posameznih univerzah, kjer pomagajo pri postopku prijave, rokih in drugih organizacijskih postopkih. V veliko pomoč so mnenja že izkušenih študentov, ki realno prikažejo pasti in prednosti ter pomagajo z drobnimi vsakdanjimi nasveti.

Kaj je treba upoštevati pred izbiro in odhodom

Preden se odločiš, kam želiš na izmenjavo, preračunaj stroške in se pozanimaj o življenjskem standardu. Med najdražje spadajo države na severu in zahodu Evrope, standard, podoben našemu, pa je v grobem v Avstriji, Italiji, na Slovaškem in Češkem.

Tudi same institucije se med seboj precej razlikujejo. Nekatere za študente poskrbijo zelo dobro in jim nudijo vso podporo (sprejem, namestitev, obštudijske dejavnosti), drugje pa si prepuščen lastni iznajdljivosti. Iz prakse jih je večina nekje vmes in nudijo vsaj delno podporo pri urejanju namestitve in življenja v tujini.

Nepozabna, edinstvena izkušnja

Študentje, ki so to izkušnjo izkusili, jo v glavnem opisujejo kot nepozabno in edinstveno, ki razširi obzorja, kot neprecenljivo pa opisujejo spoznavanje raznolikosti kultur in da po prihodu domov znajo bolj ceniti domače stvari, ki so jih prej kritizirali. Izpostavljajo še nova prijateljstva, spoznavanje novih kultur, izboljšanje znanja tujega jezika, referenco pri iskanju zaposlitve in drugo. Nekateri so presenečeni, koliko samostojnosti, samozavesti, zaupanja v lastne sposobnosti premorejo sami, pa tudi koliko želje do uspeha, novih pogledov na svet ti takšna enoletna izmenjava doprinese.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.