Neodkrit grški oto(če)k

Karpatos otok, ki osvoji vaše srce.

V južnem Egeju, le poltretjo uro letenja od deželice na sončni strani Alp, se iz morja dviguje nenavadno mističen otok. Pri nas še skoraj neznan, neokrnjen, nedotaknjen, za naše severne sosede pa že nekaj poletij eden najbolj priljubljenih dopustniških ciljev.

Tako drugi največji otok v otočni skupini Dodekaneza opevajo agencijski katalogi. Pa je res tako?

Prav zares! Karpatos navdušuje s svojo pristnostjo, lepoto, domačnostjo in tradicionalnostjo. Prebivalcev je nekaj več kot 6000 in če poveš, da si iz Slovenije, te bodo prijazni domačini celo pozdravili »po naše«. 😀

Otok leži med Kreto in Rodosom in se deli na dva dela. Južni, bolj položen, potemtakem bolj naseljen, z urejenimi plažami in turistično bolj privlačen. Na jugovzgodnem delu se nahaja tudi glavno mesto Pigadia, ki mu pravijo tudi kar Karpatos (hint: velikokrat je tako naslovljen tudi na obcestnih tablah). Drugi del pa je severni, ki spada pod občino Olimpos, pripada pa mu tudi piratski otok Saria. Ta del je veliko bolj gorat in težje dostopen. Skriva pa res prelep diamant, tradicionalno vasico Olimpos, ki jo je preprosto treba obiskati. Oba dela deli planina Lastos, ki je s svojimi 1215 metri tudi najvišji del otoka.

Pot do tja?

Polet iz Brnika traja dve uri in pol, saj je otok, ki leži v jugovzhodnem Egejskem morju in v bližini Turčije, oddaljen kar 1600 km (zračne linije). Sicer se lahko tja odpravimo s trajektom, vendar moramo vzeti v zakup, da tovrstna oblika potovanja traja občutno dlje. Sicer letališče ni v najboljšem stanju, zato ti povem, da si ne želiš, da bi imel tvoj let zamudo. Je sicer osnovno opremljen, ima nekaj trgovin, klime pa ni in tudi toalete niso najlepše. Ampak ok, to pač spada zraven. 😛

Plaže

Del ob letališču je precej vetroven, zato se tam nahajajo priljubljeni deskarski zalivi (npr. Chicken bay). Ostale plaže pa so (po navadi) veliko manj vetrovne in primerne tudi za bolj mirne plavalce.

Letališče je približno 15 minut vožnje oddaljeno od najbližjih sanjskih plaž in turističnih naselij. Za nastanitev predlagam mesto Amoopi (ali mesteca v bližini). Veliko ostalih lepih plaž je precej lažje dostopnih z ladjico – med njimi je ena najlepših plaža Apella. Ena od must visit plaž je tudi Lefkos.

Sicer pa je na voljo tudi mobilni turistični vodnik, v obliki aplikacije, ki je pri načrtovanju poti po otoku nadvse uporabna.

Amoopi

Zaliv ponuja tri plaže, dve peščeni in eno s kamenčki, ter ogromno priložnosti za potapljanje in raziskovanje morskih skrivnosti. Ker gre za manjše mestece, so sicer cene v lokalnih marketih nekoliko višje (npr. 0,5 € ena banana, cca. 3 € sladoled ipd.). Je pa na voljo več različnih tavern, v katerih ponujajo odlično grško hrano po nadvse dostopnih cenah (musaka cca. 8 € + pijača). So pa dnevno na voljo lokalni prevozi z avtobusom, ki vozijo do glavnega mesta, ki je oddaljen le 8 km. Avtobusna vozovnica v eno smer stane 2,3 €.

Pigadia

Glavno mesto je nadvse prijetno, prehodimo ga lahko peš. Na voljo je več večjih supermarketov, kjer so cene bolj dostopne – približno enake kot pri nas. Tam se nahaja tudi luka, iz katere dnevno vozijo ladjice po različnih plažah. Tudi tam lahko obiščemo lepo peščeno plažo in uživamo v osvežujoči vodi. V mestu je tudi veliko restavracij in barov, kjer je cena malenkost višja, vendar vseeno dostopna. Predvsem je lepa tradicionalna obmorska ulica, na kateri je nešteto stojnic in trgovinic s tradicionalnimi spominki in je idealna za večerni sprehod.

Olimpos

Tradicionalna vasica Olimpos je prav zares tradicionalna – hiše, oblačila, hrana. Čez vasico se lahko v pol ure sprehodimo in uživamo v razgledih. Večina prebivalk je oblečenih v tradicionalne noše, v katerih tudi strežejo. Med ogledom pa se je treba pripraviti na to, da bodo vaščani z vseh strani ponujali svoje izdelke. ?

Saria

Na skrajnem severu otoka se nahaja piratski otok, ki se zares lahko pohvali z neokrnjeno naravo in prelepimi plažami.

Najem avtomobila

Ker je otok dolg le 50 in širok največ 10 km, ga lahko brez težav prevozimo z najetim avtomobilom. Moraš pa vedeti, da so ceste precej ozke in nevarne, pa tudi vozniki tam niso najbolj pazljivi. Zato skrbnost vsekakor ni odveč. Predvsem na severu so ceste zelo ovinkaste. Zato pot iz juga na sever (do Olimposa), kljub temu da moramo premagati le 50 km, traja kar dve uri. In pa pazljivo, pred najemom dobro preglej in slikaj avto, saj se lahko hitro zgodi, da boš moral poravnati kakšno škodo, za katero nisi kriv.

Bencinskih črpalk na otoku ni veliko, večina jih je v bližini glavnega mesta. Pa tudi delajo bolj po občutku – včasih nenadoma goriva zmanjka in ne moreš odžejati svojega jeklenega konjička. Zato predlagam, da s tankanjem ne čakaš do zadnjega. Cene goriva so za približno polovico višje kot pri nas.

Cene

Cene hrane in pijače so, kot sem že omenila, podobne kot pri nas in se da po dostopih cenah jesti tudi v restavracijah. Bi pa opozorila na to, da tam voda ni pitna in nakup vode v plastenkah (ki jo moraš uporabljati tudi npr. za pranje zob) predstavlja enega od stroškov. Cena litra in pol je od 1 pa do 2 €, odvisno kje kupuješ.

Večina plaž je urejenih s senčniki in ležalniki. Lahko se sicer namestiš nekje vmes, vendar za to prostora ni veliko, pa tudi sonce je čez dan izjemno močno, naravne sence pa v večini ni prav veliko (oziroma jo zasedejo že zelo zgodaj). Cena kompleta dveh ležalnikov in senčnika je v večini 6 € za cel dan.

Na sploh je otok zares lep, ni (pre)velike gneče, plaže pa so resnično božanske. Ljudje so topli in prijazni, s sicer omejenim znanjem angleščine, vendar dovolj za osnovno sporazumevanje. Hrana je odlična, vzdušje pa še boljše. Ni prav veliko možnosti za noro žuranje, po katerem so mogoče bolj poznani večji otoki, če pa so ti bolj pri srcu večerna druženja v taverni in raziskovanje neokrnjene narave in obale, pa ti vsekakor priporočam, da obiščeš ta neodkrit biser.

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Prejšnji članekPes moj najboljši prijatelj
Naslednji članekBriti ali ne briti

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.