Delovne počitnice v Kanadi: Živi in delaj z International Experience Canada

Canadian National Flag composite with Rocky Mountain Landscape in background. Fall Season Sunny Sky. Lake Louise, Banff National Park, Alberta, Canada.
Foto: edb3_16 iz iStock

Vizum za delovne počitnice je izvrsten način, da dodobra spoznaš državo. Še posebej, če je ta država velika kot Kanada in sta dva tedna za ogled vsega, kar nudi, absolutno premalo.

Slovensko-kanadski sporazum omogoča slovenskim državljanom med 18. in 35. letom starosti enkratno udeležbo v katerikoli od treh kategorij programov, ki jih nudi International Experience Canada. Z udeležbo v programu lahko (po uspešni pridobitvi vizuma) leto dni živiš in delaš v Kanadi. V tem vodniku boš našel strnjene informacije o programu.

Kaj je IEC?

International Experience Canada je krovni pojem za tri kategorije programov, ki mladim omogočajo delo in potovanje v državi. Ti programi so: Working Holiday (ali delovne počitnice), Young Professionals (kategorija za mlade, ki jim že pred prijavo uspe pridobiti ponudbo za delo v lastni stroki) in International Co-op (pripravništvo za študente).

alberta, canada, lake
Foto: jameswheeler iz Pixabay

Mi udeležba pripada samo enkrat v življenju?

Da in ne. Slovenci se lahko IEC udeležimo dvakrat. Edini pogoj je, da vsakič izbereš drugo kategorijo. Na primer: če ti med delovnimi počitnicami v Kanadi uspe najti delodajalca, ki bo sponzoriral tvoj Young professionals vizum, si lahko preko IEC v državi dve leti. Za vse kategorije velja princip loterije.

Lahko vmes zapustim državo?

Lahko, a vsak vstop terja novo odobritev delovnega dovoljenja, za kar je odgovoren pristojni na meji. Dokler imaš pri sebi vso zahtevano dokumentacijo (nikar ne zavrzi »work permit« dokumenta, ki ga dobiš ob prvi aktivaciji) in jasno ter prijazno razložiš namen prihoda/povratka, ne bi smelo biti težav.

Kvote in loterija

Zaradi meddržavnega sporazuma Kanada Slovencem letno podeli po 100 IEC vizumov za vsako od kategorij. Žrebi potekajo v več krogih, zato imaš večje možnosti, če čim prej oddaš prijavnico. Za vsako sezono je vnaprej naznanjen začetek in konec loterije. Na spletni strani, s katero se boš skozi proces še predobro seznanil – razvpita je kot ena tistih, ki te vodi v krogih in nerazložljivo ponikne –, sproti javljajo število kandidatov in tvoje možnosti, da boš izbran.

International Experience Canada
International Experience Canada Foto: on iec

Kategorija Working Holiday

Namen delovnih počitnic v Kanadi je začasna zaposlitev, ki bo krila stroške potovanja do 12 mesecev. Da ustrezaš pogojem, moraš:

 • biti slovenski državljan,
 • imeti slovenski potni list, ki bo veljaven vsaj do izteka delovnega dovoljenja,
 • biti polnoleten in ne starejši od 35 let,
 • imeti vsaj 2500 kanadskih dolarjev (kar je približno 1700 evrov, odvisno od tečaja),
 • skleniti zdravstveno zavarovanje za celotno obdobje,
 • kupiti povratno letalsko karto ali imeti dokazilo, da si vrnitev domov lahko privoščiš.
Canada High Resolution Job Concept
Foto: XtockImages iz iStock

Kategorija Young Professionals

Kategorija mladih strokovnjakov je mišljena predvsem za diplomante, ki bi radi pridobili izkušnje v tujini. Preden si sploh sprejet v loterijo, moraš imeti podpisano pogodbo ali ponudbo za zaposlitev do 12 mesecev. Pogoji pri tej kategoriji so:

 • slovensko državljanstvo,
 • slovenski potni list, ki bo veljaven vsaj do izteka vizuma,
 • polnoletnost in starost do vključno 35 let,
 • vsaj 2500 kanadskih dolarjev na računu ob prihodu v državo,
 • sklenjeno zdravstveno zavarovanje za celotno obdobje,
 • povratna letalska karta ali dokazilo, da si vrnitev domov lahko privoščiš.

Kategorija International Co-op (Internship)

Pripravniška kategorija je namenjena Slovencem, ki so vpisani v izobraževalni program tretje stopnje. Udeleženci naj bi opravljali pripravništvo v Kanadi v sklopu izobraževalnega programa. Tako kot pri mladih strokovnjakih si morajo zaposlitev/pripravništvo zagotoviti pred oddajo prijavnice. Pogoji so razen tega enaki kot pri zgornjih kategorijah.

Naj se vsega lotim sam?

Celoten proces je povsem izvedljiv v lastni režiji. Če pa ti birokracija povzroča več glavobolov kot dodatni stroški, se lahko obrneš na katero od organizacij, ki se ukvarjajo z urejanjem delovnih viz. Nekateri ponudniki/programi ti bodo pomagali tudi z iskanjem prve zaposlitve. Pri nas pomoč mladim pri delu v tujini nudi agencija Nomago. Priznane organizacije, ki ti lahko pomagajo, so navedene tudi na spletni strani kanadske vlade.

globe trotter, traveller, globe
Foto: langll on Pixabay

V veliko pomoč pri izmenjavi mnenj in izkušenj so lahko Facebook skupine, na primer: International Experience Canada (IEC) 2023-2024 – Working Holiday, Working Holiday Canada, O Canada! IEC Working Holiday Discussion & Support. Hitro boš ugotovil, da je skupnost IEC velika in raznolika in da težko postaviš povsem novo vprašanje – kar seveda pomeni, da je odgovor ponavadi pri roki.

