Intervju z Aljo Poharc: O ponudbi študentske prehrane, (ne)zanesljivih informacijah o prehrani in nasvetih za uravnoteženo prehrano (2. del)

Trije krožniki z raznovrstno hrano (toasti z zelenjavo, sadje) in kozarec z jogurtom, granolo in jagodičevjem

Študentka prehrane Alja Poharc, na Instagramu znana kot brunch_queen_, se je predstavila že v prejšnjem intervjuju. Ker je pomanjkanje znanja na tem področju še vedno zelo pogosto, je delila nekaj nasvetov za uravnoteženo prehrano študentov. Pogovarjali sva se tudi o hrani v restavracijah, kako z menija prepoznaš boljše izbire in sam poskrbiš, da je tvoje kosilo na študentske bone uravnoteženo. Kot je povedala, so take navade uspešnejše od kratkoročnih diet.

Če bi študentom lahko dala tri nasvete glede zdrave in uravnotežene prehrane, kateri bi ti nasveti bili?

Prvi nasvet bi bil, naj poskrbijo za zajtrk. Zdi se mi, da veliko študentov izpusti zajtrk in si reče, da bodo že kasneje jedli. Potem gredo na avtomat in posegajo po bolj nezdravih izbirah. Naj si že v naprej pripravijo zajtrk, ki je uravnotežen ali vsaj vzamejo jogurt in sadje, da dobijo neka hranila in niso lačni. Če greš lačen na faks, to ne funkcionira tako dobro, kot če si napolnjen z energijo.

 

Drug nasvet bi bil, naj skušajo jesti čim bolj v uravnoteženo. To pomeni, da pri vseh obrokih vključuješ beljakovine, škrobnate ogljikove hidrate in maščobe ter seveda sadje in zelenjavo. Poleg tega naj skrbijo za hidracijo.

Kot tretjo točko bi dodala, naj se ne obremenjujejo, če kdaj posegajo po čem nezdravim, ker je tudi to del uravnotežene prehrane. Ni priporočljivo iti iz enega ekstrema v drugega, svetovala bi jim, da najdejo neko zmernost in ravnovesje v prehrani. Med študijem se mi to zdi kar težko, a če si postaviš prioritete, lahko to brez težav dosežeš.

 

Ko omenjaš beljakovine, ogljikove hidrate … Danes je informacij o prehrani ogromno. Pa se ti zdi, da je še vedno glavni problem na tem področju neizobraženost? Ali gre bolj za to, da sicer vemo, kaj je dobro, a potem naredimo drugače?

Kot študentka prehrane se s sošolci pogosto pogovarjam, da je velik problem neizobraženost ljudi. Potem slišiš komentarje, kot so: kruh redi, sadje radi, ne bom jedel sadja, ker vsebuje sladkor, in podobno. To so prehranski miti, ki si jih po navadi izmislijo marketinške agencije, da prodajajo svoje produkte. Po eni strani bi rekla, da je problem neizobraženost ljudi, po drugi strani pa tudi veliko marketinških trikov in potez za promocijo prehranskih dopolnil in drugih izdelkov. Tako se mi zdi res pomembno, in mi se trudimo, da bi bili ljudje izobraženi, da bi recimo vedeli, kaj so ogljikovi hidrati. Za vse to si niti niso sami krivi. Tudi jaz pred študijem nisem znala razlikovati med člankom, ki je pisal, da so jajce zdrava, drugi članek pa, zakaj naj jesti jajc. Zdi se mi, da ima že vsak pravico pisati članke o prehrani, ljudje pa nimajo kritičnega mišljenja in pač verjamejo vsemu. V Sloveniji je torej problem, da lahko vsak deli informacije o prehrani, tudi če ni izobražen s področja, zaradi česar prihaja do teh zmed. Da bi pomagala tistim, ki si želijo trdnih temeljev znanja s področja prehrane in tistim, ki imajo slab odnos do prehrane, sem pred kratkim izdala tudi nov projekt. Gre za sklop 20 online predavanj, razdeljenih v tri module. Prvi je o osnovah prehrane, potem o uravnoteženih obrokih in na koncu, kako vzpostaviti zdrav odnos do hrane. Dobite pa tudi orodja za boljši odnos do hrane, knjižico s teorijo o prehrani in dnevnimi izzivi, recepte ter še kaj. Več o tem lahko najdete tudi na mojem profilu.

