Ciper – otok rajskih plaž, zabav in pestre zgodovine – 1. del

Ciper je v meni vzbudil zanimanje že mnogo let nazaj, ko me je navdušila zgodba o Afroditi, ki je povezana s tem otokom. Tudi prelepe peščene plaže in toplo morje sta bila razloga, zaradi katerih sem si ga že od nekdaj želela obiskati.

Ko sem torej letos v času izpitnega obdobja izvedela, da sem sprejeta na mladinsko izmenjavo na Cipru, sem bila presrečna. Vsekakor pa je bila to tudi velika motivacija za uspešno dokočanje študija.

Kot bi trenil je bil tukaj začetek julija in s tem tudi naše potovanje na Ciper. Tja smo se odpravili že par dni pred začetkom mladinske izmenjave. Naš let je bil iz Zagreba, vmes pa smo se ustavili tudi v Beogradu. Od tam smo leteli v Larnaco, na glavno letališče na Cipru. Nato smo se z avtobusom odpeljali do mesta Larnace, kjer smo čakali na naslednji avtobus. Vmesni čas smo izkoristili za sprehod po peščeni plaži in že za prve selfije. 🙂

Plaža v Larnaci

Drugi avtobus nas je odpeljal v Ayio Napo, ki je danes eno najpopularnejših počitniških središč na otoku. Iz nekdanje majhne ribiške vasice se je mesto spremenilo v največje turistično središče na otoku, ki se ponaša z najlepšimi peščenimi plažami, številnimi nočnimi klubi, restavracijami, bari, itd. Že takoj ob prihodu je bilo zaznati mladostniški utrip mesta, z nešteto mladih britanskih in ruskih turistov. Po namestitvi v hostel je sledil odhod na plažo in prvi skok v ciprsko morje.

Nissi Beach

Vse do večera smo ostali na plaži Nissi Beach, na eni najbolj priljubljenih plaž na Cipru. Množice mladih se lahko tam cel dan zabavajo ob priljubljeni glasbi in DJ-ih, na pena party-jih ter v raznih barih, ki ponujajo obilico raznovrstnih koktejlov in dobre hrane. Plaža se ponaša tudi z majhnim otokom sredi morja, ki je dostopen peš. Ta ponuja izjemne razglede in posledično dobre Instagram fotke, zato je vsekakor vreden obiska! Obiskovalci lahko na plaži najamejo tudi vodne skuterje, čolne, opremo za potapljanje in številne druge reči, namenjene vodni atrakciji.

Nissi Beach

Dan smo zaključili v mestu, kamor smo se odpravili na zabavo. Nedvomno bi lahko Ayii Napi dali vzdevek »Ibiza 2«! Klub zraven kluba, partyji do jutranjih ur, ogromna množica ljudi, vrhunski DJ-i itd. Prav tako ni važno, kateri dan v tednu je. Tam zabava poteka čisto vsak dan!

Ko smo se naslednji dan dodobra naspali, je sledil odhod v nacionalni park Cape Greco, ki vsakega turista popolnoma očara. Iz morskih jam in visokih klifov se razprostira čudovit pogled na turkizno morje, vanj pa najpogumnejši tudi skočijo. Mi (žal) nismo bili med njimi. ?

Cape Greco
Cape Greco

Iz naciolnalnega parka smo se ponovno odpravili na Nissi Beach, kjer smo se tudi mi udeležili pena party-a in srkali koktejle iz ananasovih lupin.

Zvečer smo se odpravili na večerjo v bližnjo sirsko-libijsko restavracijo, kjer smo poskusili njihove tipične jedi. Okus je bil zelo zanimiv, a vseeno ostajam pri tradicionalni slovenski kuhinji! ?

Tudi ta večer ni šlo brez prave zabave v mestu. Zgodaj zjutraj smo se peš odpravili proti hostlu, med potjo pa smo opazovali čudovit sončni vzhod. Prekrasen razgled je bil vsekakor vreden neprespane noči!

Ayia Napa

Po nekajurnem spancu pa je sledil izlet na severni del Cipra, ki so ga leta 1974 zasedli Turki ter ga razglasili za samostojno državo. Ta del otoka je značilno turški, z njihovo tradicionalno arhitekturo, jezikom, valuto, kulturo in hrano.

Te zanima, kako je potekalo potovanje tja in kaj zanimivega smo si ogledali tam? Več o tem in o samem Erasmus+ projektu, ki je sledil naslednje dni, pa v prihodnjih delih. Ne zamudi jih! ?

Prejšnji članekBriti ali ne briti
Naslednji članekKako pa ti pakiraš?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.