Pot do povsod – Kako potovati najceneje – I. del: kam in kako

Oh, potovanja. O obiskanju celega sveta sanjam že od malih nog. Vsakič, ko sem lahko, sem dala nekaj denarja na stran, da bi prišparala za kasnejše izlete. Velja mit, da je potovanje zelo drago, a to ni nujno res.

Z raziskovanjem sem ugotovila, da obstaja več načinov, kako lahko zapravimo manj denarja in doživimo več dogodivščin. Te ideje veljajo za take popotnike, ki ne iščejo luksuza, ampak jim je primarna dobra izkušnja, ki si jo lahko privoščijo. Ja, tudi ti lahko!

Kdaj in kam?

Moj prvi nasvet je očiten, pa vendar ga moram izpostaviti. Raziskuj in najdi destinacijo s splošnimi cenami podobnimi takim, ki si jih navajen/a ali nižjimi. Na internetu so podatki o cenah celega sveta, le poiskati jih moraš.

Najpomembneje je, da preučiš destinacijo in se pripraviš vnaprej. Včasih so lahko letalske karte zelo poceni, cene kraja pa te presenetijo.

Izogibaj se vrhuncu sezone. Med sezono so cene nabite, ker je takrat največ obiskovalcev. Potovati izven sezone pa ne pomeni samo nižjih cen, ampak tudi bolj avtentično izkušnjo z manj turisti.

Včasih se bolj splača potovati za več časa. Če rezerviraš prenočišče za daljše obdobje, te zagotovo čaka kašen popust.

Prevoz

Če destinacija ni daleč, se lahko odpelješ z avtom. Izračunaj koliko bencina bi porabil, saj bo morda to ceneje kot javni prevozi. Še par prijateljev ali družina v avtu pa imaš pravi roadtrip.

Danes obstajajo dobre povezave med evropskimi državami. Nekateri avtobusi niso dragi, le pravočasno jih moraš rezervirati (npr. Flixbus). Poleg njih pa so tudi železniške linije in dobre ponudbe z vlaki (npr. Inetrrail).

Nenazadnje pa prevoz ponujajo ljudje, ki se odpravljajo v isti kraj. Povprašaj na socialnih omrežjih ali preveri na prevozi.

Letalske karte

Odvisno od destinacije, a letalske karte znajo biti precej poceni. Obiščeš lahko spletne strani, ki preračunajo vse ponudbe in jih ponudijo od najcenejših do najdražjih (npr. skyscanner, kiwi).

Če ti zgornje ponudbe niso všeč, prebrskaj ponudbe določene letalske družbe. Veliko krajev je dostopnih z nizkocenovnimi leti, ki se neverjetno splačajo.

Definitivno pa upoštevaj, da so leti v manjše kraje dražji. Rajši leti v bližnje večje mesto in se od tam do želene destinacije odpelji z vlakom ali avtobusom.

Kakor vsi na internetu, tudi spletne strani letalskih družb spremljajo tvojo aktivnost s piškotki. Če si določen let že iskal/a, bo naslednjič dražji. Moj nasvet je, da ko si izbereš let, greš na drugi brskalnik ali računalnik z drugo elektronsko pošto, in kupiš karto. Če znaš, pa lahko samo izbrišeš piškotke v svojem brskalniku.

Napis

Ker zna biti načrtovanje potovanja precej zakomplicirano, imam temu primerno tudi veliko nasvetov. Vrni se naslednjič za drugi del, kjer ti razkrivam še nekaj o prenočiščih in prehrani.

Prejšnji članekPreprosti ukrepi za zaščito pred gripo
Naslednji članekMeniš, da je tvoja diplomska ali magistrska naloga vredna nagrade?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.