Glede na to, da si omenila, da ljudje nimajo kritične presoje: na splošno socialna omrežja, kot je Instagram, ne veljajo za najbolj zanesljiv vir informacij, kar se tiče prehrane. Po drugi strani imaš ti profil, kjer deliš znanje, ki si ga pridobila tekom študija in niti približno ne prodajaš nekih »instant trikov«. Kako lahko prepoznamo zanesljiv vir informacij? Obstajajo kakšni ključi, po katerih ločimo profil, ki mu lahko zaupamo od tistega, ki se mu je bolje izogniti?

Rekla bi, da vedno, kadar profil ponuja hitre rešitve: »v enem tednu boste izgubili x kilogramov«, »s tem napitkom boste izgubili maščobo okoli trebuha« ali pa »ta izdelek je za razstrupljanje telesa«, gre za profil, ki se mu je potrebno izogibati. Svetujem tudi, da preverite izobrazbo osebe, ki deli veliko informacij. Torej da vidite, če so se res izobraževali v tej smeri. Prehrana vpliva na zdravje ljudi in tudi, ko izbiraš zdravnika, ne greš k nekomu na Instagramu, ki je napisal neko objavo. Ljudje se morajo tega zavedati in ne slepo slediti vsakomur.

Kakšno je tvoje mnenje o hrani v restavracijah? Je načeloma OK? Kakšni so ponudniki študentske prehrane? Se ti zdi, da študentom zagotovijo uravnotežen obrok?

Trenutno ravno sodelujem v projektu, ki ga izvajamo skupaj z Univerzo v Ljubljani in preverjamo, kakšni so ti obroki. Rekla bi, da večina obrokov na študentske bone ni uravnoteženih in je precej pod tem kriterijem. Večina obrokov na študentske bone je hitra hrana ali res neka nezdrava ponudba, lahko se najde tudi uravnotežene obroke, a so ti v manjšini. Seveda se mi zdi, da so ti obroki lahko zelo koristni, ker vsak študent nima toliko denarja in časa, da bi si vsak dan kuhal, ampak da potem sami poskrbimo, da so uravnoteženi. Na primer, če opaziš, da je večina tvojega krožnika iz mesa in ogljikovih hidratov, poskrbiš še za solato in sadje, saj ti vsebujejo vitamine, minerale in prehranske vlaknine. Na ta način sam uravnotežiš obroke.

 

In kako potem med to izbiro prepoznaš tiste opcije, ki so boljše za vsakodnevno prehrano?

Recimo tako, da poleg mesnih izdelkov in ogljikovih hidratov, kot sta riž in krompir, krožnik vsebuje vsaj eno četrtino do polovice zelenjave. To bi se meni zdel nek pokazatelj, da ok, je uravnoteženo. Ali pa, da poleg glavne jedi dobiš še solato. Pomembno je tudi, kako je hrana pripravljena, da recimo ni ocvrte hrane.

Danes obstaja že cel kup različnih načinov prehranjevanja in diet: od paleo, veganstva, keto … Kakšno je tvoje mnenje o njih? Se ti zdi, da gre samo za marketinške poteze, bi katero lahko priporočila kot primerno?

Ja, diet in vseh načinov prehranjevanja je ogromno, ampak jaz sem še vedno podpornik tega, da sledimo uravnoteženi prehrani, ker diete na dolgi rok ne delujejo. Večinoma je za tem nekdo, ki mu je s to dieto uspelo izgubiti kilograme ali se bolj počutiti, a tisti nekdo nismo vsi. Pomembno je, da vedno upoštevamo tudi sebe. Zato sama poudarjam, da je pomembno, da vsak posameznik ve, kaj njemu ustreza in kaj škodi, saj je vsak posameznik individualen. Nobena dieta ni za vse in kot posameznik moraš najti zdrave prehranjevalne navade. Veliko diet je na razpolago, a te ne prinesejo dobrih rezultatov na dolgi rok.

 

Prejšnji članekSi pacient? Spoznaj najbolj pomembne pacientove pravice
Naslednji članekNavdušene boste predvsem nad eno funkcijo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.