Kako izgleda prijavni postopek?

K sreči so koraki prijave ena tistih redkosti, ki se jasno in zanesljivo pojavijo na spletni strani. Najprej ustvariš profil, kjer izbereš kategorijo in postaneš kandidat v loteriji. Če si uspešno izžreban, dobiš »invitation to apply« ali vabilo k prijavi. Imaš 10 dni, da vabilo sprejmeš. V primeru, da nimaš preveč časa za izpolnjevanje prijave, lahko malenkost odlašaš. Ko vabilo enkrat sprejmeš, boš namreč imel le 20 dni za oddajo prijavnice. Roki so avtomatizirani, če zamudiš, bo tvoj profil izbrisan in boš primoran vse izpolnjevati od začetka. Tvoj cilj je, da prejmeš PoE ali Port of Entry Letter. Delovno dovoljenje je veljavno šele, ko ga odobrijo nadzorniki na meji (v večini primerov na letališču).

passport, map, world
Foto: Pamjpat on Pixabay

Kako dolgotrajen je proces prijave in kaj vse potrebujem?

Celoten postopek traja predvidoma 8 tednov, za prijavo pa boš med drugim potreboval dokumentacijo, kot je dokazilo o nekaznovanosti (ki mora biti prevedeno in overjeno), življenjepis, podatke o družini in zgodovino potovanj. Največ preglavic lahko povzroča oddaja biometričnih podatkov/prstnih odtisov. Pri nas te storitve ni, nam najbližja lokacija za urejanje biometrike je v Beogradu. Ko prejmeš PoE, imaš leto dni časa, da vizum aktiviraš (to pomeni, da ti ga na meji potrdi za to odgovorni).

Koliko me bo zadeva stala?

Canadian dollars on wooden desk, macro .
Foto: alfexe on iStock

Začetna cena procesiranja prijave je 161 kanadskih dolarjev. Če te zanima Working Holiday, boš potreboval odprto delovno dovoljenje, kar stane še 100 dolarjev. Urejanje biometrike znaša 85 dolarjev. Skupni začetni stroški prijave so torej 346 kanadskih dolarjev ali približno 240 evrov. V primeru, da tvojo prijavo zavrnejo, ne dobiš nazaj le stroškov procesiranja biometričnih podatkov; ti so veljavni 10 let po oddaji.

K začetnim stroškom prištej zdravstveno zavarovanje, letalsko karto in obvezno dokazilo o zadostnih sredstvih

Stroški zdravstvenega zavarovanja so odvisni od ponudnika – zelo pogosta izbira je True Traveller, pri njih boš za celoletno zavarovanje odštel okoli 500 evrov. Vsi udeleženci morajo biti zavarovani skozi celotno obdobje, saj ti lahko brez zavarovanja delovno dovoljenje zavrnejo.

Letalska karta je odvisna od ciljne destinacije, a lahko skoraj zanesljivo računaš na slabega tisočaka. Obvezen je še bančni izpisek, na katerem naj bo vsaj 2500 kanadskih dolarjev ali okoli 1700 evrov (odvisno od tečaja) in ne sme biti starejši od tedna dni. Potreboval ga boš ob vstopu v državo. Kot vidiš, začetna naložba že presega 3 tisoč evrov. A brez skrbi, v Kanadi lahko vse zaslužiš nazaj, saj so tam minimalne urne postavke bistveno višje kot pri nas.

Currency exchange, finanse, banking and saving money in Canada. US dollars cash on Canadian flag background
Foto: JNemchinova on iStock

Kje najdem službo?

Iskanja se lahko lotiš že pred odhodom. Za sezonska dela so zelo priročne zgoraj naštete FB skupine, ki lahko proces znatno pospešijo. Zelo koristen je tudi LinkedIn, predvsem pa strani Indeed in Job Bank. Bodi pozoren, da bo tvoj življenjepis ustrezal kanadskemu formatu (brez slike, starosti itd.) in da ne izbiraš del, ki so prepovedana (ne smeš delati v izobraževalnem ali zdravstvenem sektorju, prav tako ne z otroki – vse bo jasno pisalo na delovnem dovoljenju).

Zveni naporno …

In tudi je. Proces prijave na IEC je skoraj tako obvezujoč kot leto, ki ga boš preživel v Kanadi.  Vizumu se lahko odpoveš,  vse dokler na meji ne dobiš žiga, ne da bi zapravil pravico do enkratne udeležbe. Če pa se odločiš za to izkušnjo, bo enkratna in neponovljiva. Možnosti so tako prostrane kot sama Kanada.

mountains, canada, girl
Foto: 11417994 on Pixabay

Vse podrobnosti in informacije najdeš na spletni strani Kanade.

Prejšnji članekZnani so zmagovalci 32. Slovenskega oglaševalskega festivala
Naslednji članekFantastičen uspeh slovenske ekipe v statističnih igrah

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.